Σχέσεις: Γιατί θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε

Είναι γνωστό από παλιά ότι οι άνθρωποι πολλές φορές θέλουμε αυτό που δεν μπορούμε να έχουμε. Θαυμάζουμε αυτούς που μας παρουσιάζονται σαν κάτι το απλησίαστο.

sxeseis giati theloume auto pou den mporoume na exoume

Στις ρομαντικές ταινίες επίσης, ένας χαρακτήρας προσελκύεται από έναν άλλο χαρακτήρα που φαίνεται να είναι απόμακρος.  Αυτή η ανθρώπινη συμπεριφορά, αυτή η έλξη για κάτι που φαντάζει δύσκολο στα μάτια μας, είναι η αιτία που μας κάνει να χάνουμε το ενδιαφέρον μας για άτομα που δείχνουν ότι μας θέλουν πολύ.  

Απολαμβάνουμε κρυφά τις συγκινήσεις που έρχονται με την αγάπη  για την οποία πρέπει να παλέψουμε για να κερδίσουμε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχει αξία σε κάτι για να μπορέσουμε να επενδύσουμε σε αυτό. Και όταν ένα άτομο έχει μεγάλη ζήτηση ή είναι δυσπρόσιτο, βλέπουμε ότι υπάρχει αξία.


Θέλουμε εκείνον τον άντρα ή την γυναίκα που βλέπουμε ότι διεκδικούν πολλές και πολλοί, που είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε και να κερδίσουμε. Αυτό μας εξιτάρει. Προτιμάμε έναν δύσκολο άνθρωπο που μπορεί να έχει πολλά ελαττώματα, παρά κάποιον ή κάποια που μας αγαπάει και το έχει κάνει ξεκάθαρο.


Είναι τόσο συνηθισμένο το γεγονός ότι ένας σύντροφος χάνει το ενδιαφέρον του όταν και ο άλλος δείχνει ίσο ενδιαφέρον. Το βλέπουμε ως κόκκινη σημαία. Όταν προσλαμβάνουμε ατελείωτη και αμέριστη προσοχή και αγάπη, παίρνουμε ως δεδομένα τα πράγματα και παύουμε να νοιαζόμαστε.

Ένας ακόμη λόγος που χάνουμε το ενδιαφέρον μας για τα άτομα που μας αποκαλύπτουν ότι τους αρέσουμε, είναι ότι δεν νιώθουμε άνετα με την οικειότητα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, που βλέπουμε ότι η σχέση έχει τις προοπτικές να γίνει πιο σοβαρή και να προχωρήσει, νιώθουμε πιο ευάλωτοι και σκεφτόμαστε πως είναι πιο εύκολο να πληγωθούμε.


Απομακρυνόμαστε λοιπόν από το άτομο αυτό για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Τέλος πιθανή αιτία αυτής της συμπεριφοράς είναι η εικόνα του εξαρτημένου, που μας δίνει το άτομο, που τον ενδιαφέρουμε. Βέβαια δεν απορρίπτουμε τον άλλον μόνο επειδή μας πιέζει συναισθηματικά. Απλά κάποιες φορές δείχνει απελπισία το να εκφράζεις γρήγορα τα συναισθήματά σου. Αν φυσικά τρομάζεις σε γενικές γραμμές εύκολα με την οικειότητα, είναι καλό να σκεφτείς πότε και γιατί, άρχισες να έχεις αυτές τις αντιδράσεις.