Δεν είναι μυστικό ότι το πανεπιστήμιο είναι αγχωτικό. Γενικά πιστεύω ότι από το γυμνάσιο και μετά, ως τις πανελλήνιες και οποιαδήποτε εκπαίδευση που μπορεί να αφορά για παράδειγμα μια ξένη γλώσσα, ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές ή ένα άθλημα, μας φέρνει άγχος σε πολλούς από εμάς..
Ειδικά όταν ξέρουμε ότι θα κριθούμε και θα βαθμολογηθούμε για τις επιδόσεις μας, το άγχος αυτό μεγαλώνει. Βέβαια μια αποτυχία ή αν δεν τα πάμε κάπου τόσο καλά όσο θέλαμε δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν αξίζουμε ως άνθρωποι ή ότι δεν πρέπει να ξαναπροσπαθήσουμε.
Για να τα πάμε όσο το δυνατόν πιο καλά όμως σε κάθε τομέα της ζωής μας,αλλά ειδικά στο πανεπιστήμιο, υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρήσουμε τον εαυτό μας σε καλό δρόμο κατά τη διάρκεια των σπουδών μας και να μην αφήσουμε την ψυχική μας υγεία.
Ορίστε λοιπόν μερικές συμβουλές κι από προσωπική εμπειρία για το πώς να αντιμετωπίσεις το πανεπιστημιακό άγχος!
1. Off μέρες
Πάρε μερικές μέρες για να ξεκουράζεσαι, να κάνεις ότι σου αρέσει και σε γεμίζει μακριά από το άγχος, τις υποχρεώσεις και το γενικό τρέξιμο. Αν οργανώνεις σωστά το διάβασμα σου και παρακολουθείς τις διαλέξεις, δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα, όταν κάποιες μέρες θα μείνεις μακριά από αυτά, για δικό σου καλό και για να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Ιδανική λύση εδώ οι διήμερες αποδράσεις!
2. Διάβασε ένα καλό βιβλίο
Το να διαβάσεις κάτι πέρα από τις σημειώσεις της σχολής σου και να ταξιδέψεις μέσα από ένα διαφορετικό βιβλίο λογοτεχνίας που θα είναι επιλογή σου και θα σου αρέσει, θα “ανοίξει” το μυαλό σου και θα σε χαλαρώσει, ειδικά τα βράδια πριν κοιμηθείς.
3. Βγες με τους φίλους σου
Ακόμα και να βρισκόμαστε σε εξεταστική περίοδο, αλλά το να κάνεις διαλείμματα , να βγαίνεις από το σπίτι σου και να περνάς χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα, μόνο καλό θα σου κάνει. Έτσι ένα διάλειμμα για καφέ με την κολλητή ή τον κολλητό σου μέσα στην μέρα ή μια ταινία το βράδυ,αφού θα έχεις ολοκληρώσει την ύλη που ήθελες να βγάλεις είναι ότι χρειάζεσαι για να αποβάλλεις το άγχος σου.
4. Φτιάξε πρόγραμμα
Η οργάνωση στο πανεπιστήμιο είναι το παν για να μην βγεις εκτός προγράμματος και να ξέρεις πότε να διαβάσεις και τι, και πότε πρέπει να παραδώσεις μια εργασία. Με σωστό πλάνο θα είσαι σίγουρα πιο χαλαρός.