9 + 1 Αποφάσεις Και Στόχοι Για Τη Νέα Χρονιά!

Κάθε χρόνο, στα τέλη Δεκεμβρίου συνηθίζουμε να κάνουμε την ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και να δημιουργούμε εκ νέου τους στόχους μας για τη χρονιά που έρχεται! Νέο βιβλίο, 365 λευκές σελίδες ευκαιρίας να έρθουμε πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων μας!

Φέτος, οι επιθυμίες μας διαφέρουν συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. Σίγουρα μας έχουν λείψει οι εποχές που κυκλοφορούσαμε χωρίς μηνύματα μετακίνησης, μάσκες και αντισηπτικά….Σίγουρα όλοι θέλουμε να βγούμε μια βόλτα, να πιούμε έναν καφέ, να πάμε ένα σινεμά και να διασκεδάσουμε όπως συνηθίζαμε.

Κάθε χρόνο λοιπόν, νιώθουμε την ανάγκη να παίρνουμε αποφάσεις για την σωματική και πνευματική μας ανάταση, και κάθε χρόνο παρατάμε τις προσπαθειές μας σε λιγότερο από μήνα….Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να πετύχουμε έστω το 1/3 των στόχων μας;;; Αρχικά, η λίστα μας θα πρέπει να περιλαμβάνει εύκολους και εφικτούς στόχους. Δεν μας πιστεύετε;;; Σας έχουμε συγκεντρώσει 10 συμβουλές / στόχους, που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεκινήσετε τη χρονιά σας δυναμικά!

1.Πιείτε λιγότερο αλκοόλ

Ήδη γνωρίζετε πως δεν χρειάζεται να πιούμε ένα μπουκάλι βότκα για να «έρθουμε στο κέφι»! Βέβαια, κατά τη διάρκεια των lockdown παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ…Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε κάτι για αυτό;; Τα θετικά που θα δούμε αμέσως στον οργανισμό μας ελλατώνοντας το αλκοόλ είναι τα εξής: βελτίωση της διάθεσης, καλύτερος ύπνος, ανανεωμένη επιδερμίδα και βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα…Επιπλέον, μας βοηθάει να εξοικονομήσουμε χρήματα.

2.Κόψτε το κάπνισμα

Τα τσιγάρα, όπως και τα παράγωγά τους είναι πολύ επιβλαβή για την υγεία σας και περισσότερο για τους πνεύμονες σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν να ελαττωθεί το κάπνισμα και τελικά να κοπεί οριστικά, με πρώτο και κυριότερο τη δική σας θέληση.

3.Ανακαλύψτε νέα χόμπι.

Ακόμα μια βαρετή Κυριακή;;; Σήμερα είναι η μέρα που μπορείτε να δοκιμάσετε ethnic φαγητό, να πάτε για ιππασία ή να μάθετε να ζωγραφίζετε…..και γενικότερα να δοκιμάσετε πράγματα που ταιριάζουν στον χαρακτήρα σας. Καλό το άραγμα στον καναπέ, αλλά η εξερεύνηση για νέα χόμπι μπορούν να ανοίξουν τους ορίζοντές σας.

4.Κάνε ένα πράγμα τη φορά.

Το multitasking δεν σας κάνει πιο αποτελεσματικούς, αλλά σας αγχώνει, λέει ο ειδικός Pedram Shojai, συγγραφέας του Focus: Bringing Time, Energy και Money Into Flow. “Εάν η εστίασή σας είναι κατακερματισμένη, πιθανότατα θα νιώθετε άγχος καθώς νέα πράγματα εμφανίζονται όταν τα παλιά είναι ακόμη σε εξέλιξη”. Αντ ‘αυτού, ο Pedram Shojai προτείνει, να οργανώσετε τις δραστηριότητές σας σε κομμάτια χρόνου, όπως για παράδειγμα ο «χρόνος της μελέτης» και ο «χρόνος μαγειρέματος». Στη συνέχεια, δεσμευτείτε να επικεντρωθείτε σε αυτούς τους καθορισμένους χρόνους και παρατηρήστε τι θα συμβεί.

5.Κάντε περισσότερους περιπάτους

Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να ακολουθήσετε μια νέα ρουτίνα γυμναστικής, είναι απαραίτητο να χαρίσετε στον εαυτό σας έστω έναν απλό περίπατο στη γειτονιά. Είναι σημαντικό να κινούμαστε κάθε μέρα και να κάνουμε κάποια αθλητική δραστηριότητα (έστω και αν είναι περπάτημα!).

6.Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας

Επαναλάβετε μετά από εμάς: “Σήμερα είναι η μέρα μου. Είμαι ευγνώμων για μένα.” Η θετική αυτο-συζήτηση μπορεί να σας βοηθήσει να εστιάσετε σε ό, τι είναι καλό στη ζωή σας, λέει ο ψυχολόγος Joy Harden Bradford, Ph.D. Η έρευνα δείχνει ότι λίγη βιταμίνη Ε (για ευγνωμοσύνη) μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι, ακόμη και να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

7.Κατακτήστε μια νέα δεξιότητα

Η σωματική άσκηση διατηρεί το σώμα σας υγιές και η ψυχική άσκηση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της πνευματικής σας οξύνειας. Η δοκιμή κάτι καινούργιου μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες μνήμης κτλ. Μπορείτε πολύ εύκολα να βρείτε στο διαδίκτυο master classes για χορό, ζωγραφική, εκμάθηση μουσικών οργάνων και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε!

8.Προγραμματίστε τις διακοπές σας!

Ναι, γνωρίζουμε ότι ακούγεται υπεραισιόδοξη η δήλωση «Προγραμματίζω διακοπές», από τη στιγμή που βιώσαμε ακυρώσεις ταξιδιών το 2020 και δεν γνωρίζουμε πότε θα έχουμε το ελεύθερο να μπούμε σε ένα αεροπλάνο ή ένα καράβι… Βέβαια, η αναζήτηση νέων προορισμών, και ο προγραμματισμός για ένα επερχόμενο ταξίδι μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή μας στα ύψη!

9.Κάντε το σπίτι σας πιο μυρωδάτο

Επειδή η μυρωδιά σχετίζεται με τα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται συναισθήματα και αποθηκεύουν μνήμες, ορισμένα αρώματα μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση, λέει η ειδικός της οσφρητικής Rachel Herz, Ph.D., συγγραφέας του The Scent of Desire. Η έρευνα δείχνει ότι η βανίλια κάνει τους ανθρώπους πιο χαλαρούς και χαρούμενους, ενώ η μέντα μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και η λεβάντα μπορεί να προκαλέσει στρες.

10.Δοκίμασε νέες συνταγές μαγειρικής

Μετά τις κρεπάλες των εορτών, όλοι έχουμε βάλει στη λίστα μας τον στόχο «Τρώω πιο υγιεινά». Τη νέα χρονιά λοιπόν, προσπαθήστε να τρώτε πιο υγιεινά και δημιουργείστε μια ποικιλία φαγητών. Εξάλλου, η ποικιλομορφία δίνει γεύση στη ζωή μας. Υπάρχουν άφθονες συνταγές στο διαδίκτυο που μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε και εσείς στη δική σας κουζίνα! Απελευθερώστε τον σεφ που κρύβετε μέσα σας και πειραματιστείτε με νέες γεύσεις και υλικά!