Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2020 και σε διαδικτυακή (online) μορφή από το 3ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» με ακρωνύμιο RoDi.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη και προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία μέσω της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ οιονδήποτε ρόλο αυτά επιθυμούν, ως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εθελοντές ή απλώς, ως θεατές.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, https://rodi.uom.gr/πρόγραμμα/, περιλαμβάνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών ελληνικών και ξένων παραγωγών, μουσικές παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις και πολλά άλλα.
Όσον αφορά στο Διαγωνιστικό Τμήμα των κινηματογραφικών ταινιών, από τις 784 κινηματογραφικές ταινίες όλων των ειδών και από όλον τον κόσμο, που υποβλήθηκαν, θα προβληθούν σαράντα δύο (42) στον αριθμό ενώ η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους:
1) Matjaz Debevc, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ της Σλοβενίας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής (https://www.researchgate.net/profile/Matja_Debevc). Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας για τους κωφούς και βαρήκοους ενώ, προσφάτως, έλαβε τη θέση του συντονιστή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Προσβασιμότητας Κωφών (World Accessibility Association of the Deaf).
2) Γεωργία Φύκα, κοινωνική λειτουργός με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας (Disability-Studies) στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία με βασικό ενδιαφέρον τις πολιτικές αναπηρίας και το Κίνημα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Εργάστηκε ως Γενική διευθύντρια στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr και σε σειρά προγραμμάτων και μελετών με θέμα την αναπηρία, όπως απασχόληση, τουρισμός, ανεξάρτητη διαβίωση, εκπαίδευση κ.τ.λ. Συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις αναπηρίας όπως στο σωματείο ΑΛΛΗ ΟΨΗ, www.alli-opsi.gr, που είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος, την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ (https://www.facebook.com/DisArtMove/
3) Γιάννης Παλαβός είναι πεζογράφος, μεταφραστής και συνεργάτης του διεθνούς προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έχει εκδώσει τρεις συλλογές διηγημάτων και δύο graphic novel. Το βιβλίο του Αστείο (2012) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος. Έχει μεταφράσει έργα των Ουίλλιαμ Φώκνερ, Τσαρλς Ντίκενς, Φλάννερυ Ο’Κόννορ κ.ά. Διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες. Τελευταίο του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων Το παιδί (Νεφέλη 2019).
4) Σπύρος Νταντανίδης είναι σκηνοθέτης, απόφοιτος Σχολής Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Kingston της Αγγλίας, φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ. Το ντοκιμαντέρ του “The journey of our masks” βραβεύτηκε στο 2ο Φεστιβάλ “Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη”.
5) Μαρία Τσακίρη, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με 16 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών και παιδιών με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (https://euc.ac.cy/el/faculty-profiles/maria-tsakiri/). Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την συμπεριληπτική εκπαίδευση, τις πολιτικές και τον ακτιβισμό της αναπηρίας, τη διατομεακότητα, καθώς και πολιτιστικές αναπαραστάσεις και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ για την αναπηρία. Είναι μέλος της Assistive Technology, Disabilities and Inclusive Education Multidisciplinary Research Unit of the Center of Excellence in Research & Innovation in Social Sciences, the Arts, and the Humanities (SoScieAth) του European University Cyprus.