10 Συναρπαστικά Γεγονότα Για Τον Άγιο Βαλεντίνο (Μέρος Α’)

Κάθε Φεβρουάριο, στις 14 του μήνα, οι ερωτευμένοι από όλον τον κόσμο ανταλλάσσουν σοκολάτες, λουλούδια και πλούσια δώρα για να γιορτάσουν την πιο ρομαντική ημέρα του έτους, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Είτε είστε από τις ρομαντικές ψυχές που πιστεύουν στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είτε απλά χρησιμοποιείτε τη συγκεκριμένη μέρα σαν αφορμή για να καταναλώσετε τόνους σοκολάτας, είμαστε σίγουροι πως όταν διαβάσετε τα γεγονότα που έχουμε συγκεντρώσει για εσάς, θα εκπλαγείτε! Λίγοι, άλλωστε, γνωρίζουν πως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου κρύβει μια συναρπαστικά σκοτεινή ιστορία, που χρονολογείται στην εποχή της αρχαίας Ρώμης….

1.Ο Άγιος Βαλεντίνος δεν ήταν μόνο ένα πρόσωπο!

Ίσως γνωρίζετε ήδη ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πήρε το όνομά της από τον προστάτη της Άγιο Βαλεντίνο – αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μια σύγχυση γύρω από τον ποιο Βαλεντίνο τιμά η συγκεκριμένη γιορτή.

Σύμφωνα με το History.com, υπάρχουν τουλάχιστον δύο άνδρες με το όνομα Βαλεντίνος που θα μπορούσαν να έχουν εμπνεύσει τη γιορτή των ερωτευμένων, συμπεριλαμβανομένου ενός Βαλεντίνου που ήταν ιερέας στη Ρώμη του τρίτου αιώνα. Όπως εξηγεί η ιστορία, ο τελευταίος Βαλεντίνος αψήφησε την απαγόρευση γάμου του αυτοκράτορα Claudius II (ο οποίος νόμιζε ότι ο γάμος αποσπά την προσοχή των νεαρών στρατιωτών), παντρεύοντας παράνομα ζευγάρια με το πνεύμα της αγάπης έως ότου συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Ένας άλλος θρύλος αναφέρει πως την περίοδο που ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν φυλακισμένος, προσευχήθηκε μαζί με την κόρη ενός από τους δικαστές του, και η κοπέλα θεραπεύτηκε από την τυφλότητά της. Πριν την εκτέλεσή του, της έγραψε ένα γράμμα το οποίο υπέγραψε: «Από τον Βαλεντίνο σου».

2. Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει τις ρίζες της σε αρχαίες παγανιστικές γιορτές

Αν και ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου τιμά τον θάνατο του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου, άλλοι πιστεύουν ότι η γιορτή προέρχεται από την αρχαία Παγανιστική γιορτή γονιμότητας που ονομαζόταν “Lupercalia”. Τα Lupercalia γιορτάζονταν στην αρχαία Ρώμη στις 15 Φεβρουαρίου. Ήταν αφιερωμένα στον Faunus, τον θεό της γεωργίας και στους ιδρυτές της Ρώμης, Romulus και Remus. Η ημέρα εορταζόταν θυσιάζοντας ζώα και χτυπώντας γυναίκες με δορές ζώων, μια πρακτική που πιστεύεται ότι ενθάρρυνε τη γονιμότητα.

3.Το 1300, έγινε επίσημα γιορτή που σχετίζεται με την αγάπη

Στο τέλος του 5ου αιώνα, ο Ρωμαίος Πάπας Γκελάσιος, δήλωσε επίσημα την ημερομηνία της 14ης Φεβρουαρίου ως “Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου”. Η γιορτή συνδέθηκε με την αγάπη και το ρομαντισμό μέσω της κοινής πεποίθησης Γαλλίας – Αγγλίας ότι τα πουλιά ξεκινούν την εποχή του ζευγαρώματος στις 14 Φεβρουαρίου.

4.Ο «Έρωτας» ήταν θεός στην ελληνική μυθολογία

Είναι ο γοητευτικός χερουβείμ που εμφανίζεται στις κάρτες της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου, που συχνά απεικονίζεται με τόξο και βέλος – αλλά πώς έγινε ο Έρωτας σύμβολο της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου; Ο Έλληνας θεός της αγάπης, ο Έρωτας, ήταν ένας όμορφος, αθάνατος άνθρωπος που είχε τη δύναμη να κάνει τους ανθρώπους να ερωτευτούν. Μόλις τον 4ο αιώνα π.Χ. οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν τον Έρωτα και τον αναπαράστησαν ως ένα χαριτωμένο μικρό παιδί με τόξο και βέλος και τον ονόμασαν “Έρως”. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Έρως είχε συνδεθεί με την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου λόγω των δυνάμεων που ταιριάζουν με την αγάπη.

5. Το πρώτο μήνυμα αφοσίωσης και αγάπης στάλθηκε τον 15ο αιώνα

Η παλαιότερη καταγραφή που έχουμε για αποστολή μηνύματος αγάπης, σύμφωνα με το History.com, ανήκει στον Γάλλο Δούκα Κάρολο. Ο Δούκας έγραψε ένα τρυφερό σημείωμα στην ερωμένη του, ενώ ήταν φυλακισμένος στον πύργο του Λονδίνου, σε ηλικία 21 έτους. Μια απο τις γραμμές του ποιήματος λέει: «Είμαι άρρωστος από την αγάπη μου, γλυκιά μου Βαλεντίνα».