Συμβουλές για Ν-oob Οδηγούς

Φοβάμαι να οδηγήσω…πώς θα παρκάρω;;; Τι θα γίνει αν μου σβήσει η μηχανή;;; Δεν μπορώ να βρω την ισορροπία ανάμεσα στο γκάζι και τον συμπλέκτη…δεν θέλω να μου κορνάρουν…πως θα φτάσω στον προορισμό μου;;; με τρομάζουν οι ανηφόρες…

Αυτές και τόσες ακόμα είναι οι σκέψεις που κάνει κάθε νέος οδηγός. Η διαδικασία της οδήγησης απαιτεί μεγάλη υπευθυνότητα και σοβαρότητα από τον εκάστοτε οδηγό. Δεν είναι λίγα τα ατυχήματα/δυστυχήματα που έχουν συμβεί στους ελληνικούς δρόμους λόγω ανεύθυνων συμπεριφορών (οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα κτλ).

Σε αυτό το άρθρο όμως, απευθυνόμαστε στους νέους οδηγούς και στις πολύ φυσιολογικές ανησυχίες τους. Η οδήγηση, για κάποιον που δεν έχει καμία πρότερη εμπειρία, είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία.

Είναι αρκετές οι δεξιότητες που χρειάζεται να αποκτήσει ο επίδοξος οδηγός για να νιώσει μια σχετική “ασφάλεια” όταν βγαίνει στο δρόμο. Η εξάσκηση και η συνεχής τριβή με την οδήγηση μας κάνει ακόμα καλύτερους. Όσο περισσότερο ανακαλύπτεις τους δρόμους, τόσο πιο εύκολα θα μπορείς να αναγνωρίζεις τη σήμανση και τα σημεία του δρόμου που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή.

Σίγουρα, σαν νέοι οδηγοί θα έχετε ακούσει πάμπολλες συμβουλές για το πώς θα οδηγήσετε. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, γιατί θα συναντήσετε πολλά στο δρόμο σας. Από παραβιάσεις stop/κόκκινου σηματοδότη, πεζούς που διασχίζουν το δρόμο χωρίς να βρίσκονται σε διαβάσεις, μέχρι ότι μπορείτε να φανταστείτε. Έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα, και μη θεωρείτε ότι επειδή βρίσκεστε πχ. σε μονόδρομο, ότι δεν θα σκάσει μηχανάκι που έρχεται αντίθετα.

Μια ακόμα σημαντική συμβουλή που έχω να σας δώσω, είναι να μη ντρέπεστε για το Ν που θα κολλήσετε με καμάρι στο πίσω τζάμι του αυτοκινήτου σας. Όχι μόνο θα σας προσέχουν οι άλλοι οδηγοί, αλλά ακόμα και αν σας σβήσει το αυτοκίνητο, την ώρα που πάτε να ξεκινήσετε, οι υπόλοιποι οδηγοί θα δείξουν κατανόηση.

Ανηφόρες…ο φόβος και ο τρόμος! Νιώθουμε ένα δέος μπροστά στις ανηφόρες γιατί φοβόμαστε τι θα συμβεί αν σταματήσουμε στη μέση της. Είναι όντως πολύ πιθανό να μας σβήσει η μηχανή ή να μας πάρει η κατηφόρα. Το χειρόφρενο είναι ο φίλος μας!! Λίγη εξάσκηση σε ανηφόρες της γειτονιάς θα μας αφαιρέσει το άγχος, όταν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε παρόμοια κατάσταση με αυτοκίνητα πίσω μας.

Κεφάλαιο παρκάρισμα. Το παρκάρισμα αποτελεί μια ιδιαίτερη δύσκολη διαδικασία ειδικά τις πρώτες φορές που δεν έχουμε μάθει ακόμα τον όγκο του αυτοκινήτου. Τα αντικείμενα, γύρω από το αυτοκίνητό μας, φαίνονται πιο κοντά από όσο είναι στην πραγματικότητα.

Ευτυχώς οι αισθητήρες παρκαρίσματος έχουν έρθει για να βοηθήσουν. Μην περιμένετε να ακούσετε το παρατεταμένο μπιπ για να σταματήσετε. Κάντε όσες μανούβρες χρειαστεί. Στην τελική, δεν δίνετε διαγώνισμα καλύτερου παρκαρίσματος. Με την εξάσκηση θα γίνεστε συνεχώς καλύτεροι.

Νέοι δρόμοι, άγνωστοι προορισμοί. Σίγουρα σας έχει συμβεί να χρειαστεί να πάτε κάπου και να μην γνωρίζετε καθόλου το δρόμο. Ευτυχώς και πάλι, ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας και έχουμε διαθέσιμους χάρτες και gps. Μελετήστε λοιπόν τον βέλτιστο δρόμο που θα σας βγάλει στον προορισμό σας, πριν ακόμα ξεκινήσετε και στη συνέχεια βάλτε και το gps για να είστε σίγουροι την ώρα που οδηγείτε.

Κλείνοντας, είναι δεδομένο ότι σαν νέοι οδηγοί θα κάνετε πολλές βιαστικές κινήσεις, θα χαθείτε, θα σας κορνάρουν, θα αγχωθειτε και θα κάνετε απερισκεψιες. Μη το βάλετε κάτω και προσπαθήστε ξανά. Κανείς δεν γεννήθηκε έτοιμος οδηγός. Η πείρα έρχεται με την εξάσκηση.