Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει στις 12 Απριλίου 2022 στις 19:00 συζήτηση με θέμα: «Ενεργειακές, γεωπολιτικές και κλιματικές κρίσεις: πώς θα επιτευχθεί η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία;»
Στο ιδιαίτερο και τεταμένο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, των ενεργειακών και γεωπολιτικών κρίσεων που εντείνονται από την πρόσφατη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την Πράσινη Συμφωνία και έχει θέσει ως στόχο τις μηδαμινές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050 και τη μείωση των εκπομπών της κατά 55% έως το 2030 σε σχέση με το επίπεδο του 1990.
Η επιτυχία της θα ενισχύσει το ρόλo και τη νομιμοποίηση της ΕΕ και θα της επιτρέψει να πείσει τους πολίτες της, ιδίως τις νεότερες γενιές, για τον κρίσιμο ρόλο της Ευρώπης στην αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα.
Τι είναι όμως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία; Πώς μπορούν να υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι και να μη διακινδυνεύσουμε τις χειρότερες εξελίξεις όπως την αποδυνάμωση των οικονομιών και των κοινωνιών μας, την ευρωπαϊκή αποσύνθεση και την περιβαλλοντική και κλιματική καταστροφή; Πώς η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα ενισχύσει τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας και θα βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών μας;
Προκειμένου να απαντηθούν αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου, σε μια εποχή που η Γαλλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει μια ελληνογαλλική συζήτηση μεταξύ δύο αναγνωρισμένων ειδικών σε αυτά τα θέματα, στη Γαλλία και στην Ελλάδα αντίστοιχα, τον κ. Marc-Antoine Eyl-Mazzega και την κ. Φοίβη Κουντούρη, με συντονιστή τον Έλληνα δημοσιογράφο ειδικό σε θέματα Ευρώπης, Ρωσίας και ενέργειας, τον κ. Κωστή Γερόπουλο.
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
► O Marc-Antoine Eyl-Mazzega, είναι διευθυντής του Κέντρου Ενέργειας και Κλίματος του Institut français des relations internationales. Προηγουμένως, εργάστηκε για έξι χρόνια στον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, όπου ήταν υπεύθυνος για τη Ρωσία και την Υποσαχάρια Αφρική, εστιάζοντας στις αναλύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές αυτές και στις θεσμικές σχέσεις. Ο Marc-Antoine Eyl-Mazzega εργάστηκε επίσης στο Ίδρυμα Robert Schuman, όπου διηύθυνε ένα παρατηρητήριο για την Ουκρανία. Έχει διπλή γαλλική και γερμανική υπηκοότητα και είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού (ούτε αυτά τα λέει στο γαλλικό κείμενο).
► Η Φοίβη Κουντούρη είναι Καθηγήτρια Οικονομικών και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικοοικονομικής και Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αναγνωρίζεται ως πρωτοπόρος καινοτόμων διεπιστημονικών, ανθρωποκεντρικών συστημάτων για τη βιώσιμη αλληλεπίδραση μεταξύ φύσης, κοινωνίας και οικονομίας. Περιλαμβάνεται στη λίστα των πιο γνωστών παγκοσμίως γυναικών οικονομολόγων με τις περισσότερες αναφορές στο επιστημονικό της έργο. Είναι εκλεγμένο μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομολόγων Περιβάλλοντος και Πόρων (EAERE www.eaere.org). Κατέχει επίσης πολλές άλλες εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς αρμοδιότητες σε θέματα κλίματος και περιβάλλοντος.
► Ο Κωστής Γερόπουλος είναι δημοσιογράφος και αρθρογράφος στην εφημερίδα New Europe και καλύπτει ενεργειακά θέματα και ασφάλεια με έμφαση στη Ρωσία, Κεντρική Ασία και στις υποθέσεις τις ΕΕ. Στην εβδομαδιαία του στήλη “Energy Insider” περιλαμβάνει συνεντεύξεις με αξιωματούχους της ΕΕ, πολιτικούς και εμπειρογνώμονες.
Χρήσιμες πληροφορίες:
- Είσοδος ελεύθερη
- Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης (μόνο για τη δια ζώσης παρακολούθηση)
- Ταυτόχρονη μετάφραση
- Η συζήτηση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming
- Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.