Τεχνόπολη: μεγάλη έκθεση για τη Μελίνα Μερκούρη στις αρχές του 2022

Από τις 18 Ιανουάριου έως και τις 11 Μαρτίου 2022, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη παρουσιάζουν την έκθεση «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» αφιερωμένη στη Μελίνα Μερκούρη, σε επιμέλεια του Νικόλαου Καλτσά.

μελινα μεκουρη να με θυμασαι

Με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννησή της, η Μελίνα Μερκούρη, η Μελίνα – όπως την αποκαλούμε όλοι – με την ανεξάντλητη ζωντάνια και τη σπάνια γοητεία, με τον έντονο δυναμισμό και τη διεθνή ακτινοβολία, η ηθοποιός, η πολιτικός, η γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ, αγάπησε με πάθος, που υπερασπίστηκε μέχρι τέλους τις ιδέες και τα πιστεύω της, η γυναίκα-σύμβολο, η «τελευταία Ελληνίδα θεά», ζωντανεύει ξανά στην Τεχνόπολη.

Από τις 18 του επόμενου μήνα, την τυχερή μέρα της ίδιας και του Ντασσέν – μιας και 18 γνωρίστηκαν, 18 παντρεύτηκαν, 18 προγραμμάτιζαν τις πρεμιέρες τους, θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε αλλά και να θυμηθούμε διαφορετικές πτυχές της ζωής και της καριέρας της Μελίνας μέσα από μια πολύ ιδιαίτερη διαδρομή.

Θα γνωρίσουμε λίγο καλύτερα τη Μελίνα, τη Μελίνα της «Στέλλας» και του «Ποτέ την Κυριακή», της «Φαίδρας» και του «Τοπ Καπί», τη Μελίνα που γοήτευσε τις Κάννες, που τραγούδησε «Τα παιδιά του Πειραιά», τη Μελίνα με τη δυνατή φωνή και την αντιδικτατορική δράση, την μακροβιότερη μέχρι σήμερα υπουργό πολιτισμού, που συνδέθηκε όσο κανείς με τη διεκδίκηση της επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, που εμπνεύστηκε και εγκαινίασε το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για την Ευρώπη.

Θα παρουσιαστούν – κάποια απ’ αυτά για πρώτη φορά – πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη.

Η Μελίνα συνήθιζε να λέει ότι πεθαίνεις μόνο όταν παύουν να σε θυμούνται. Τη Μελίνα, όμως, δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ…

Γενική εποπτεία:

Μανουέλλα Παυλίδου, Γενική Γραμματέας Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη

Γενική επιμέλεια, μουσειολογική & μουσειογραφική μελέτη:

Νικόλαος Καλτσάς, Διευθυντής Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 18 Ιανουαρίου έως 11 Μαρτίου 2022

Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή, 10.00 – 22.00

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 213 0109300, 213 0109325,  athens-technopolis.gr

Αίθουσα: Νέοι Φούρνοι

*Είσοδος ελεύθερη

Covid-19:

Σε όλους τους χώρους της Τεχνόπολης, τηρούνται αυστηρά όλα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση των υγειονομικών κανόνων κατά της διασποράς του covid-19, όπως προβλέπει η ισχύουσα ΚΥΑ.

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας στις σελίδες μας στα social media:

Facebook: @technopoliscityofathens

Instagram: @technopolis_athens

YouTube channel: Technopolis City of AthensΗμερομηνία:  Τρι, 18/01/2022 – 10:00 – Παρ, 11/03/2022 – 22:00