Σε κάθε χριστουγεννιάτικη αγορά στην Πράγα βρίσκουμε πολλά περίπτερα που πωλούν svařák (επίσης γνωστό ως svařené víno ή «ζεστό κρασί»), αλλά δεν έχουν όλα την ίδια γεύση.
Γιατί; Επειδή οι συνταγές ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή και από νοικοκυριό σε νοικοκυριό. Το ζεστό κρασί είναι ιδανικό όχι μόνο για τις χριστουγεννιάτικες μέρες αλλά και για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Συστατικά (περίπου 4 μερίδες)
- 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
- 3 στικ κανέλας
- 5-10 γαρίφαλα
- 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
- 1 λεμόνι
- 1 πορτοκάλι ή 2 μικρά μανταρίνια
Μέθοδος
- Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία της κουζίνας σε χαμηλή φωτιά και ρίχνουμε το κρασί στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε τακτικά.
- Ενώ τα μπαχαρικά απελευθερώνουν τη γεύση τους, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το λεμόνι και το πορτοκάλι, αλλά δεν τα προσθέτουμε ακόμα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Μετά από περίπου 20 λεπτά, προσθέτουμε τις φέτες φρούτων και 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη. Αναδεύουμε για επιπλέον 5 λεπτά.
Σερβίρετε και απολαύστε!
(Πηγή: http://www.eatingpraguetours.com/blog/svarak/)