Η Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού αναδεικνύει οργανισμούς που ενισχύουν την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει τη σημερινή ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Κοριτσιού. Στόχος της Ημέρας είναι να προωθήσει τη συζήτηση σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο και να τα βοηθήσει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

organismos malala fund

Προϋπόθεση για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και για την αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών είναι η εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της παγκόσμιας κοινωφελούς του δράσης, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι υπερήφανο που στηρίζει τις προσπάθειες οργανισμών, όπως το Malala Fund, που βοηθούν τα κορίτσια να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση, με σκοπό την ενδυνάμωσή τους.

Το Malala Fund επιδιώκει να διασφαλίσει ότι όλα τα κορίτσια θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν ποιοτική, ασφαλή και δωρεάν εκπαίδευση για τουλάχιστον 12 χρόνια.

Το έργο αυτό κατέστη ακόμη πιο ουσιαστικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οργανισμού, μπορεί να έχει ως συνέπεια στο μέλλον 20 εκατομμύρια κορίτσια να στερηθούν την πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις ακόμη και μιας σύντομης περιόδου απουσίας από τα μαθήματα θα πολλαπλασιαστούν στην πορεία.

Με την υποστήριξη του ΙΣΝ, το Malala Fund μπόρεσε να βοηθήσει τρεις οργανισμούς στην Ινδία και στο Πακιστάν να προσαρμοστούν στη συνεχιζόμενη κρίση και να επιμείνουν στην παροχή εκπαίδευσης στα κορίτσια εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων COVID-19 σε όλη τη Νότια Ασία.

Στην Ινδία, το Κέντρο Κοινωνικής Ισότητας και Ένταξης (Centre for Social Equality and Inclusion) βοηθά περισσότερα από χίλια ντάλιτ κορίτσια και μουσουλμάνες να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες μάθησης, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια ομάδα νεαρών ηγετών που μπορούν να προασπιστούν την ισότητα στην εκπαίδευση.

Η πρωτοβουλία Right to Education Forum έχει διανείμει εκπαιδευτικά πακέτα σε 30 χωριά στην περιοχή Hamirpur στην πολιτεία Uttar Pradesh, λειτουργεί 10 κέντρα μάθησης που καλύπτουν θέματα μαθηματικών και γλώσσας, και προσφέρουν στα κορίτσια ένα μέρος όπου μπορούν να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους, ενώ παράλληλα πραγματοποιεί και κατ’ οίκον επισκέψεις για να βοηθήσει τα κορίτσια να παραμείνουν ασφαλή και στο σχολείο.

Στο Πακιστάν, ο οργανισμός Idara‐e‐Taleem‐o‐Aagahi βοηθά τα πιο περιθωριοποιημένα κορίτσια στο Νότιο Πουντζάμπ να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας, και ενισχύει την ικανότητα των σχολείων να παρέχουν ασφαλή εκπαίδευση που ενσωματώνει τη διάσταση του φύλου. Ο οργανισμός έχει επίσης διανείμει tablets και κιτ σχολικής υγιεινής, τα οποία περιλαμβάνουν από μάσκες προσώπου μέχρι προϊόντα για την έμμηνο ρύση, και έχει διοργανώσει εκδηλώσεις σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική.

Μια άλλη πρόσφατη δωρεά του ΙΣΝ υποστήριξε το έργο του CAMFED στη Ζάμπια, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα κορίτσια, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις ευκαιρίες που αυτή προσφέρει, και πως η πορεία τους δεν θα ανακοπεί από έναν παιδικό γάμο ή μια πρόωρη εγκυμοσύνη. Και οι δύο δωρεές εντάσσονται στο πλαίσιο του έργου του Ιδρύματος που βοηθά τα παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο αποκλεισμού –εκ των οποίων τα κορίτσια αποτελούν μια κρίσιμη κατηγορία– έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.