200 Χρόνια από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης!

Το 2021 είναι μια σημαδιακή χρονιά, όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω του εορτασμού της μεγάλης επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης!

Οι δράσεις είναι πολλές, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων! Μαζέψαμε τις πιο ενδιαφέρουσες, κατά την άποψή μας, και σας τις παρουσιάζουμε!

1.Ο εθνικός μας ύμνος (για πρώτη φορά) στην νοηματική γλώσσα

Για πρώτη φορά ο Εθνικός Ύμνος στη νοηματική γλώσσα | 18/03/2021 | ΕΡΤ

2.«Ας κρατήσουν οι χοροί» – Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

«Ας κρατήσουν οι χοροί» - Tο βιντεοκλίπ της επετείου των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση

3.Έκθεση Φωτογραφίας 1821

Ηλίας Περγαντής: «4 χρόνια δουλειάς, χιλιάδες φωτογραφίες, χιλιάδες χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες ανθρώπων που φωτογραφήθηκαν, αμέτρητες εμπειρίες…»

Έκθεση Φωτογραφίας 1821

4.ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Η ταινία δημιουργήθηκε από το ΣΤ1 του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νικόλαου Γαλάνη. Μέσα σε 5 λεπτά, οι μαθητές υποδύονται ηρωικούς πρωταγωνιστές του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα στο φυσικό τους περιβάλλον, την πόλη του Ναυπλίου.

Τα παιδιά στέλνουν το μήνυμα της ενότητας και της ομοψυχίας, τιμώντας τους ήρωες και τις ηρωίδες που έδωσαν τα πάντα, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, για την ελευθερία της πατρίδας.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

5.Η RitaWilson και ο TomHanks γιορτάζουν μαζί με τους Έλληνες τα 200 χρόνια απ’ την επανάσταση

Η Rita Wilson και ο Tom Hanks γιορτάζουν μαζί με τους Έλληνες τα 200 χρόνια απ την επανάσταση

6.H προβολή της ελληνικής σημαίας σε εμβληματικά κτίρια του κόσμου

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου, εμβληματικά κτίρια του κόσμου, θα φωταγωγηθούν με την ελληνική σημαία ώστε να προβληθεί η μεγίστης σημασίας επέτειος για την Ελλάδα. Ενδεικτικά, παραθέτουμε κάποιες από τις χώρες που θα φωταγωγήσουν και θα προβάλλουν τη χώρα μας: Πολωνία, Καναδάς, Αυστραλία, ΗΠΑ (συγκεκριμένα το Σαν Φρανσίσκο και η Βοστώνη), Βέλγιο, Ιρλανδία, Λετονία, Φινλανδία και Ιταλία.

Πηγή εικόνας: https://greekcitytimes.com/

7.Η νέα συλλεκτική συλλογή νομισμάτων με εμβληματικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας

Το Νομισματικό Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», περιλαμβάνει την έκδοση 14 νομισμάτων σπάνιας συλλεκτικής αξίας, στα οποία οι διεθνώς βραβευμένοι χαράκτες του Ελληνικού Νομισματοκοπείου αποτύπωσαν, με τη μοναδική τους τεχνική, εμβληματικές στιγμές της ιστορίας της σύγχρονης Ελλάδας, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Δείτε τη συλλογή εδώ: https://shop.greece2021.gr/el/nomismata.html .

8.«Πρωτοβουλία 1821 – 2021»

Η Πρωτοβουλία 1821-2021 συγκροτήθηκε εν όψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και είναι το αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας. Επισκεφτείτε τον ιστότοπο της «Πρωτοβουλίας 1821 – 2021», και ενημερωθείτε για δράσεις που πραγματοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό! https://www.protovoulia21.gr/

9.«Επανάσταση 1821» – Κάθε εβδομάδα και ένας σταθμός

Με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, η ιστοσελίδα epanastasi1821.online έχει σκοπό να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία της πατρίδας μας και να εμπνευστούν από αυτή. Ιστορικά γεγονότα, φωτογραφίες, βίντεο και πληροφορίες, συνθέτουν το παζλ της επανάστασης του 1821.