Menu

Οι φάσεις της εξεταστικής

Η εξεταστική ήρθε για άλλη μία φορά, πολλοί φοιτητές έχουν αρχίσει να ποστάρουν πόσο πολύ βαριούνται να διαβάσουν, οτι η ύλη όλου του εξαμήνου δε βγαίνει σε ένα βράδυ κτλ.

οι φάσεις της εξεταστικής

Από το τέλος του εξαμήνου μέχρι το τελευταίο μάθημα της εξεταστικής υπάρχουν διάφορες φάσεις που περνάει ο εκάστοτε φοιτητής. Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τα κλασικά παραδείγματα συμπεριφοράς απεγνωσμένων φοιτητών (όσοι διαβάζουν, έχουν προετοιμαστεί και πάνε για βαθμό, οι δικοί μας αρκούνται με ένα 5).

Φάση 1: Ανακοινώνεται το πρόγραμμα της εξεταστικής και το πρώτο μάθημα είναι μετά από ένα μήνα. Οι πρώτες τρεις εβδομάδες (μπορεί κ παραπάνω) είναι καφέδες, βόλτες, ξεφάντωμα, ταξίδια και καταστάσεις γενικότερης χαλάρωσης και αναρχίας.
Φάση 2: Κάποια στιγμή ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα αρχίζεις να κανονίζεις το πότε θα διαβάσεις (αλλά πάντα κάτι θα τυχαίνει). Ένα τηλεφώνημα, ένα πάρτυ, μια συναυλία, και γενικότερα πράγματα μακράν πιο ενδιαφέροντα από τον τόμο κοινωνιολογίας πάνω στο γραφείο.

Φάση 3: Φτάνεις στην τελευταία εβδομάδα και αρχίζεις σιγά να αγχώνεσαι ότι δεν θα προλάβεις να διαβάσεις. Παρολαυτά, και αύριο μέρα είναι, ας πιω μια μπύρα…

Φάση 4: Μερικές μέρες πριν δώσεις μάθημα, αρχίζεις πανικόβλητος να κοιτάς από εδώ και από κει ζητιανεύοντας σημειώσεις. Επειδή όλο το εξάμηνο το πέρασες αραχτός με καφεδιά και σκρολινγκ σε φβ, εννοείται πως δεν έχεις σημειώσεις . Ακόμα και να πήγαινες στις παραδόσεις…. (σιγά μη πήγαινες στις παραδόσεις, ειδικά σε αυτές που ξεκινούσαν 8 το πρωί). Εν κατακλείδι , ψάχνεις τους διαβασμένους φοιτητές κ προσπαθείς να τους πείσεις να σε βοηθήσουν.

Φάση 5: Δυο μέρες πριν την εξεταστική, ανοίγεις βιβλίο, ανοίγεις σημειώσεις, παίρνεις το σταμπιλο, βλέπεις την ύλη, πέφτεις σε απελπισία κ επικοινωνείς με αλλά γατονια συμφοιτητές να σου πουν τα σος και τι να προσέξεις. Ξεκινάς δειλά διάβασμα .

Φάση 6: Μια μέρα πριν την εξεταστική. Φτιάχνεις μια κανάτα καφέ και στρώνεσαι στο κόπι πειστ. Αντιγραφείς τα σος σε ένα word και τα κάνεις σμίκρυνση. Εννοείται πως ένα εξάμηνο δε βγαίνει σε ένα βράδυ. Σε αυτό το σημείο αρχίζεις και βάζεις στόχο στον εαυτό σου ότι από το επόμενο εξάμηνο θα πηγαίνεις στις παραδόσεις, θα κρατάς σημειώσεις και θα διαβάζεις μέσα στο εξάμηνο (το είπαν πολλοί, το εφάρμοσαν: 0 )

Φάση 7: Ώρες πριν το πρώτο μάθημα. Ξυπνάς πρωί, οργανώνεσαι, κρύβεις τα σκονάκια και πας στο αμφιθέατρο. Αν το δίνεις πρώτη φορά είσαι χαλαρός γιατί έχεις χρόνια να το περάσεις, αν το δίνεις 1000στη φορά, είσαι λίγο Στην τσίτα.

Φάση 8: Αν είσαι αδιάβαστος (που μάλλον είσαι) τα θέματα είναι απαλευτα και ψάχνεις μια χείρα ή καλύτερα μια απάντηση στα πολλαπλής επιλογής δεξιά κ αριστερά. Κάποιοι σου απαντάνε, κάποιοι σε γράφουν αλλά εσύ εκεί. Πρέπει να περάσεις. Τα θέματα ανάπτυξης δεν τα αγγίζω καν. Εκεί μεγαλουργεί η φαντασία και η επινοητικότητα.

Φάση 9: Τελειώνει η εξέταση, πας για έναν καφέ να συνέλθεις και μιλάς με συμφοιτητές σου. Συνειδητοποιείς ότι οι απαντήσεις σας έχουν τα ίδια κοινά όσα η Πάολα με τους Metallica.

Φάση 10: Γυρνάς στη φάση 5. Όσο περνάνε τα μαθήματα και οι εβδομάδες τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσφορία και η ανάγκη να ξεμπερδέψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Φάση 11: Τελευταία μέρα εξεταστικής. Δίνεις κακήν κακώς το τελευταίο μάθημα, κάνεις το σταυρό σου, πετάς το μαγιονγκ και ζητάς ένα 5 από όλους τους καθηγητές και συνεχίζεις ανενόχλητος τη φοιτητική ζωή σου.

Φάση 12: Και….έρχεται η μέρα των αποτελεσμάτων….βλέπεις τα αποτελέσματα, κατηγορείς τους καθηγητές που σε έκοψαν με τη δικαιολογία ότι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν τη φιλοσοφία των απαντήσεων σου, λες πάλι καλά που υπάρχει ο Σεπτέμβριος και παράλληλα παραγγέλνεις μια ακόμα μπύρα.

Καλή τύχη σε όλους!

Εδώ ακούστε το τραγούδι της εξεταστικής:

Leave a Reply

Exit mobile version