Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στο πλαίσιο των δράσεων Γαλλία – Ελλάδα: 200 χρόνια Ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, σας καλεί να ανακαλύψετε ξανά, μέσα από τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας πώς το άγγελμα της Ελληνικής Επανάστασης διαδόθηκε παντού στην Ευρώπη και ποιος ήταν ο αντίκτυπός του, δηλαδή το μεγάλο φιλελληνικό κίνημα που τάχθηκε στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων.
Από αγάπη, για την Ελλάδα! (La Grèce, par amour ! )
Με αυτή την ψηφιακή έκθεση, που πραγματοποιήθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδος και το RetroNews, τον ιστότοπο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, θελήσαμε να αποδώσουμε τον αντίκτυπο, τις διάφορες θεωρήσεις, το κοινό αίσθημα που προκλήθηκαν στην Ευρώπη από την Ελληνική Επανάσταση. Από το 1821, παντού στη Γαλλία, στην Αγγλία, στη Γερμανία, το άγγελμα της Επανάστασης, που εμπνέεται κυρίως από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης, διαδίδεται και εξαπλώνεται. Μια τάση φιλελληνική κινητοποιεί τόσο την κοινή γνώμη όσο και τη συστράτευση, στο πλευρό των εξεγερμένων Ελλήνων, ρομαντικών νέων και παλαίμαχων στρατιωτών που σπεύδουν να πολεμήσουν για την ελληνική υπόθεση. Η κινητοποίηση, πριν προλάβουν τα κράτη να αντιδράσουν, γίνεται αισθητή παντού.
Τα τεκμήρια που φυλάσσονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και σε εκείνη της Γενεύης, ακόμα και στο Λούβρο, αποτελούν, πέρα από μάρτυρες της εποχής, μάρτυρες αυτής της «στιγμής φιλελληνισμού».
Ο Τύπος, που διαμορφώνει την πληροφόρηση στην Ευρώπη, η λογοτεχνία, τα τραγούδια, η ζωγραφική, η ποίηση, επίσης οι αλληλογραφίες και ανταποκρίσεις, όλα αυτά τα τεκμήρια επιτρέπουν ακόμα και σήμερα να πληροφορούμαστε, να μαθαίνουμε για τις ζωές που θυσιάστηκαν, για τις καθημερινές αντιξοότητες του αγώνα, για την αντάρα των ψυχών και των συνειδήσεων που ξεσηκώθηκαν, στη Γαλλία και στην Ευρώπη, για μια Ελλάδα ελεύθερη.
Από την ανάδυση ενός διεθνούς ανθρωπιστικού κινήματος, μέχρι έναν πόλεμο ψευδών ειδήσεων (fake news), από την κινητοποίηση των γυναικών μέχρι την ενσωμάτωση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χώρο, η Ελληνική Επανάσταση αποτελεί προάγγελο ενός κόσμου που είναι ακόμα ο κόσμος μας.
Έναρξη της Έκθεσης :
Πέμπτη 18 Μαρτίου, στις 15:00
Με τη συμμετοχή των:
Patrick Comoy, Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της γαλλικής Πρεσβείας, Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος
Etienne Manchette, Υπεύθυνη συνεργασιών και περιεχομένου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας (BnF)
Απευθείας μετάδοση μέσω του ifg.gr και της Facebook σελίδας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος (Institut français de Grèce)
Στα γαλλικά, με ταυτόχρονη μετάφραση.