Tips για τέλειο βιογραφικό

Ίσως τελειώσατε να γράφετε το βιογραφικό σας, ίσως πάλι μόλις ξεκινήσατε. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε μαζέψει για εσάς τις καλύτερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γράψετε εύκολα και σωστά το βιογραφικό σας.

tips gia swsto biografiko

Γενικά, είναι εύκολο να παραβλέψετε πράγματα όταν είναι επιτακτική ανάγκη να βρείτε εργασία.

Οι καλύτερες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να γράψετε ένα αξιοπρόσεκτο βιογραφικό είναι οι ακόλουθες:

  1. Το email σας θα πρέπει να είναι επαγγελματικό και όχι κάποιο του τύπου giorgaras07@hotmail.com. Αξίζει να σημειωθεί πως το 76% των μη επαγγελματικών email, μπορεί να απορριφθούν.
  2. Βεβαιωθείτε πως τα στοιχεία επικοινωνίας σας είναι τα σωστά. Για παράδειγμα, αν έχετε αλλάξει διεύθυνση email, θα πρέπει να ελέγξετε πως την έχετε διορθώσει και στο βιογραφικό σας.
  3. Διατηρήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς ανάμεσα στις 10 με 12 στιγμές.
  4. Χρησιμοποιήστε αντίστροφη χρονολογική σειρά. Αυτό σημαίνει πως ξεκινάτε να αναφέρετε την εργασιακή σας εμπειρία από την πιο πρόσφατη δουλειά σας και ακολούθως τοποθετείτε τις παλαιότερες δουλειές σας. Αναφορικά με το επίπεδο σπουδών σας, ξεκινήστε με τον υψηλότερο τίτλο σας.
  5. Διαλέξτε μια ελκυστική, και εύκολη στην ανάγνωση, γραμματοσειρά. Προτιμήστε τις Verdana, Arial, Helvetica και αποφύγετε τις Comic Sans, Papyrus, Curlz MT.
  6. Στην εργασιακή σας εμπειρία, αναφέρετε τις δουλειές της τελευταίας 10ετίας-15ετίας. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρετε κάθε δουλειά που έχετε κάνει.
  7. Χωρίστε το βιογραφικό σας σε διακριτά μέρη και δώστε τους απλούς τίτλους. Μπορείτε να χωρίσετε το βιογραφικό σας στα εξής μέρη: εργασιακή εμπειρία, σπουδές, δεξιότητες.
  8. Διαβάστε την περιγραφή της εργασίας που θέλετε να στείλετε βιογραφικό, και στη συνέχεια, ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΞΑΝΑ! Η ανάγνωση της περιγραφής εργασίας μπορεί να ακούγεται σαν μια από τις πιο προφανείς συμβουλές για τη δημιουργία βιογραφικού σημειώματος, αλλά στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι ξοδεύουν κατά μέσο όρο 76 δευτερόλεπτα διαβάζοντας την περιγραφή εργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο διευθυντικά στελέχη διαπιστώνουν ότι το 50% των αιτούντων είναι ακατάλληλα για την εργασία. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι έχετε τις απαραίτητες δεξιότητες για τη δουλειά.
  9. Ισορροπήστε το κείμενο και το λευκό χώρο της σελίδας σας. Προσπαθήστε να κάνετε το βιογραφικό σας ευανάγνωστο και ξεκάθαρο.
  10. Σκεφτείτε να προσθέσετε περιγραφή των μαθημάτων σας. Αυτή είναι μια από τις καλύτερες συμβουλές για τους μαθητές που γράφουν το βιογραφικό τους. Η αναφορά ή η περιγραφή μαθημάτων μπορεί να δείξει ότι έχετε δεξιότητες που σχετίζονται με την εργασία. Οι περιγραφές μαθημάτων μπορούν επίσης να ωφελήσουν τους επαγγελματίες που κάνουν αλλαγή σταδιοδρομίας. Δείχνει ότι έχετε σχετικές γνώσεις που υπερβαίνουν την προηγούμενη εργασιακή σας εμπειρία.
  11. Γράψτε μια συνοδευτική επιστολή που να συμβαδίζει με το βιογραφικό σας σημείωμα.

Θυμηθείτε πως το βιογραφικό σας περιλαμβάνει μια λίστα παροχών που δύναστε να παράσχετε στον εκάστοτε εργοδότη. Προσπαθήστε λοιπόν να «πουλήσετε» τον εαυτό σας όσο καλύτερα μπορείτε.

Πηγή: https://tinyurl.com/y4rn7gbc