Δεν μπορούμε όλοι να κάνουμε έτσι απλά την τέλεια παρουσίαση στη σχολή μας, μπροστά στους συμφοιτητές και τον καθηγητή μας, αλλά υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορείς να κάνεις κι εσύ πριν από την επόμενη μεγάλη παρουσίασή σου που θα σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις τα νεύρα σου και να σε προετοιμάσουν για τη βέλτιστη ομιλία.
1. Εξάσκηση.
Φυσικά, θα θέλεις να επαναλάβεις την παρουσίασή σου πολλές φορές. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο για όσους έχουν γεμάτα προγράμματα να διαθέσουν ελεύθερο χρόνο για εξάσκηση, είναι απαραίτητο αν θέλεις να κάνεις μια ξεσηκωτική παρουσίαση. Αν θέλεις πραγματικά να ακουστείς υπέροχα, γράψε την ομιλία σου αντί να το ρισκάρεις. Προσπάθησε ακόμη καλύτερα να εξασκηθείς εκεί που θα πραγματοποιήσεις την ομιλία σου. Δοκίμασε επίσης να καταγράψεις την παρουσίασή σου και να την αναπαραγάγεις για να αξιολογήσεις ποιοι τομείς χρειάζονται δουλειά. Η ακρόαση ηχογραφήσεων από τις προηγούμενες ομιλίες σου μπορεί να σε οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση όταν θα μάθεις πώς ακριβώς ακούγεσαι και πώς κινείσαι την ώρα αυτή.
2. Μετέτρεψε τη νευρική ενέργεια σε ενθουσιασμό.
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά συχνά ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να βοηθήσει ή ένα τραγούδι που σου αρέσει, σε τέτοιες περιπτώσεις όπου η νευρικότητα είναι στο μέγιστο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ενθουσιώδης ομιλία μπορεί να κερδίσει έναν εύγλωττο λόγο, και επειδή δεν είμαστε ακριβώς ο Winston Churchill των παρουσιαστών, φρόντισε να είσαι όσο το δυνατόν πιο ενθουσιώδης και ενεργητικός πριν ανέβεις για την παρουσίαση στην σχολή σου. Φυσικά, τα άτομα ανταποκρίνονται διαφορετικά στην υπερφόρτωση καφεΐνης, οπότε αφού γνωρίζεις το σώμα σου υπολόγισε πόσο καφέ ή ενεργειακό ποτό θα χρειαστείς.
3. Παρακολούθηση άλλων ομιλιών.
Εάν μιλάς ως μέρος μιας μεγαλύτερης σειράς, προσπάθησε να παρακολουθήσεις μερικές από τις προηγούμενες ομιλίες άλλων συμφοιτητών σου, που γίνονται πριν την δική σου. Αυτό δείχνει σεβασμό για τους συναδέλφους – συμφοιτητές, ενώ παράλληλα σου δίνει επίσης την ευκαιρία να δεις το κοινό και να πάρεις ίσως κάποια ιδέα για την δική σου παρουσίαση. Ποια είναι η διάθεση του κοινού; Οι άνθρωποι έχουν τη διάθεση να γελάσουν ή είναι λίγο πιο δύσκαμπτοι; Είναι οι παρουσιάσεις πιο στρατηγικής ή τακτικής φύσης; Ένας άλλος ομιλητής μπορεί επίσης να πει κάτι για το οποίο μπορείς να παίξεις αργότερα στη δική σου παρουσίαση.
4. Άφιξη νωρίς.
Είναι πάντα καλύτερο να αφήνεις στον εαυτό σου αρκετό χρόνο πριν από την ομιλία σου και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή να προλάβεις. Αυτό εξάλλου μόνο περισσότερο άγχος μπορεί να σου δημιουργήσει κι αυτό σίγουρα δεν το θέλεις. Ο επιπλέον χρόνος διασφαλίζει ότι δεν θα αργήσεις, ακόμη κι αν έχει κάποια πορεία ή κλειστούς δρόμους και μετρό και σου δίνει άφθονο χρόνο για να προσαρμοστείς στον χώρο παρουσίασης.
5. Χαίρετησε και γνώρισε άτομα.
Βάλε τα δυνατά σου για να συνομιλήσεις με άτομα πριν από την παρουσίασή σου. Η συνομιλία με το κοινό σε κάνει να φαίνεσαι πιο συμπαθής και προσιτός. Κάνε ερωτήσεις στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και λάβε τις απαντήσεις τους. Μπορεί ακόμη και να σου δώσουν κάποια έμπνευση για την ομιλία σου.