Ένα βιβλίο συνταγών από πρόσφυγες και κατοίκους της Λέσβου

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μία νέα προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, ένα βιβλίο μαγειρικής που δημοσιεύτηκε πρόσφατα από το International Rescue Committee (ΙRC), με τίτλο Recipes from Home (Συνταγές από Σπίτι), μας υπενθυμίζει την οικουμενική αξία του «σπιτιού».

συνταγές από πρόσφυγες

Το δίγλωσσο, ελληνοαγγλικό βιβλίο, που θα είναι διαθέσιμο online, περιλαμβάνει συνταγές από το Αφγανιστάν, Μπουρούντι, Καμερούν, Ελλάδα, Ιράν, Νότια Αφρική και Συρία.

Κάπου ανάμεσα σε λίστες με συστατικά και φωτογραφίες μπορεί να βρει κανείς αντιδράσεις από συμμετέχοντες. «Βρήκα την ιδέα των εργαστηρίων μαγειρικής ενδιαφέρουσα, γιατί μου έδωσε την ανεκτίμητη ευκαιρία να περάσω χρόνο με διαφορετικούς ανθρώπους, να μοιραστώ συναισθήματα και ιδέες, ξεπερνώντας τις όποιες πολιτισμικές διαφορές».

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στηρίζει τις ψηφιακές υποδομές, διευκολύνοντας το διεθνές έργο του IRC, καθώς και την υποστήριξη προγραμμάτων έκτακτης αντιμετώπισης της κρίσης, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων ψυχικής υγείας στη Λέσβο.

Ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις, αυτό το βιβλίο μαγειρικής αποτελεί μία υπενθύμιση ότι όλοι εκτιμούμε την αξία του σπιτιού και του καλού σπιτικού φαγητού.