Με περισσότερους από 800 τίτλους βιβλίων, 14 εκδότες, 6 εκδηλώσεις, 4 συγγραφείς, συναντήσεις επαγγελματικές και λογοτεχνικές, εντός και εκτός, η Ελληνική συμμετοχή στην Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης.
Η Ελλάδα επιστρέφει, μαζί με 1.500 εκδότες από 70 χώρες, στην 72η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φρανκφούρτης που πραγματοποιείται φέτος κανονικά στο εκθεσιακό κέντρο Frankfurt Messe, από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021. Τηρώντας τους απαραίτητους υγειονομικούς κανόνες και με σύνθημα “Re:connect – Welcome back to Frankfurt”, η μεγαλύτερη και πιο σημαντική έκθεση βιβλίου παγκοσμίως, ανοίγει ξανά τις πύλες της με τιμώμενη χώρα τον Καναδά και πολλές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κυρίως εκτός των εκθεσιακών χώρων αλλά και ψηφιακά, σε ένα υβριδικό μοντέλο που αξιοποιεί την περσινή (εξ ολοκλήρου ψηφιακή) εμπειρία.
Το Ελληνικό βιβλίο θα δώσει δυναμικό «παρών» με το Ελληνικό Περίπτερο (Hall 4.1 / Stand G83) στο οποίο συμμετέχουν με δικό τους χώρο 14 Έλληνες εκδότες: Άγρα, Βακχικόν, Ευρασία, Καπόν, Καστανιώτη, Κέδρος , Κόκκινη Κλωστή Δεμένη, Μεταίχμιο, Παπαδόπουλος, Πατάκη, Νεφέλη –Volatilium, University Studio Press, Thinking Book–in–browser, Romiosini. Την εθνική αποστολή διοργανώνουν το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Διεύθυνση Γραμμάτων με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Φρανκφούρτη
Περισσότεροι από 800 εκδόσεις θα φιλοξενηθούν στις βιβλιοθήκες του Περιπτέρου, καλύπτοντας μια ευρεία εκπροσώπηση θεματικών κατηγοριών καθώς και ένα πανόραμα πρόσφατων εκδόσεων τέχνης από μουσεία και πολιτιστικούς φορείς που θα φωτίσουν πτυχές της σύγχρονης συγγραφικής και πολιτιστικής δράσης στην Ελλάδα σήμερα.
Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΒ Φρανκφούρτης κατήργησε φέτος τις αίθουσες εκδηλώσεων εντός του εκθεσιακού χώρου, λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού- Διεύθυνση Γραμμάτων, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ωνάση, Κέντρο Νέου Ελληνισμού (CeMoG) – Κ Edition Romiosini και τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοθηκών (IFLA) διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με προσκεκλημένους συγγραφείς και ομιλητές και με στόχο την προώθηση του ελληνικού βιβλίου τόσο προς τους επαγγελματίες όσο και προς το κοινό. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν φυσικά σε χώρους ως επί το πλείστον εκτός της Έκθεσης αλλά και ψηφιακά στο Frankfurt Studio που θα μεταδίδει ζωντανά σειρά συζητήσεων για σημαντικά ζητήματα της εκδοτικής βιομηχανίας, από τα κανάλια της Frankfurt Book Fair.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προώθηση του νέου μεταφραστικού προγράμματος GreekLit το οποίο ξεκίνησε δυναμικά τη λειτουργία του επανατοποθετώντας το ελληνικό βιβλίο στον ανταγωνισμό της διεθνούς αγοράς δικαιωμάτων. Μετά από πρόσκληση της Έκθεσης Βιβλίου Φρανκφούρτης, το νέο πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στα μέλη της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού δικτύου ENLIT – European Network for Literary Translation από τον Πρόεδρο της επιτροπής του GreekLit κ. Νίκο Μπακουνάκη, την Πέμπτη 21/10 στις 12.30 μμ.
Το Σαββατοκύριακο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις βιβλιοθήκες του Ελληνικού Περιπτέρου και να ενημερωθούν για τις νέες κυκλοφορίες αλλά και να συναντήσουν τους προσκεκλημένους συγγραφείς: Ανδρέα Μήτσου, Νίκο Μπακουνάκη και Έρση Σωτηροπούλου καθώς και τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων και εικονογράφο Λήδα Βαρβαρούση.
Οι εκδηλώσεις της Ελληνικής αποστολής θα πραγματοποιηθούν με την παρουσία και συμμετοχή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κ. Νίκου Α. Κούκη, της Διευθύντριας Γραμμάτων του ΥΠΠΟΑ κ. Σίσσυς Παπαθανασίου και με την υποστήριξη της προξένου της Ελλάδας στη Φρανκφούρτη κ. Ιωάννα Κριεμπάρδη.
Δείτε το πρόγραμμα εδώ