Μισή βόλτα να κάνεις σήμερα, όλα μυρίζουν τσίκνα ή καμμένο! Λογικό θα μου πεις λόγω ημέρας, και έχεις απόλυτο δίκιο. Αλλά έχουμε συνηθίσει τη σημερινή μέρα με πολύ κρέας, πολύ,πολύ ‘ομως, με σαρπαντίνες, μασκαράδες, τζερτζελό και βόλτες στους δρόμους, ποτό και για αυτούς που δεν δουλεύουν Παρασκευή και ξενύχτι.
Φυσικά φέτος η κατάσταση λόγω των περιορισμών δεν είναι η ίδια, αλλά διατηρούμε την καλή μας διάθεση!
Όμως τι τελικά είναι η Τσικνοπέμπτη πέρα από τα παραπάνω, και γιατί την γιορτάζουμε;
Μόλις” ανοίγει” το Τριώδιο, αρχίζουμε και μετράμε αντίστροφα για την Τσικνοπέμπτη, που πάντα πέφτει τη δεύτερη εβδομάδα, αφού έχει “ανοίξει” το Τριώδιο. Την Τσικνοπέμπτη την αποκαλούμε και ‘Κρεατινή’ μέρα. Ουσιαστικά είναι μια ορθόδοξη ημέρα γιορτής, κατά την οποία καταναλώνονται και τσικνίζονται πολλές ποσότητες χοιρινού κρέτατος. Οι πιστοί (οι χριστιανοί δηλαδή) μετά την σημερινή μέρα, αρχίζουν να προετοιμάζονται για μια περίοδο λιτότητας και νηστείας, υποδεχόμενοι την Καθαρά Δευτέρα την Σαρακοστή. Οπότε το “ρίχνουνε έξω”, επειδή γνωρίζουν τι έπεται στην συνέχεια.
Γιορτάζεται Πέμπτη, και όχι ΤσικνοΤετάρτη ή ΤσικνοΠαρασκευή, επειδή κατά τη θρησκεία η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας. Μετά την Τσικνοπέμπτη, η δεύτερη Δευτέρα είναι η Καθαρά Δευτέρα, η οποία αποτελεί την επίσημη έναρξη της Σαρακοστής.
Λέγεται πώς η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ρίζες βαθιά στους αιώνες, και πώς προέρχεται από τις βάκχικες γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Ακόμα σύμφωνα με λαογραφικές έρευνες, πίστευαν πως το φαγοπότι αυτής της μέρας είναι απαραίτητο για να είναι η γη εύφορη και να υπάρχει ισορροπία.
Όπως και να έχει τη σημερινή ημέρα όλοι είμαστε λίγο πολύ πιο χαλαροί και τρώμε και κάτι παραπάνω (πολύ παραπάνω).Είναι η πρόβα τζενεράλε για την ημέρα του Πάσχα και το σουβλιστό αρνί! Καλά να περάσετε και με πολύ φαί, χορό και μασκαρέματα!