Η σημασία του καλού ύπνου για την υγεία μας

Σε ενήλικες ηλικίας 18 έως 60 ετών συνιστάται να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ. Η αγνόηση της σημασίας του ύπνου μπορεί να έχει αντίκτυπο στη συνολική υγεία σας. Εάν το θέσετε ως προτεραιότητα, το σώμα σας θα αποκομίσει τα οφέλη του ύπνου.

η σημασία του καλού ύπνου

Όταν κοιμάστε, το σώμα σας παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες που έχουν δράση ενίσχυσης του ανοσοποιητικού και χρησιμεύουν ως καύσιμο για τα λευκά αιμοσφαίρια σας. Η έλλειψη ύπνου μειώνει την παραγωγή κυτοκινών και σας κάνει πιο ευαίσθητους σε βακτήρια και ιούς. Βρείτε το κίνητρό σας για να δώσετε προτεραιότητα στον ύπνο μαθαίνοντας γιατί πρέπει να ξεκουράζεστε καλά τη νύχτα.


Ο ύπνος είναι επανορθωτικός


Όταν κοιμάστε, επιτρέπετε στο σώμα σας να επισκευαστεί και να αναδομηθεί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το σώμα είναι σε θέση να καθαρίσει τα υπολείμματα από το λεμφικό σύστημα, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ενώ κοιμάστε, συμβαίνουν πολλές σημαντικές διεργασίες, όπως μυϊκή αποκατάσταση, ανάπτυξη ιστού και απελευθέρωση ορμονών.


Ο ύπνος μειώνει το στρες


Ο ύπνος είναι ένα ισχυρό ανακουφιστικό από το άγχος. Βελτιώνει τη συγκέντρωση, ρυθμίζει τη διάθεση και οξύνει την κρίση και τη λήψη αποφάσεων. Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο μειώνει τη διανοητική διαύγεια αλλά και την ικανότητά μας να αντιμετωπίζουμε αγχωτικές καταστάσεις. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στον αντίκτυπο των χρόνια υψηλών επιπέδων κορτιζόλης. 

Η κακή ποιότητα ύπνου ή η έλλειψη ύπνου συνολικά αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης μας. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης είναι σημαντικά βραχυπρόθεσμα, διεγείροντας την εγρήγορση, αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, αλλά με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει συστηματική φλεγμονή και να διαταράξει την ορμονική μας ισορροπία.

Ο ύπνος βελτιώνει τη μνήμη σας


Η σχέση μεταξύ ύπνου και επεξεργασίας μνήμης είναι καλά εδραιωμένη. Ο ύπνος χρησιμεύει ως ευκαιρία για το μυαλό να επεξεργαστεί όλα τα ερεθίσματα που έχουμε λάβει ενώ είμαστε ξύπνιοι και πυροδοτεί αλλαγές στον εγκέφαλο που ενισχύουν τις νευρικές συνδέσεις βοηθώντας μας να σχηματίσουμε αναμνήσεις.


Ο ύπνος σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος


Όταν δεν κοιμάστε, το σώμα σας μεταβάλλει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα και την όρεξη. Είναι επίσης πιο πιθανό να κάνετε ανθυγιεινές επιλογές τρόπου ζωής όταν είστε κουρασμένοι. Δεν είναι ασυνήθιστο οι άνθρωποι να πίνουν ζαχαρούχα ποτά για να μείνουν ξύπνιοι, να παίρνουν φαγητό σε πακέτο αντί να μαγειρεύουν ή να παραλείπουν την άσκηση.