Το αίσθημα άγχους μπορεί να προέρχεται από κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις, μπορεί όμως και να δημιουργεί πρόβλημα. Όπως και να έχει, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το άγχος επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την προσωπική μας ζωή.
Απλώς και μόνο επειδή το άγχος σου έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας σου, δεν σημαίνει ότι η ερωτική σου ζωή είναι καταδικασμένη. Χρησιμοποιώντας μερικές αποδεδειγμένες στρατηγικές, μπορείς να μάθεις να εντοπίζεις τα σημάδια ότι το άγχος επηρεάζει αρνητικά τη σχέση σου και να λαμβάνεις μέτρα για να αποτρέψεις (ή τουλάχιστον να μετριάσεις) τη βλάβη του. Πάρε μια βαθιά ανάσα, χαλάρωσε και διάβασε.
Όσο περισσότερο άγχος βιώνεις εκτός της σχέσης, τόσο πιο πιθανό είναι να μεταφέρεις αρνητικά συναισθήματα στην προσωπική σου ζωή με αποτέλεσμα να αισθάνεσαι λιγότερο άνετα και λιγότερο κοντά με τον σύντροφό σου. Μπορεί επίσης να νιώθεις λιγότερο σίγουρη-ος για τη σχέση από ό, τι οι άνθρωποι που βιώνουν λιγότερο άγχος.
Πώς λοιπόν θα διορθώσεις το άγχος που βλάπτει την σχέση σου; «Να είστε ο δικηγόρος υπεράσπισης του άλλου και όχι ο εισαγγελέας».
1. Δημιούργησε ένα σχέδιο. Κάθε φορά που εσύ και ο σύντροφός σου βρίσκεστε σε καλό σημείο, δημιούργησε ένα σχέδιο “παιχνιδιού” στο μυαλό σου, για το πώς θα αντιμετωπίσεις την άφιξη της έντασης στο μέλλον. Εστίασε με τον σύντροφό σου σε τεχνικές για να μειώσετε την αντιδραστικότητα (σκεφτείτε: μείζονες εκρήξεις) και βοηθήστε στον εντοπισμό των αρνητικών σκέψεων ο ένας του άλλου. Και βέβαια ένας άλλος καλός τρόπος για να προλάβετε το άγχος είναι η άσκηση μαζί.
2. Ενθάρρυνε τον σύντροφό σου να χαλαρώσει. Εάν παρατηρήσεις ότι ο σύντροφός σου αισθάνεται άγχος, προσπάθησε να του προσφέρεις την υποστήριξη και το χώρο για να δουλέψετε μέσα από τα δικά του συναισθήματα (μερικοί άνθρωποι πρέπει να κλαίνε · άλλοι το ρίχνουν στην γυμναστική). Βοηθώντας τον σύντροφό σου να νιώθει φροντίδα θα καταπραΰνει το άγχος του, κάτι που θα επιτρέψει στη σχέση σας να αντέξει την καταιγίδα.
3. Δώστε προτεραιότητα στη δέσμευση. Εάν αισθάνεστε σαν ζευγάρι πολύ τεντωμένοι για να συνδέεστε με τον σύντροφό σας κάθε μέρα, βάλτε τα πράγματα σε μια προοπτική. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Πώς θα είναι η σχέση σας σε ένα μήνα (και σε έξι μήνες) εάν δεν έχετε προτεραιότητα στο χρόνο με τον σύντροφό σας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της προτεραιότητας της σχέσης σας και ποια είναι τα μειονεκτήματα; Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις πρέπει να σας παρακινήσουν να ακολουθήσετε ποιοτικό χρόνο μαζί.