Menu

Νικήστε το άγχος των εξετάσεων

Οι εξετάσεις που οι μαθητές καλούνται να περάσουν σε λίγες ημέρες, σε μια ιδιαίτερα απαιτητική και ειδικών συνθηκών σχολική χρονιά, αποτελούν την αποκορύφωση μιας πορείας, η οποία έχει επενδυθεί με προσπάθεια, στερήσεις και προσδοκίες, τόσο από τους ίδιους τους διαγωνιζομένους, όσο και από τους γονείς τους.

pws antimetwpizw to agxos twn exetasewn

Είναι απόλυτα κατανοητό λοιπόν ότι οι εξετάσεις, και ιδιαίτερα οι πανελλαδικές, να αποτελούν μια συνθήκη πρόκλησης άγχους, καθώς επηρεάζει καίρια την εικόνα που έχει ένας μαθητής για τον εαυτό του, τις ικανότητές του, την αξία του και σε μια στιγμή μάλιστα που σηματοδοτεί και το πέρασμα στην ενήλικη ζωή.

Ένας επιπλέον παράγοντας που κάνει τη φετινή χρονιά περισσότερο απαιτητική, είναι το άγχος να νοσήσει ο έφηβος λίγο πριν την εξεταστική περίοδο. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα έχει ως αποτέλεσμα να μετατεθεί η εξεταστική του τον Σεπτέμβριο και μαζί με αυτό να παραταθεί το υπάρχον άγχος για την απόδοσή του.

Η χρονιά, όπως παρατηρήθηκε μέσω των κλήσεων που έλαβε η γραμμή, μοιάζει να αποσυντόνισε ορισμένους από τους εφήβους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια μικρή αποεπένδυση από το διάβασμα, ως αποτέλεσμα της υπερβολικής έκθεσης σε οθόνες και της συσσωρευμένης κούρασης. Η τηλεκπαίδευση σε ορισμένους μαθητές λειτούργησε αρνητικά, καθώς υπήρχε έλλειψη άμεσης αλληλεπίδρασης μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Την τρέχουσα περίοδο, όπου τα σχολεία λειτουργούν και πάλι, ναι μεν θεωρητικά έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αποσυμπίεσης και η δυνατότητα να ξανασυνδεθούν με το πλαίσιο και τους συνομηλίκους τους υπό τη σκιά όμως του φόβου του κορωνοιού.

Λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις, η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», είναι δίπλα σε όλους εκείνους τους εφήβους που αισθάνονται το άγχος για τις επικείμενες εξετάσεις και δυσκολεύονται να το διαχειριστούν.

Ακόμα και μια κλήση με προληπτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση του άγχους από γονείς και εφήβους.

Οδηγός επιβίωσης για τις πανελλήνιες εξετάσεις:

Η επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 παραθέτει έναν χρηστικό οδηγό «επιβίωσης» για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που αφορά την διαχείριση του άγχους ενόψει των εξετάσεων. Δείτε την εδώ: https://bit.ly/3fp0lZO

Λίγα λόγια για τη Γραμμή 115 25& το Συμβουλευτικό Κέντρο της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 του Μαζί για το Παιδί, είναι μια τηλεφωνική γραμμή βοήθειας που απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Έχει συμβουλευτικό και παραπεμπτικό χαρακτήρα και προσφέρει δωρεάν τις ακόλουθες υπηρεσίες:

• Συμβουλευτική για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει ένα παιδί ή ένας έφηβος έως 18 ετών

• Λήψη ανώνυμων & επώνυμων καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ανηλίκων

• Παραπομπές & ενημέρωση για υπηρεσίες που προσφέρουν άλλοι φορείς για το παιδί και την οικογένεια σε πανελλαδικό επίπεδο

• Πληροφορίες για τις υπηρεσίες της Ένωσης και των μελών της

Παράλληλα με την Συμβουλευτική γραμμή λειτουργεί και Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς το οποίο διοργανώνει δωρεάν ομάδες γονέων για τη στήριξη και την καθοδήγηση τους, καθώς και δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση τους.

Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται συνεδρίες δια ζώσης, είτε με όλη την οικογένεια, τους γονείς, ή τους εφήβους με στόχο την ψυχολογική στήριξη και καθοδήγηση γονέων, παιδιών & εφήβων για πληθώρα θεμάτων (σχολικά προβλήματα, εφηβεία, διαχείριση σχέσεων, ρόλων και συναισθημάτων κ.α.).

Επίσης, λειτουργούν διαδικτυακές ομάδες και σεμινάρια στήριξης γονέων.

Ωράριο λειτουργίας και επικοινωνία: Η πανελλαδική Γραμμή 115 25 της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί» λειτουργεί, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-21:00.

Οι κλήσεις στη «Γραμμή 115 25» είναι εμπιστευτικές και δεν ηχογραφούνται, ενώ το επιστημονικό της προσωπικό απαρτίζεται αποκλειστικά από ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και κοινωνικούς λειτουργούς που δεσμεύονται από κώδικα δεοντολογίας για την τήρηση απορρήτου.

Τηλεοπτικό σποτ Γραμμής: https://youtu.be/6Vurai6rRF8

Leave a Reply

Exit mobile version