1η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, η οποία καθιερώθηκε το 1998 κατόπιν σχετικής αποφάσεως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

aids

Τα πρώτα κρούσματα του AIDS διαπιστώθηκαν στην Αφρική την δεκαετία του 1970. Από κει η ασθένεια μεταδόθηκε αργότερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

Αν κάποιος έχει τον ιο ΗIV σημαίνει ότι είναι οροθετικός και για πάντα θα είναι.Μερικά άτομα μπορεί να μην αναπτύξουν ποτέ το AIDS.

  • Πως κολλάει ο ιος;

Μέσω του αίματος,των σπερματικών υγρών και των κολπικών. Οπότε θα μεταδοθεί με την σεξουαλική επαφή, την κοινή χρήση μολυσμένων συριγγών, την μετάγγιση αίματος, τον θηλασμό ,τον τοκετό και το αντιεπαγγελματικό τατουάζ.

Τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης, πρόληψης αλλά και θεραπείας ευτυχώς  είναι σε πολύ καλό δρόμο αφού είναι έγκυρη και συνεχής από πολλούς φορείς αλλά και τα ΜΜΕ.

Σημαντικό πάντως είναι να αγαπάς και να φροντίζεις τους ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με τον ιό HIVS να μην τους φοβάσαι και να τους αγκαλιάζεις γιατί δεν γίνεται να πάθεις κάτι εσύ!

  • Πώς ανιχνεύεται

Ο ιός αρχίζει να ανιχνεύεται 2 με 3 μήνες μετά την μόλυνση ενός ανθρώπου. Οπότε αν νομίζεις ότι πιθανόν να κόλλησες, ψυχραιμία..θα χρειαστεί να περιμένεις 2 με 3 μήνες ώστε να κάνεις την ειδική εξέταση και να δεις το αποτέλεσμα.

  • Προφύλαξη από τη μόλυνση

Πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μπορούμε να ακολουθούμε κατά γράμμα τους κανόνες όσο αφορά την πρόληψη για να μην ασθενίσουμε ποτέ από τον ιό.

Όποιος έχει πολλαπλές σεξουαλικές σχέσεις και όχι ένα σταθερό σύντροφο πρέπει οπωσδήποτε να φοράει προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή. Αντίστοιχα για τη γυναίκα πρέπει να ζητάει, μάλλον να απαιτεί τη χρήση προφυλακτικού από τον παρτενέρ της.

Ακόμα και να γνωρίζεις τον άλλο ή την άλλη πάντα να φοράτε προφυλακτικό, ειδικά στην αρχή. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεις στο ελάχιστο την πιθανότητα να κολλήσεις τον συγκεκριμένο ιό.

Επίσης πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταχειρισμένων συριγγών από τους χρήστες ενδοφλεβίων ουσιών και οι τραυματισμοί από χρησιμοποιημένα αιχμηρά αντικείμενα που έχουν μολυνθεί. (π.χ. για τατουάζ ή τρύπημα αυτιών).

Να θυμάστε πάντα η σωστή πρόληψη είναι το πιο βασικό απ’ όλα, για να έχετε την υγεία σας και να μην πέφτετε ψυχολογικά από τον φόβο ότι μπορεί να έχετε κολλήσει τον ιό μετά από μία σεξουαλική σας επαφή.