Menu

Διάβασμα για τη σχολή; Συμβουλές για να τα καταφέρεις

Είτε έρχεσαι από το σχολείο, είτε βρίσκεσαι σε μεγαλύτερο έτος θα έχεις καταλάβει ή θα το καταλάβεις σύντομα πώς το πανεπιστήμιο θα είναι διαφορετικό από αυτό που έχεις συνηθίσει, μέχρι στιγμής.

diabasma gia th sxolh

Φυσικά, πολλά πράγματα θα είναι τα ίδια, μόνο σε υψηλότερο ακαδημαϊκό επίπεδο. Οι κυριότερες διαφορές είναι: Έχεις περισσότερο έλεγχο και ανεξαρτησία για το τι, πότε και πώς σπουδάζεις.

Η κατανόηση και η κριτική σκέψη είναι πιο σημαντικά από τη μνήμη. Πρώτον, εξαρτάται από εσένα – τόσο για το πώς θα κάνεις τα πράγματα όσο και για το πότε. Μπορεί να διαπιστώσεις ότι όλες οι εργασίες πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, οπότε λίγο προγραμματισμός για κλιμακωτές προθεσμίες θα σου εξοικονομήσει τον πανικό της τελευταία στιγμή. Ενημερώσου για πράγματα όπως χρονοδιαγράμματα, προθεσμίες και οδηγίες για εργασίες. Είναι δική σου ευθύνη να το κάνεις αυτό-κανείς δεν θα σου το θυμίσει! Το εγχειρίδιο προγράμματος είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών για το πρόγραμμα σπουδών σου.

Κάνε χρήσιμες σημειώσεις, όχι πολλές – αν προσπαθήσεις να γράψεις όλα όσα λέει ο λέκτορας, δεν θα μπορείς να εστιάσεις στην ακρόαση. Κράτησε σημειώσεις σε επιλεγμένα σημεία και υπογράμμισε ή επισήμανε τα σημαντικά για να γίνουν πιο εμφανή. Πρόσθεσε τις δικές σου σκέψεις που προκύπτουν, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι δικές σου ιδέες. Ελέγξε τι υπάρχει στα φυλλάδια – μπορεί να μην χρειάζεται να σημειώσεις πράγματα όπως ημερομηνίες και αριθμούς. Ανέπτυξε τα δικά σου επιχειρήματα – ξεκίνησε πάντα ρωτώντας τον εαυτό σου “τι πιστεύω για αυτό;” τότε αναρωτήσου γιατί.

Μπορεί να είναι κάτι που έχεις διαβάσει ή κάτι από τη δική σου εμπειρία ή απλή λογική. Με αυτόν τον τρόπο το επιχείρημα που αναπτύσσεις θα είναι πάντα δικό σου και θα έχει καλά στοιχεία για να το υποστηρίξεις. Όταν το γράφεις, για κάθε δήλωση ή επιχείρημα πρέπει να παρέχεις στοιχεία και να επιδεικνύεις κριτική σκέψη. Γράψε λοιπόν τι έχεις να πεις, μετά πού το ανακάλυψες, πώς πιστεύεις ότι λειτουργεί και γιατί το σκέφτηκες.

Στο πανεπιστήμιο δεν είναι το πόσα γνωρίζεις, αλλά το πόσο καλά το καταλαβαίνεις. Αυτό συνήθως σημαίνει τη γνώση των κυριότερων θεμάτων και συζητήσεων και την τοποθέτηση όσων έμαθες για το θέμα σε αυτό το πλαίσιο.

Σκέψου κριτικά όλα όσα διαβάζεις, βλέπεις ή ακούς. Θυμήσου ότι επειδή είναι τυπωμένο (ή το λέει ο καθηγητής σας), δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι σωστό. Και τέλος … ανέπτυξε τις ικανότητές σου! Ακριβώς όπως θα αναπτυχθείς και θα ανθίσεις στο πανεπιστήμιο, οι πρακτικές σπουδών σου θα πρέπει επίσης να αναπτυχθούν. Μπορείς να βοηθήσεις αυτή τη διαδικασία μαθαίνοντας από τα σχόλια από τους καθηγητές και αναλογιζόμενος τι κάνεις καλά ή θα μπορούσες να κάνεις καλύτερα.

Leave a Reply

Exit mobile version