21ο Athens Technopolis Jazz Festival | Women in Jazz | 23 – 29 Μάιου 2022

Το Athens Technopolis Jazz Festival επιστρέφει από τις 23 έως τις 29 Μάιου 2022 στην Τεχνόπολη και αφιερώνει τη φετινή του διοργάνωση στις γυναίκες της jazz παρουσιάζοντας σπουδαίες μουσικούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο σε μία εβδομάδα γεμάτη μουσική, παράλληλες δράσεις και πολλές εκπλήξεις!

athens jazz festival

Παρότι οι γυναίκες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην εξέλιξη της ιστορίας της jazz, η αναγνώριση και η εκπροσώπησή τους ως συνθέτριες, bandleaders και ερμηνεύτριες είναι πολύ χαμηλή διεθνώς. Το Athens Technopolis Jazz Festival καλεί, για πρώτη φορά φέτος, αποκλειστικά γυναίκες καλλιτέχνιδες και σχήματα με frontwomen να ανέβουν στη σκηνή του, επιδιώκοντας να αναδείξει το ζήτημα της γυναικείας εκπροσώπησης στη μουσική βιομηχανία γενικότερα αλλά και στη jazz ειδικότερα, να δημιουργήσει ένα διεθνές δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών, να προβάλλει τη μουσική και τις ιστορίες των γυναικών, να εμπνεύσει τη νέα γενιά τζαζιστριών.

ATJF σημαίνει – πρώτα απ’ όλα – μουσική!

Κάθε χρόνο, το ATJF εξελίσσεται, ερευνά και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό τις παγκόσμιες εξελίξεις στο χώρο της jazz μουσικής. Για ακόμη μία χρονιά, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ζωντανά σημαντικές συνθέτριες και ερμηνεύτριες από την Ευρώπη και τον κόσμο, ενώ – παραδοσιακά – η πρώτη μέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στην ελληνική τζαζ.

Από το open call που ολοκληρώνεται στις 13 Μαρτίου, θα αναδειχτούν τρεις καλλιτέχνιδες ή/και σχήματα τα οποία και θα απολαύσουμε το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαΐου: η επίσημη ελληνική συμμετοχή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στο διεθνές πρόγραμμα του φεστιβάλ, η νέα μουσική πρόταση από νέες και ανερχόμενες καλλιτέχνιδες και η Jazz+ πρόταση που συνδυάζει στοιχεία της jazz με ένα ή περισσότερα μουσικά είδη. 

Side events σε όλη την πόλη

Φέτος, το Athens Technopolis Jazz Festival μεγαλώνει και, για πρώτη φορά, παρουσιάζει μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και εκτός της Τεχνόπολης, σε χώρους του Δήμου Αθηναίων αλλά και σε ολόκληρη την πόλη: συναυλίες και pop-up events σε απρόσμενα σημεία στην Αθήνα, έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, ημερίδα αφιερωμένη στις γυναίκες στη μουσική αλλά και πολλές ακόμη εκπλήξεις! 

Φυσικά, και από το φετινό φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείψουν και οι δύο καθιερωμένοι του πλέον συνοδοιπόροι, η έκθεση φωτογραφίας της ομάδας METApolis και το MeetMarket: ATJFedition

Staytuned!