Επιστημονικό Συνέδριο «Συμμετοχικός Σχεδιασμός: Πόλη, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η πρόσβαση στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων γύρω από τον σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικών για το περιβάλλον, τις πόλεις και τον χώρο έχει κεντρικό ρόλο στον δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια.

επιστημονικο συνεδριο κλιματική αλλαγη

Από τους διεθνείς οργανισμούς και την ακαδημαϊκή έρευνα μέχρι τις τοπικές διοικήσεις, οι έννοιες της συμμετοχικότητας, της διαφάνειας και της εμπλοκής των πολιτών αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως αναγκαίες για την αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής.

Το Συνέδριο «Συμμετοχικός Σχεδιασμός: Πόλη, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» προσπαθεί να ανοίξει τον διάλογο γύρω από την πρόσβαση της κοινωνίας σε αποφάσεις μέσα από τον σχεδιασμό και τη χάραξη πολιτικής για τον χώρο και το περιβάλλον. Στόχος του συνεδρίου είναι να μεταφερθεί η διεθνής και ευρωπαϊκή εμπειρία, να παρουσιαστούν δράσεις και καλές πρακτικές τόσο σε επίπεδο ομάδων πολιτών-κινημάτων όσο και της τοπικής διακυβέρνησης. Κυρίως όμως, στοχεύουμε στην Ελληνική πραγματικότητα. Να μελετήσουμε θεωρίες και μεθοδολογίες συμμετοχικού σχεδιασμού.

Να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε τις θεσμικές πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών, να δούμε πώς αξιολογούνται. Να αναδείξουμε εγχώριες καλές πρακτικές και δράσεις κ.α.

Υπό αυτό το πρίσμα, και με βάση τις θεματικές που ακολουθούν, αναζητούμε προτάσεις, σχέδια, μελέτες, καλές πρακτικές, τόσο από την Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, τα οποία να προωθούν τις συμμετοχικές διαδικασίες για τον σχεδιασμό του χώρου.

Διαβάστε Περισσότερα: https://www.participatorylab.org/conference

Με την υποστήριξη:
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τμήμα Χωροταξίας & Ανάπτυξης (ΤΜΧΑ), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το συνέδριο φιλοξενείται στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων (Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144).

Το έργο “participatory LAB” χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας 3: Συμμετοχικότητα Πολιτών «Καινοτόμες δράσεις με τους πολίτες» του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2020».