Menu

Πως Αντιμετωπίζεται η Μοναξιά στην Καραντίνα;

Δεν είστε σίγουροι πώς να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού; Θα μπορούσατε να είστε αυτοαπομονωμένοι επειδή έχετε κολλήσει τη λοίμωξη, ή μπορεί να υπάρχουν άλλοι λόγοι για τους οποίους έχετε επιλέξει να μείνετε στο σπίτι.

pws antimetwpizetai h monaxia sthn karantina

Είτε είστε σε καραντίνα λόγω επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε μένετε σπίτι επειδή ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είτε παραμένετε σε καραντίνα ώστε να βοηθήσετε να περιοριστεί η εξάπλωση, όποιος και αν είναι ο λόγος, ίσως να μην ήσασταν προετοιμασμένοι για το αίσθημα μοναξιάς που έρχεται κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Αφού, λοιπόν, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να βγούμε από σπίτι μας και να πάμε να κοινωνικοποιηθούμε με άλλους ανθρώπους, ίσως να αναρωτιέστε τι μπορούμε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το συναίσθημα της μοναξιάς…

1.Φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα και προσπαθούμε να το ακολουθήσουμε.

Ακόμα και αν νιώθουμε πως το αίσθημα μοναξιάς δεν λέει να φύγει από πάνω μας, το να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα μας βοηθάει να νιώθουμε όσο πιο κοντά στην «κανονικότητα», και θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε καλύτερα. Ξεκινήστε κάθε μέρα με ένα μικρό πλάνο στο μυαλό σας με ορισμένα πράγματα που θέλετε να κάνετε στη μέρα σας, κρατήστε ημερολόγιο με τη συναισθηματική σας κατάσταση ή καταγράφοντας τα συμπτώματά σας, αν είστε άρρωστος. Με αυτόν τον τρόπο θα νιώθετε ενεργοί κάθε ημέρα.

2.Μείνετε ενημερωμένοι για την πορεία της πανδημίας, αλλά με μέτρο.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2020 στο περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health, έδειξε πως οι άνθρωποι που ήταν ενημερωμένοι για την πορεία της πανδημίας, και ακολουθούσαν τις συμβουλές για προληπτικά μέτρα προστασίας, είχαν καλύτερη ψυχολογική λειτουργία και μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Προσπαθήστε να επιλέξετε πηγές που δίνουν τεκμηριωμένες πληροφορίες όπως το CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

3.Μείνετε ενεργοί.

Το έχουμε ξαναγράψει ξανά και ξανά αλλά η ψυχική μας υγεία συνδεέται άμεσα με τη σωματική μας υγεία. Αν περνάτε μεγάλα διαστήματα σε καραντίνα χωρίς ίχνος άσκησης, θα υπάρξουν επιβλαβείς συνέπειες για την ψυχική σας υγεία αργότερα. Ακόμα και από το σπίτι, υπάρχουν επιλογές εκγύμνασης. Μπορείτε να παρακολουθήσετε βιντεάκια στο youtube με ασκήσεις yoga, pilates, Tai Chi ή μπορείτε να πάτε μια παραδοσιακή βόλτα στη γειτονιά σας.

4.Κάντε κάτι που να έχει νόημα για εσάς.

Αν βρίσκετε τον εαυτό σας να νιώθει κενό, βαριεστημάρα και την αίθηση του «χάνω τον εαυτό μου», προσπαθήστε να βρείτε δραστηριότητες που θα δώσουν νόημα στη μέρα σας. Παρακολουθήστε ένα online μάθημα, ξεκινήστε ένα χόμπι, γίνετε εθελοντές.

5.Κρατήστε επαφή!

Ίσως το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να καταπολεμίσετε τη μοναξιά, να είναι η επικοινωνία με τους γύρω σας με μη παραδοσιακούς τρόπους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε να συνδεθούμε και να επικοινωνήσουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Ακόμα, μπορείτε να γράψετε ένα χειρόγραφο γράμμα, να τηλεφωνίσετε, να κάνετε βιντεοκλήση, να χρησιμοποιήσετε τα social media. Λύσεις υπάρχουν.

6.Ανακαλύψτε τρόπους χαλάρωσης στο σπίτι σας.

Από το να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο, μέχρι να διαβάσετε το αγαπημένο σας βιβλίο, να παίξετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, να μαγειρέψετε εκείνο το μπελαλίδικο φαγητό που σας αρέσει, να φτιάξετε ένα αγαπημένο ρόφημα κτλ, αποτελούν τρόπους που θα σας χαλαρώσουν και να βοηθήσουν να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία. Είναι σημαντικό να επιλέγετε να κάνετε πράγματα που αγαπάτε, τα έχετε ξανακάνει και γνωρίζετε ότι σας φτιάχνουν τη διάθεση.

7.Ζητήστε βοήθεια.

Η καραντίνα έχει επηρρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ψυχολογία μας, και ίσως κάποιοι από εμάς να μην μπορούμε να ανταπεξέλθουμε τόσο εύκολα όσο άλλοι άνθρωποι. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ψυχολόγων και συμβούλων ψυχικής υγείας, που είναι διαθέσιμοι να μας βοηθήσουν, μέσω ιντερνετικών συναντήσεων.

Leave a Reply

Exit mobile version