Τον Σεπτέμβριο του 2015, τα 193 κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησαν την πρώτη παγκόσμια συμφωνία για την επίτευξη ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους, σχεδιάζοντας μια διαδρομή για τα επόμενα 15 χρόνια.
Στο επίκεντρο της είναι οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals – SDG’s), ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης. Οι στόχοι αναφέρονται στις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας: oικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και αυτές που αφορούν στη διακυβέρνηση και προσδιορίζουν με σαφήνεια τον κόσμο στον οποίο θέλουμε να ζούμε. Ταυτόχρονα, μας δείχνουν την κατεύθυνση στην οποία πρέπει μαζί να εργαστούμε για να δώσουμε λύσεις σε κάθε έναν από τους 17 στόχους.
Ο διεθνής φορέας κατάταξης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων Times Higher Education δημοσίευσε τα αποτελέσματα του για το 2021 για την παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων ως προς την προώθηση των SDG’s, με τον τίτλο THE University Impact Rankings. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή αποτίμηση της οικονομικής και κοινωνικής επίδρασης των Πανεπιστημίων με βάση τους στόχους – δείκτες βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην κατάταξη συμμετείχαν 7 πανεπιστήμια από την Ελλάδα, 1115 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετείχε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη κατάταξη για την επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, καταφέρνοντας να καταταχθεί για τη συνολική του επίδοση στις θέσεις 401-600 μεταξύ των 1115 Πανεπιστημίων από 94 χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην κατάταξη.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αξιολογήθηκε, σε έξι από τους 17 στόχους, SDG1: Μηδενική φτώχεια, SDG4: Ποιοτική Εκπαίδευση, SDG5: Ισότητα των φύλων, SDG9: Βιομηχανία, καινοτομίας και υποδομές, SDG13: Δράση για το κλίμα και SDG17: Συνεργασία για τους στόχους.
Εξαιρετική ήταν η επίδοση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στον στόχο 4 που αφορά στην ποιοτική εκπαίδευση καθώς κατατάχθηκε στην 39η θέση μεταξύ των 966 Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στην κατάταξη του συγκεκριμένου τομέα.
Πολύ σημαντική επίσης ήταν η επίδοση του Ιδρύματος στον στόχο 5 που αφορά στην ισότητα των φύλων, που κατατάσσεται μεταξύ 200-300 στον κόσμο, όπως και στον στόχο 13 που αφορά στη δράση για το κλίμα, ενώ στον στόχο 9 που αφορά στη βιομηχανία την καινοτομία και τις υποδομές κατατάχθηκε μεταξύ 300-400 στον κόσμο.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, φύσει και θέσει πρωτοπόρο ίδρυμα σε θέματα αειφορίας και βιώσιμης ανάπτυξης, μέσα από την καθημερινή του λειτουργία στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου Αρχιπελάγους, παράγει επιστημονικό και κοινωνικό έργο που απαντά άμεσα και στις παγκόσμιες προκλήσεις, προωθώντας και υποστηρίζοντας ενεργά την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της προστασίας του πλανήτη.