Menu

4ο Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας διοργανώνει από τις 3 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 και σε διαδικτυακή (online) μορφή το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art»με ακρωνύμιο iRoDi.

η αντανακλαση της αναπηριας στην τεχνη

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Α.Ετης Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου,με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη και προώθηση της κοινωνικής συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρία μέσω της συμμετοχής τους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ οιονδήποτε ρόλο αυτά επιθυμούν, ως ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εθελοντές ή απλώς, ως θεατές. 

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, https://rodi.uom.gr/programma, περιλαμβάνονται προβολές κινηματογραφικών ταινιών, ελληνικών και ξένων παραγωγών, μουσικές παραστάσεις και πολλές άλλες δράσεις.

Στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» έχει απευθύνει «Ανοιχτή Πρόσκληση Μουσικής Σύνθεσης» σε ενδιαφερόμενους δημιουργούς, προκειμένου να απαθανατίσουν με τη μουσική τους σύνθεση την έννοια του περιορισμού στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή εποχή. Ο διαγωνισμός, που αποτελεί τμήμα των δράσεων του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ iRoDi, στοχεύει στην ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική της αναπηρίας. Οι μουσικές συνθέσεις που έχουν διακριθεί, συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και σε άλλες σχετικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά την περίοδο του Φεστιβάλ.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς και ευαισθησίας, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of Disability in Art» διοργανώνει «Εθελοντική Αιμοδοσία» από τις 3 ως τις 10 Δεκεμβρίου 2021 στο Π.Γ.Ν.Θ. ΑΧΕΠΑ.Το Φεστιβάλ, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες κάλυψης των αιμοδοτικών αναγκών και συναισθανόμενο την προσφορά του εθελοντισμού, κάνει έκκληση σε όσους επιθυμούν να ανταποκριθούν στην προσφορά αίματος.

Σχετικά με το Διαγωνιστικό Τμήμα των κινηματογραφικών ταινιών του 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ iRoDi, από τις πεντακόσιες ενενήντα επτά (597) κινηματογραφικές ταινίες όλων των ειδών, που υποβλήθηκαν από όλο τον κόσμο, θα προβληθούν σαράντα δύο (42) στον αριθμό, ενώ η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από τους εξής:

1) Γεωργία Φύκα, Κοινωνική λειτουργός με εξειδίκευση στις Σπουδές Αναπηρίας (Disability-Studies) στο Πανεπιστήμιο του Leeds και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Έχει ασχοληθεί επί σειρά ετών με την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία με βασικό ενδιαφέρον τις πολιτικές αναπηρίας και το Κίνημα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Εργάστηκε ως Γενική διευθύντρια στο ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ και το www.disabled.gr και σε σειρά προγραμμάτων και μελετών με θέμα την αναπηρία, όπως απασχόληση, τουρισμός, ανεξάρτητη διαβίωση, εκπαίδευση κ.τ.λ. Συμμετέχει σε εθελοντικές οργανώσεις αναπηρίας όπως στο σωματείο ΑΛΛΗ ΟΨΗ, www.alli-opsi.gr, που είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην πρόεδρος, την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών και την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ (https://www.facebook.com/DisArtMove/)

2) Ελένη Ανδρουτσοπούλου, υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καθώς και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα έχει αναλάβει τον συντονισμό των προγραμμάτων ΕΣΠΑ που υλοποιούνται από τον οργανισμό του Φεστιβάλ. Συνεργάζεται με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης από το 2005. Μέρος των καθηκόντων της είναι η συνεχής παρακολούθηση της  ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και η υποστήριξη της διαδικασίας επιλογής των ελληνικών ταινιών στα προγράμματα του Φεστιβάλ. Είναι απόφοιτη Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έχει μεταπτυχιακό στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία από το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

3) Matjaz Debevc, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάριμπορ της Σλοβενίας, Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Επιστήμης Υπολογιστών και Πληροφορικής(https://www.researchgate.net/profile/Matja_Debevc). Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας και επικοινωνίας για τους κωφούς και βαρήκοους ενώ, προσφάτως, έλαβε τη θέση του συντονιστή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Προσβασιμότητας Κωφών (World Accessibility Association of the Deaf).

4) Μαρία Τσακίρη, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με 16 χρόνια εμπειρίας στη διδασκαλία και υποστήριξη μαθητών και παιδιών με αναπηρία σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες (https://euc.ac.cy/el/faculty-profiles/maria-tsakiri/).Τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, τις πολιτικές και τον ακτιβισμό της αναπηρίας, τη διατομεακότητα, καθώς και πολιτιστικές αναπαραστάσεις και τα κινηματογραφικά φεστιβάλ για την αναπηρία.

5) Στρατής Χατζηελενούδας, Σεναριογράφος/σκηνοθέτης, ζει και δουλεύει στην Αθήνα. Οι μικρού μήκους ταινίες του έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ. Είναι απόφοιτος των προγραμμάτων στήριξης νέων σκηνοθετών SarajevoTalents και IDFAcademy. Το πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του «Επιστροφή στην κορυφή», απέσπασε το βραβείο κοινού και το βραβείο ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και στη συνέχεια παρουσιάστηκε σε άλλα διεθνή φεστιβάλ (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Τιράνων, Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του ΛοςΆντζελες, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου BOSIFEST, κ.α.). Αυτή την περίοδο αναπτύσσει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας και το δεύτερο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ του.(https://www.art-works.gr/fellows/stratis-chatzielenoudas/)

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με:

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

(Γραφείο Κ-123, 1ος όροφος)

Εγνατία 156, Τ.Κ. 546 36, Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310891437

Ε-mail: rod@uom.edu.gr

Website: http://rodi.uom.gr/

Leave a Reply

Exit mobile version