Η Αλεξία Βασιλείου στο SNF Nostos Festival

Η Αλέξια Βασιλείου (aka Αλέξια) συνοδευόμενη από πενταμελή ορχήστρα καταξιωμένων μουσικών της σύγχρονης ευρωπαϊκής τζαζ σκηνής, αποτίει φόρο τιμής στις γυναίκες δημιουργούς, στις γυναικείες φωνές που διαμόρφωσαν την αμερικανική τζαζ και τη μουσική γκόσπελ, σε μία συναυλία σταθμό έπειτα από πολύχρονη απουσία της Αλέξιας από την Ελληνική μουσική σκηνή.

alexia vasileiou sto snf nostos



Το κοινό θα ταξιδέψει μαζί με τη σπουδαία ερμηνεύτρια από τα underground τζαζ κλαμπ της Νέας Ορλεάνης και του Χάρλεμ της Νέας Υόρκης, έως τις εκκλησίες του Αμερικανικού Νότου, ενώ μεταξύ άλλων θα ακουστούν επί σκηνής τραγούδια σημαντικών εκπροσώπων της τζαζ όπως οι: Nina Simone, Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Mahalia Jackson, Felicia Sanders, Anita O’Day, Betty Carter, Abbey Lincoln, κα.

Τόσο η επιλογή των τραγουδιών όσο και η ερμηνευτική προσέγγιση της Αλέξιας πραγματεύεται, εκτός από την αυθεντικότητα που χαρακτηρίζει όλες τις ερμηνεύτριες, τη θεματολογία των στίχων και των ιστοριών τους, φέρνοντας στο φως το κοινωνικοπολιτικό κλίμα της εποχής και τον αντίκτυπο που είχαν τα τραγούδια αυτά στην κοινωνία. Τραγούδια που μέσα τους εμπεριέχουν μηνύματα, αγώνες και οράματα γενεών, επίκαιρα μέχρι και σήμερα, που εξυψώνουν τις έννοιες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ισότητας των φύλων, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στον αγώνα για μια ελεύθερη και ισότιμη ζωή με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα.

Παράλληλα, η συναυλία αυτή φωτίζει την ιστορία της ίδιας της Αλέξιας στη Φωνητική Jazz, ως ερμηνεύτρια, συνθέτη και στιχουργό, με τραγούδια από το τριπλό άλμπουμ της Re-bE, το οποίο συγκέντρωσε διθυραμβικές κριτικές, από το The Voice Improvisation Series και από το Birds Have to Fly – υποψήφιο στα βραβεία GRAMMY, καθώς επίσης και στο επί σειρά ετών ερευνητικό και ακτιβιστικό έργο της ερμηνεύτριας, ιδίως σε ζητήματα που αφορούν στα θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η συναυλία Αλέξια «Women in Jazz» αντλεί υλικό από το ερευνητικό έργο της Αλέξιας με τίτλο The Untold Story of Women in Jazz.

Το πρόγραμμα ενδέχεται να τροποποιηθεί με βάση τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνην την περίοδο σχετικά με την εξάπλωση της COVID-19.