Tips για την επιστροφή στη σχολή!

Η επιστροφή στη σχολή,  παρουσιάζει μια διαφορετική σειρά προκλήσεων σε σύγκριση με τους πρόσφατους αποφοίτους Λυκείου. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις ή να ολοκληρώσεις την εκπαίδευση σου.

epistrofh sth sxolh

Ακολουθούν tips και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να προετοιμαστείς για να επιστρέψεις πιο ομαλά στην φοιτητική σου ζωή, με την παρακολούθηση μαθημάτων και την εξεταστική.

Έχεις έναν σαφή στόχο. Οι περισσότεροι φοιτητές επιστρέφουν στη σχολή “μόνο και μόνο επειδή πρέπει”. Καλύτερα για εσένα λοιπόν να είσαι η εξαίρεση. Ο στόχος σου ειδικά φέτος, μετά από τόση μεγάλη απουσία από τη φοιτητική ζωή,  πρέπει να είναι σαφώς διατυπωμένος και αρκετά σημαντικός για να σε βοηθήσει να αντέξεις τις προκλήσεις που έρχονται.

Προετοίμασε το πρόγραμμά σου. Δεν το εννοούμε με τη γενική έννοια. Γίνε συγκεκριμένος. Κατανόησε το χρόνο που θα πρέπει να αφιερώσεις στη μελέτη και στο μάθημα. Ως φοιτητής, έχεις πολλά πράγματα να συμβαίνουν στη ζωή σου. Ξεκίνησε να προσαρμόζεις  το πρόγραμμά σου τώρα για να διευκολύνεις τη μετάβασή σου καθώς ξεκινούν τα μαθήματα.

Βάλε τάξη στα οικονομικά σου. Μίλησε με καθηγητές και υπεύθυνους για να δεις αν πληρείς τις προϋποθέσεις για υποτροφίες ή οικονομική βοήθεια. Είναι εκεί για να σε βοηθήσουν στη διαδικασία.

Αξιοποίησε την εμπειρία της ζωής σου. Σε αυτό το σημείο έχεις ζήσει λίγο. Χρησιμοποίησε το προς όφελός σου! Η εμπειρία ζωής σου δίνει μαθήματα που δεν μπορείς να μάθεις στο σχολείο. Εφάρμοσε αυτά τα μαθήματα στη μελλοντική σου ζωή ως φοιτητής. 

Κάνε συνδέσεις. Μεγάλο μέρος της σχολής αφορά τις συνδέσεις που δημιουργείς με τους συμφοιτητές σου, τους καθηγητές και τους  αποφοίτους. Βρες διεξόδους για να συνδεθείς με αυτούς τους ανθρώπους. Πιες έναν καφέ μαζί τους.  Αξιοποίησε τις ομάδες φοιτητών και αποφοίτων Linkedin , Facebook και Instagram.

Θέσε ρεαλιστικές προσδοκίες. Εάν δεν έχεις πάει σχολή εδώ και καιρό, είναι λογικό να υποθέσεις ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να μπεις στην εξέλιξη των πραγμάτων. Μπορεί να προετοιμάζεις τον εαυτό σου για απογοήτευση αλλά σκέψου πώς όλοι οι φοιτητές έχουν καιρό να βρεθούν στην σχολή τους τώρα και θα χρειαστείς ένα διάστημα προσαρμογής. 

Να έχεις θετική στάση. Συχνά βλέπουμε ότι η αισιοδοξία των φοιτητών εξασθενεί γρήγορα καθώς εμφανίζεται η πραγματικότητα της επιστροφής στη σχολή. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό – η αλλαγή είναι σκληρή. Όμως σύντομα πριν το καταλάβεις θα προσαρμοστείς στην παλιά σου καθημερινή, φοιτητική ζωή και θα βρεις τα πατήματά σου.