«Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι»: η καταπληκτική ταινία για τη ζωή του ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη

Χθες είχαμε τη μεγάλη εθνική επέτειο για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης. Αργά το βράδυ στην τηλεόραση προβλήθηκε η ταινία «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι», μία βιογραφική ταινία για τον Ιωάννη Βαρβάκη, εθνικό ευεργέτη από τα Ψαρά.

o theos agapaei to xabiari gia ton ioanni varvaki

Ποιος ήταν όμως ο Ιωάννης Βαρβάκης; Ο Ιωάννης Βαρβάκης γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1745 στα Ψαρρά. Αρχικά εργάστηκε ως μούτσος στο καράβι του πατέρα του και στα 18 του ναυπήγησε την πρώτη γαλιότα. Στην αρχή ασχολήθηκε με το εμπόριο αλλά αργότερα με την πειρατεία, όπως και πολλοί άλλοι Ψαριανοί εκείνη την εποχή.

Κατά τα Ορλωφικά (1770) συντάχθηκε με τα στρατεύματα της Αικατερίνης Β’ ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ταξίδεψε αρχικά στη Μύκονο και μετά στη Νότια Πελοπόννησο, στην Κορώνη όπου οι Ορλώφ και Σπυριδώφ του ζήτησαν να συνδράμει στην μάχη εναντίνο του τουρικού στόλου.


Ξεκίνησε λοιπόν με κατεύθυνση τα Ψαρρά και κάπου στη Χίο εντόπισε τους Τούρκους, εκεί συμμετείχε σε πυρπόλησή του τουρικού στόλου στον όρμο του Τσεσμέ. Με το τέλος της επιχείρησης πήρε τον βαθμό του υπολοχαγού και εντάχθηκε στις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσιάς.

Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ (GOD LOVES CAVIAR) - TRAILER (GREEK SUBS)

Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί κατέφυγε στην Αγία Πετρούπολη. Εκεί γνώρισε την Αικατερίνη η οποία αποφάσισε να τον βοηθήσει και του έδωσε το δικαίωμα ατελούς αλιείας στην Κασπία θάλασσα.

Βοήθησε με πάρα πολλούς τρόπους την Ελληνική επανάσταση, χρηματοδοτώντας ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, έστειλε τρόφιμα, εφόδια.

Γύρισε στην Ελλάδα και άφησε την τελευταία του πνοή στη Ζάκυνθο, όπου οι Άγγλοι δεν του επέτρεψαν να βγει στην πόλη λόγω της νόσου από την οποία έπασχε.

Άφησε 1 εκατομμύριο ρούβλια για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου και χρηματοδότησε και την κατασκευή της αγοράς στην Αθήνα (Βαρβάκειος αγορά).

Τώρα λίγα λόγια για την ταινία «Ο θεός αγαπάει το Χαβιάρι». Για όποιον δεν την έχει δει, είναι πραγματικά ένα αριστούργημα, από αυτά που σου μένουν χαραγμένα στο μυαλό.

Σκηνοθέτης είναι ο Γιάννης Σμαραγδής και παίζουν διεθνούς φήμης Έλληνες και ξένοι ηθοποιοί. Ξεχωριστές οι ερμηνείες του Σεμπάστιαν Κοχ (υποδύεται τον Βαρβάκη) και της Κατρίν Ντενέβ (υποδύεται την Αικατερίνη). Αλλά και πολλοί Έλληνες καταξιωμένοι ηθοποιοί όπως ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Γιάννης Βούρος, η Αλεξάνδρα Σακελαροπούλου.

Η ταινία εξιστορεί τη ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη, που από πειρατής έγινε ζάμπλουτος στη Ρωσία αλλά ποτέ δεν ξέχασε τη μεγάλη του αγάπη, την Ελλάδα. Βοήθησε έμπρακτα
στον αγώνα του ελληνικού λαού εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και άφησε πίσω του τεράστιο έργο. Μία ταινία διδακτική, συγκινητική που αξίζει πραγματικά να δεις!


Με πληροφορίες από την wikipedia.org