DiscoverEU: Ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη!

Το DiscoverEU είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σου δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψεις την Ευρώπη μέσα από μαθησιακές εμπειρίες.

discover eu

Ταξιδεύοντας κυρίως σιδηροδρομικώς (αν και προβλέπονται εξαιρέσεις για να διευκολύνεται η συμμετοχή και όσων ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές) θα ανακαλύψεις τα εκπληκτικά τοπία της Ευρώπης και την ποικιλία των πόλεων και των χωριών της. Μπορείς να λάβεις μέρος στους δύο γύρους υποβολής αιτήσεων που ανοίγουν κάθε χρόνο. Στους αιτούντες που γίνονται δεκτοί χορηγείται ταξιδιωτικό πάσο.

Ως 18χρονος υπήκοος χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορέσεις χάρη στο DiscoverEU να ζήσεις μια ταξιδιωτική εμπειρία που θα σου δώσει τη δυνατότητα να επωφεληθείς από την ελεύθερη κυκλοφορία σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να ανακαλύψεις την πολυμορφία της Ευρώπης, να μάθεις για την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία, και να συναντήσεις άτομα απ΄ όλη την ήπειρο. Επιπλέον, το DiscoverEU θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις δεξιότητες ζωής σημαντικές για το μέλλον σου, όπως ανεξαρτησία, εμπιστοσύνη και ανοιχτό πνεύμα απέναντι σε άλλους πολιτισμούς.  

Κατ’ εξαίρεση, αίτηση μπορούν να υποβάλουν και οι νέοι που ήταν επιλέξιμοι στο πλαίσιο των δύο γύρων του 2020, οι οποίοι ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19.

/!\ Άλλη μια εξαίρεση για αυτόν τον γύρο: οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να έχουν το δικαίωμα να συμμετοχής σε αυτόν τον γύρο του DiscoverEU. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις συχνές ερωτήσεις (A.12).

Πότε είναι ο επόμενος γύρος;

Από την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, τον Ιούνιο του 2018, σχεδόν 70.000 νέοι έχουν λάβει ταξιδιωτικό πάσο. Ο επόμενος γύρος θα ανοίξει την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) και θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 στις 12:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Ένα κουμπί «Υποβολή τώρα» θα εμφανιστεί σ’ αυτή τη σελίδα την κρίσιμη ημέρα! 

Για να μπορείς να υποβάλεις αίτηση, πρέπει:

  • να έχεις γεννηθεί μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2001 (συμπεριλαμβανομένης) και της 31ης Δεκεμβρίου 2003 (συμπεριλαμβανομένης)
  • να είσαι υπήκοος ενός από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη στιγμή της απόφασης για χορήγηση του πάσου
  • να έχεις αναγράψει τον σωστό αριθμό δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου στο ηλεκτρονικό δελτίο αίτησης.

Στη συνέχεια θα πρέπει να λάβεις μέρος σε ένα κουίζ (εκτός εάν υποβάλεις αίτηση ως μέλος ομάδας).

Αν επιλεγείς, μπορείς να ταξιδέψεις για διάστημα από 1 ημέρα έως και 30 ημέρες μεταξύ 1ης Μαρτίου 2022 και 28ης Φεβρουαρίου 2023

Έχε υπόψη σου ότι αν έχεις αναπηρία ή πρόβλημα υγείας που δυσκολεύει το ταξίδι σου, θα σου εξασφαλίσουμε βοήθεια και στήριξη που θα σου δώσουν τη δυνατότητα να λάβεις μέρος στο DiscoverEU. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (C.13).

Μπορώ να ταξιδέψω με φίλους;

Ναι, μπορείς! Η επιλογή είναι δική σου. Μπορείς να ταξιδέψεις μόνος σου ή σε ομάδα με έως και 4 φίλους σου, υπό την προϋπόθεση ότι και αυτοί πληρούν τους προαναφερθέντες όρους. Σ’ αυτή την περίπτωση οι φίλοι σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό της αίτησής σου για να υποβάλουν τη δική τους αίτηση. Περισσότερες πληροφορίες θα βρεις στις συχνές ερωτήσεις (B.5 – Β11).

Μάλιστα, μπορείς να διοργανώσεις συναντήσεις με άλλους ταξιδιώτες του DiscoverEU, συνδυάζοντας τα σχέδια του ταξιδιού σου με τα δικά τους! Η κατάλληλη πλατφόρμα γι’ αυτό είναι η ομάδα του DiscoverEU στο Facebook. Γίνε τώρα μέλος της ομάδας για να συνομιλείς με άλλους συμμετέχοντες.

Περισσότερα εδώ