Η iGEMThessaly θα εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM

Η iGEMThessaly, διακεκριμένη διεπιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα εκπροσωπήσει το πανεπιστήμιο στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας iGEM.

igemthessaly

Η ομάδα συμμετέχει για τρίτη συνεχή χρονιά στον διαγωνισμό, μετά από δύο απόλυτα επιτυχημένες παρουσίες κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια και άλλες διακρίσεις.

Η διεπιστημονική ομάδα των Ελλήνων φοιτητών με βασικό γνώμονα την Συνθετική Βιολογία, στηρίζεται στις αρχές της αντικειμενικής επιστήμης που βρίσκεται σε διάδραση με την κοινωνία και αντλεί τους προβληματισμούς της από αυτή. Η συμμετοχή στο διαγωνισμό αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τα μέλη της που συνειδητοποιούν τη διεθνή διάσταση της επιστήμης πέρα από κοινωνικά και πολιτικά σύνορα. Εμπειρίες και γνώσεις που θα συντροφεύουν και θα καλλιεργήσουν τους νέους ερευνητές στην μετέπειτα πορεία τους.

Το 2021 , η ερευνητική ομάδα iGEM Thessaly παρουσιάζει το ερευνητικό της έργο, με τίτλο Amalthea. Το όνομα Amalthea προέρχεται από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία και αφορά την αίγα που τάιζε τον μικρό Δία και του προσέφερε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά ώστε να επιβιώσει και να κυριαρχήσει έναντι των υπόλοιπων θεών του Ολύμπου. Η Amalthea στοχεύει στην λειτουργική αξιολόγηση του μικροβιώματος του εντέρου κάνοντάς την προσιτή και εύκολη σε όλους τους ανθρώπους με μη επεμβατικό τρόπο. Ως εντερικό μικροβίωμα ορίζεται το σύνολο των βακτηρίων , που βρίσκονται στο έντερό τα οποία έχουν ρόλο στην πέψη των τροφών αλλά είναι ωφέλιμα και για τη σωματική και για την ψυχική υγεία. Σκοπός η έγκαιρη ανίχνευση της δυσβίωσης του εντερικού μικροβιώματος που προέρχεται από το λανθασμένο διατροφικό πρότυπο της σύγχρονης εποχής, δρώντας προληπτικά σε σοβαρές γαστρεντερικές παθήσεις όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και η παχυσαρκία. Στόχος η εξομάλυνση των συμπτωμάτων και η βελτιστοποίηση της λειτουργίας του εντερικού μικροβιώματος με την χορήγηση ενός προβιοτικού διατροφικού συμπληρώματος. Μέσω της ολιστικής αυτής προσέγγισής και έχοντας τις αρχές της Συνθετική Βιολογίας στο οπλοστάσιο της, η ομάδα αποσκοπεί στη βελτίωση της ευημερίας και στη μείωση τυχόν παραγόντων κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές γαστρεντερικές ασθένειες.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM προέκυψε ως ιδέα του MIT και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στη Βοστώνη προσελκύοντας περισσότερους από 6000 φοιτητές. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Τα μέλη της iGEM Thessaly 2021 και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι:

-Τσαπαδίκου Αστερία (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Μιχελιουδάκης Βενέτιος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Βασιλείου Περικλής (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Γκόνη Ιωάννα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

-Ζησοπούλου Ευθυμία (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

-Πατρή Άννα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Μουχταρίδης Γεώργιος (Μηχανολόγων Πληροφορικής)

Φελεκίδης Σπύρος (Μηχανολόγων Πληροφορικής)

Ελένης Κωνσταντίνος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Μπουκουβάλας Γιώργος (Μηχανολόγος Πληροφορικής)

Πετειναρέλης Χαράλαμπος (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) —Μπιλιούρης Δημήτρης (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών)

Advisors της ομάδας : Τσιώτος Λέανδρος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολόγιας), Κατσαούνη Αφροδίτη (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Τσιούρη Όλγα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Instructor: Ντελκής Νικόλαος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Τη λειτουργία της ομάδας επιβλέπουν οι Ερευνητικά Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Αικατερίνη Μούτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών και Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

Επικοινωνήστε με την iGEMThessaly

Email: igemthessaly@gmail.com

Facebook : iGEM Thessaly

Instagram : iGEM Thessaly

Twitter: igemthessaly

Youtube : igemthessaly