«Η προσφορά της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Επανάσταση του 1821»

Το Δίκτυο Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών (ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ – MarLiNet) στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, διοργανώνει την Τετάρτη 14 Απριλίου 2021 στις 6 μ.μ., webcast με θέμα «Η προσφορά της Ελληνικής Ναυτιλίας στην Επανάσταση του 1821».

webcast h prosfora tis nautilias to 1821

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ως μέλος του ΔΙ.ΝΑΥ.ΒΙ, έχει αναλάβει την τεχνική υποστήριξη και τον συντονισμό του webcast, καθώς και την φιλοξενία του στο κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube.

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι:

-H Δρ. Κατερίνα Γαλάνη, οικονομική ιστορικός και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στην ομιλία με τίτλο «Εμπόριο και Ναυτιλία κατά την Ελληνική Επανάσταση». Το γενικό πλαίσιο της ομιλίας αφορά στη συγκρότηση του εμπορικού στόλου και στην δραστηριοποίησή του τις παραμονές αλλά και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης. Εξετάζεται η οργάνωση του εμπορίου και της ναυτιλίας από την Προσωρινή Διοίκηση και τον Καποδίστρια, η προσπάθεια διαφοροποίησης του εμπορικού στόλου από τον πολεμικό, η διατάραξη των αγορών και των εμπορικών δικτύων και εν γένει η οικονομική λειτουργία του πλοίου και η συμβολή του στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας.

-O Πλωτάρχης (Ο) Παναγιώτης Γέροντας ΠΝ, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ιστορικός – επιτελής της ΥΙΝ, στην ομιλία με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση και το πώς φθάσαμε στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου». Το γενικό πλαίσιο της ομιλίας αφορά στη συνεισφορά του Πολεμικού Στόλου στον Αγώνα. Ιδιαίτερες αναφορές θα γίνουν στα ακόλουθα: Μετατροπή εμπορικών πλοίων σε πολεμικά. Τύποι πλοίων. Καθοριστικές πολεμικές επιχειρήσεις-ναυμαχίες. Η ναυμαχία του Ναβαρίνου. Προβολή της σπουδαιότητάς της και της σημασίας της στην δημιουργία του Ελληνικού Κράτους. Πώς φθάσαμε στο Ναβαρίνο. Η έλευση του Ι. Καποδίστρια και του Όθωνα και η συγκρότηση του πρώτου εθνικού στόλου.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δημήτρης Κουρουβακάλης, Βιβλιοθηκονόμος του Ιδρύματος Ευγενίδου, απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το Δίκτυο Ναυτιλιακών Βιβλιοθηκών δημιουργήθηκε το 2011 με την πρωτοβουλία και την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ τηςΒιβλιοθήκης του Ιδρύματος Ευγενίδου, της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το οποίο αποτύπωνε την πρόθεση των τριών βιβλιοθηκών να προχωρήσουν σε συνεργασία στον τομέα των συλλογών τους που αφορούν στη ναυτιλία και γενικότερα θέματα σχετικά με τις θαλάσσιες μεταφορές, όπως και τη δήλωση για την ενσωμάτωση στο δίκτυο και άλλων βιβλιοθηκών. Σήμερα, πέραν των τριών αυτών βιβλιοθηκών, μέλη του Δικτύου αποτελούν και οι βιβλιοθήκες του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, του Πανεπιστημίου Πειραιά και της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού.