Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε νέο Smartphone!

Η αγορά κινητού μπορεί να φαίνεται μια εύκολη διαδικασία αλλά ουσιαστικά δεν είναι. Το να μπεις σε ένα κατάστημα, να δεις 50 διαφορετικά κινητά, να διαβάσεις τεχνικά χαρακτηριστικά που σου φαίνονται βγαλμένα από άλλο διάστημα και να ακούς τον πωλητή που προσπαθεί να σου πλασάρει το κινητό της εταιρείας του, δεν σε βοηθάνε να καταλήξεις στο smartphone που θα καλύπτει τις ανάγκες σου.

tips gia agora neou smartphone kinitou tilefonoy

Συλλέξαμε παρακάτω μερικά βασικά πράγματα που θα πρέπει να προσέξεις πριν μπεις σε ένα κατάστημα, ώστε να ξέρεις τι είναι αυτό που ψάχνεις.

1.Μέγεθος της οθόνης

kinito2

Παλαιότερα, το να έχεις ένα μεγάλο σε όγκο κινητό δεν ήταν απαραίτητο. Η χρησιμότητα των τότε κινητών ήταν για ομιλία και ανταλλαγή μηνυμάτων. Οπότε, η μεγάλη οθόνη δεν εξυπηρετούσε και κούραζε. Τα πράγματα όμως άλλαξαν όταν μπήκαν στη ζωή μας τα smartphones. Οι χρήστες θαύμασαν την πρώτη γενιά των 4.0 και 4.3 ιντσών που εισήχθησαν στην αγορά στο τέλος του 2009. Από τότε, έγινε ξεκάθαρο πως οι οθόνες των 3.5 ιντσών και λιγότερων, δεν ήταν ικανοποιητικές. Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος; Το κατάλληλο μέγεθος της οθόνης κυμαίνεται από 4.0 έως 5.0 ίντσες, επειδή συσκευές σε αυτό το εύρος μεγιστοποιούν την ευελιξία και τη λειτουργικότητα.

2.Ανάλυση της οθόνης – πόσο ζωντανή είναι η προβολή των χρωμάτων;

kinito5

Η ανάλυση της οθόνης έχει να κάνει με το πλήθος των pixels που βρίσκονται σε αυτή. Αν μετακινηθείς πολύ κοντά στην τηλεόραση ή στην οθόνη του υπολογιστή σου, θα παρατηρήσεις μικρά μεμονωμένα τετραγωνάκια, τα pixels. Όσο περισσότερα pixels έχει η οθόνη, τόσο πιο καθαρή είναι η εικόνα που βλέπουμε εμείς. Μια συσκευή με υψηλή ανάλυση, σου επιτρέπει να βλέπεις την οθόνη με περισσότερη διαύγεια και λεπτομέρεια. Όταν αγοράσεις ένα κινητό βεβαιώσου πως η ανάλυση είναι 1280Χ720 ή μεγαλύτερη.

3.Κάμερα

Woman photographing a butterfly wit a smart phone
Woman photographing a butterfly wit a smart phone

Όσο πιο νέο το κινητό, τόσο καλύτερη η κάμερά του. Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μάθετε την ποιότητα της κάμερας ενός κινητού τηλεφώνου είναι κοιτάζοντας φωτογραφίες και βίντεο τραβηγμένες από το συγκεκριμένο κινητό. Επίσης, υπάρχουν πολλά reviews στο ίντερνετ με σχόλια χρηστών που έχουν δοκιμάσει τη συγκεκριμένη κάμερα και έχουν κάνει τις παρατηρήσεις τους. Αν για παράδειγμα, ανάμεσα στα σχόλια δείτε παρατηρήσεις του τύπου, οι λήψεις βγαίνουν θολές, over-exposed ή αντεστίαστες, αυτά είναι παραδείγματα μιας μη ποιοτικής κάμερας. Είναι επίσης σημαντικό να ελέγξετε τις παρατηρήσεις των χρηστών αναφορικά με το πώς αντιδρά η κάμερα σε εξωτερικούς χώρους και με κακές συνθήκες φωτισμού.

4.Ζωή της μπαταρίας

kinito6

Μπορεί να έχεις το γρηγορότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, αλλά αν ξεμείνει από βενζίνη, δεν πας ούτε μέχρι τη γωνία. Αντίστοιχα, η φτωχή μπαταρία καταρρίπτει το λόγο να έχεις ένα υπερτούμπανο κινητό. Ιδανικά, το κινητό θα πρέπει να κρατάει τουλάχιστον μια μέρα συμβατικής χρήσης χωρίς φόρτιση. Όταν αγοράζετε ένα κινητό, σιγουρευτείτε πως έχει τουλάχιστον 2000 mAh μπαταρία και πως μπορεί να υποστηρίξει 15 ώρες ομιλίας.

5.Μνήμη (RAM)

kinito4

H RAM είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που θα πρέπει να κοιτάξετε πριν πάρετε νέο κινητό. Κάθε εφαρμογή που τρέχει χρειάζεται ένα μέρος της RAM, ενώ μερικές, όπως τα παιχνίδια, χρειάζονται ακόμα μεγαλύτερο μέρος. Το ίδιο το λειτουργικό σύστημα απαιτεί και αυτό με τη σειρά του μέρους της μνήμης. Αν θέλετε ήπια και ομαλή μετάβαση από τη μια εφαρμογή στην άλλη, χρειάζεται περισσότερη RAM ή ένα λιγότερο απαιτητικό λειτουργικό σύστημα. Γνωρίζοντας πόση RAM έχει το κινητό, δεν σημαίνει ότι τα ξέρετε όλα. Για να διαπιστώσετε ότι η RAM ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις σας, πρέπει να πάρετε ένα μοντέλο του κινητού, να ανοίξετε μερικές εφαρμογές και να τις εναλλάσσετε μεταξύ τους ώστε να δείτε πως χρησιμοποιεί το ίδιο το κινητό τη RAM του.

6.Επεξεργαστής

Macro photo of electronic circuit. PCB on the lighting.
Macro photo of electronic circuit. PCB on the lighting.

Ο επεξεργαστής είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος της συσκευής. Για να μάθετε κάτι σχετικά με τους επεξεργαστές με τον πιο εύκολο τρόπο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή σε δύο πράγματα: στον αριθμό των πυρήνων και στην ταχύτητα του ρολογιού. Ένας επεξεργαστής μπορεί να έχει πολλούς πυρήνες, και τα περισσότερα κινητά πλέον έχουν. Ο αριθμός των πυρήνων σας λέει πόσα μέρη του επεξεργαστή μπορούν να τρέξουν στην ταχύτητα του ρολογιού. Η ταχύτητα του ρολογιού σας λέει πόσο γρήγορα κάθε πυρήνας μπορεί να επεξεργαστεί μια πληροφορία. Οι περισσότεροι ποιοτικοί πυρήνες πλέον τρέχουν με gigahertz έναντι των παλαιότερων που ήταν σε megahertz. Αν γνωρίζεις την ταχύτητα του ρολογιού, μπορείς να πολλαπλασιάσεις τον αριθμό αυτό με τον αριθμό των πυρήνων ώστε να μάθεις τη μέγιστη υπολογιστική ταχύτητα της συσκευής.

7. Χωρητικότητα

kinito8

Στο κινητό μπορούμε να αποθηκεύσουμε από φωτογραφίες, βίντεο μέχρι εφαρμογές και τραγούδια. Πόσο χώρο όμως χρειαζόμαστε; Περίπου 8 gb. Επειδή, πλέον, υπάρχει μια πληθώρα εφαρμογών που μας επιτρέπει να έχουμε τα αρχεία μας παντού μαζί μας χωρίς να πιάνουν χώρο στις συσκευές μας (δες Dropbox, Google Drive, Microsoft Sky Drive), δεν χρειάζεται να κρατάμε τα πάντα αποθηκευμένα στην μνήμη του κινητού μας. Επίσης, αν είστε από τους χρήστες που θέλετε να έχετε πάντα μαζί σας όλη τη συλλογή με τις φωτογραφίες σας, αναζητήστε κινητό με δυνατότητα επέκτασης μνήμης. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε λύσει το πρόβλημα της χωρητικότητας.