Χρυσή πιστοποίηση LEED για την Πανεπιστημιούπολη SNF-DR River Campus

Η πανεπιστημιούπολη Stavros Niarchos Foundation – David Rockefeller (SNF-DR) River Campus κατέκτησε τη Χρυσή Πιστοποίηση LEED για τη βιωσιμότητά του σε επίπεδο σχεδιασμού και κατασκευής.

κέντρο πολιτισμού νιάρχος

Η πιστοποίηση που απονεμήθηκε από το U.S. Green Building Council (Αμερικανικό Συμβούλιο Πράσινου Κτιρίου) βασίζεται σε συγκεκριμένα κριτήρια, όπως την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, τα υλικά κατασκευής και την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος.

Πέραν της έμφασης στη βιωσιμότητα του κτιρίου, η κατασκευή του ήταν μία ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία. Με την επέκταση αυξήθηκε η επιφάνεια της πανεπιστημιούπολης κατά 8.000 τετραγωνικά μέτρα, για να συμπεριλάβει νέα εργαστήρια και κοινόχρηστους χώρους, κυριολεκτικά πάνω από έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Νέας Υόρκης. Για την κατασκευή του έργου χρειάστηκε η προσεκτική τοποθέτηση μεγάλου μεγέθους προκατασκευασμένων δομικών στοιχείων με τη βοήθεια φορτηγών-πλοίων. Η οριζόντια «ανάπτυξη» του κτιρίου έχει σκοπό να ενθαρρύνει τη συνεργασία και αλληλεπίδραση μεταξύ ερευνητών που εργάζονται σε μεγάλους, ενιαίους χώρους του κτιρίου. Το νέο κτίριο στεγάζει τις εγκαταστάσεις εργαστηρίων αιχμής, καλλιεργώντας τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν τη διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της παράδοσης του Πανεπιστημίου στην κατάκτηση βραβείων Νόμπελ.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστήριξε την υλοποίηση του έργου μέσω δωρεάς συνολικού ύψους $75 εκατομμυρίων. Ποσό ανάλογου ύψους είχε προσφέρει ο αείμνηστος David Rockefeller για την υλοποίηση του έργου.