Menu

Φοιτητική Ομάδα BEAM – Πρόκριση project LISER στον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece

Το project LISER της φοιτητικής ομάδας διαστημικής BEAM (Beyond Earth Aristotle Missions) προκρίθηκε στον πανελλήνιο διαγωνισμό CanSat in Greece.

φοιτητικη ομαδα liser

Τι είναι το CanSat in Greece

Το CanSat in Greece είναι ένας πανελλήνιος διαγωνισμός διαστημικής που διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

Οι συμμετέχοντες αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν έναν εκπαιδευτικό δορυφόρο, σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού, ο οποίος εκτελεί μία διαστημική αποστολή που οι ίδιοι οραματίστηκαν. Ο δορυφόρος εκτοξεύεται, σε υψόμετρο 1 χιλιομέτρου, ενσωματωμένος σε έναν πύραυλο που κατασκευάστηκε από τη SPIN και στη συνέχεια αποδεσμεύεται από αυτόν. Μετά την αποδεύσμευσή του από τον πύραυλο, ο δορυφόρος προσγειώνεται με ασφάλεια με τη χρήση αλεξίπτωτου, εκτελώντας την αποστολή που έχει επιλέξει η ομάδα.

Λίγα λόγια για τον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός διαρκεί 8 μήνες από την προκήρυξή του και έχει δύο κατηγορίες, μία για μαθητές λυκείου και μία για φοιτητές. Η νικητήρια ομάδα της μαθητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό CanSats in Europe, που διοργανώνεται από τον ESA. Η νικητήρια ομάδα της φοιτητικής κατηγορίας προκρίνεται άμεσα στον παγκόσμιο διαγωνισμό του WCRC.

Η αποστολή του πρότζεκτ LISER (Life Sustainability examination with Radiation) πραγματεύεται την ανιχνευση ιονιζουσας ακτινοβολίας μέσω ενός σπινθηριστή, πηγή της οποίας αποτελούν τα φυσικά ραδιενεργά ισότοπα και η κοσμική ακτινοβολία ενός περιβάλλοντος και με βάση αυτό το ποσοστό ακτινοβολίας ,την εκτίμηση της βιωσιμότητας της εκάστοτε περιοχής-πλανήτη. Ο σπινθηριστής θα εκτοξευθεί σε ένα χιλιόμετρο πάνω από την επιφάνεια της γης μέσα σε έναν can-sized δορυφόρο.

Στο project αυτό συμμετέχουν αλλά 5 μέλη: Αλέξανδρος Μυλωνάς (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ), Γιώργος Μιχαηλίδης (Τμήμα Φυσικής ΑΠΘ), Κατερίνα Βοσνιάδου, (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών), Γιώργος Βέλλιος (Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων, ΔΙΠΑΕ), Βασίλης Σακελλαρίδης (Τμήμα Πληροφορικής, ΕΑΠ).

Leave a Reply

Exit mobile version