Αγαπητέ φοιτητή: 10 συμβουλές για μία πολύ καλή φοιτητική εργασία

Τα βασικά στάδια μίας φοιτητικής εργασίας είναι τα ακόλουθα: 1. Κατανόηση θέματος, 2. Βιβλιογραφική Έρευνα, 3. Ορισμός / Ανάλυση / Ανάπτυξη / Τεκμηρίωση, 4. Σύνθεση. Όλοι τα γνωρίζουν, γκούχου γκούχου. Οι 10 συμβουλές που σου προτείνω για μία πολύ καλή φοιτητική εργασία είναι τα κάτωθι:

  1. Εξώφυλλο: το λογότυπο του Πανεπιστημίου σου πάνω – πάνω, αναφορά του τελευταίου με κεφαλαία γράμματα στη μέση, από κάτω το θέμα σου, καλό είναι να έχεις κάποια εικόνα σχετική με το θέμα σου και από κάτω με μικρά και πλαγιαστά γράμματα σε παρένθεση την πηγή / link της εικόνας. Ακόμη, το ονοματεπώνυμο σου, τον αριθμό μητρώου σου, το ονοματεπώνυμο του/της καθηγητού/ -τριας σου, το εξάμηνο / έτος σου, το μάθημα. Το εξώφυλλο ΔΕΝ απαριθμείται.
  1. Αρχικά, γράψε σε ένα πρόχειρο χαρτί, αφού κάνεις πρώτα όλα τα παραπάνω, τα περιεχόμενα της εργασίας που πιστεύεις εσύ ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να κρατήσουν μέχρι το τέλος. Η μορφή των περιεχομένων σου να πλησιάζει αυτό:
  2. ……………………. σελ. 10

1.1. …………………………… σελ. 12

1.2. …………………………………… σελ. 16

  1. Η εισαγωγή σου θα πρέπει να είναι εντελώς περιγραφική, δηλαδή, αναφορική, τι και πώς έκανες την εργασία. Σου συνιστώ να τη γράψεις στο τέλος.
  2. Στο κύριο μέρος, φρόντισε στο πρώτο κεφάλαιο να δώσεις ορισμούς των εννοιών που πραγματεύεσαι στην εργασία (δηλαδή, τις έννοιες που υπάρχουν στον τίτλο σου). Μετά, ανάλογα με την υφή του θέματος και τις δυσκολίες που έχεις ή δεν έχεις να αντιμετωπίσεις ως ερευνητής, στο δεύτερο και τρίτο κεφάλαιο πρέπει να αναπτύξεις το θέμα σου. Τότε θα χρειαστείς ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ, δηλαδή, θεωρίες, έρευνες κτλ.
  3. Αυτό πραγματοποιείται με την αποδελτίωση. Αποδελτίωση είναι να ταιριάξεις το υλικό που έχεις βρει (τα βιβλία ή τις μερικές σελίδες αυτών) με το εκάστοτε τίτλο κεφαλαίου σου. Πώς; Με post it και αναφορά.
  4. Αφού τα ταιριάξεις στο μυαλό σου και με post it διαφόρων χρωμάτων, προσπαθείς να τα βάλεις στα κεφάλαια του λάπτοπ σου. Δηλαδή, να τα ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ και όχι να τα αντιγράψεις. Με γραμματοσειρά 12, πλήρης στοίχιση κειμένου, αρίθμηση σελίδων, διάστιχο 1 και 1/2 και Times New Roman.
  1. Τα γνωστά σε όλους ΠΑΡΑΘΕΜΑΤΑ δεν είναι αντιγραφή. Υπάρχει το άμεσο παράθεμα: π.χ Ο Lombroso υποστήριξε: « … » και το έμμεσο παράθεμα: π.χ Σύμφωνα με τον Lombroso … αποδίδοντας το νόημα των λόγων του από μόνος / -η σου χωρίς να τα αντιγράφεις.
  2. Οι ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ γίνονται με το κουμπάκι References => Insert Footnote και με γραμματοσειρά 10. Δεν παραπέμπουμε ΣΥΝΕΧΩΣ από την ίδια πηγή. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο συνηθέστερος τρόπος για βιβλία είναι:

Baker E. C. (επίθετο – όνομα), Human Liberty and Freedom of Speech (τίτλος βιβλίου), New York (χώρα / πόλη), Oxford University Press (εκδόσεις), 1989 (χρονολογία), σ. 85 (σελίδα).

Ο συνηθέστερος τρόπος για επιστημονικά περιοδικά είναι:

Ahmed S. (επίθετο – όνομα), «The organization of hate» (τίτλος άρθρου), Law and Critique (τίτλος περιοδικού) ,12 (αριθμός τεύχους περιοδικού), 2001 (χρονολογία συγγραφής άρθρου), σ. 345 – 365 (σελίδα).

  1. Ύστερα, γράφεις τα συμπεράσματά σου και κατόπιν τις προτάσεις σου σχετικά με το θέμα, εάν ταιριάζει. Στον Επίλογο ανακεφαλαιώνεις συντόμως εστιάζοντας στα καλύτερα σημεία της εργασίας σου.
  2. Φυσικά, πως γράφουμε τη βιβλιογραφία στο τέλος με ποια σειρά; Με αλφαβητική σειρά επιθέτου συγγραφέα και έτσι ως προς το είδος: ελληνική βιβλιογραφία, ξενόγλωσση βιβλιογραφία, άρθρα (ελληνικά και ξενόγλωσσα), πηγές στο διαδίκτυο.