Στενοί δεσμοί φιλίας ενώνουν τη Γαλλία και την Ελλάδα για πολλούς και διάφορους λόγους που συνδέονται με την ιστορία και ειδικότερα με το ρόλο της Γαλλίας στην χειραφέτηση των Ελλήνων στις αρχές του 19ου αιώνα, αλλά και με την αμοιβαία πολιτισμική συγγένεια και δημιουργική αναζήτηση των δύο χωρών.
Το αποτύπωμα που άφησε η ελληνική αρχαιότητα στη γαλλική κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα ισχυρό, κυρίως στον τομέα της φιλοσοφίας. Συνεπώς, η απόφαση του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος να διοργανώσει το πρώτο Φεστιβάλ φιλοσοφίας με τη μορφή ενός διήμερου συναντήσεων με φιλοσόφους, με την παρουσία καλλιτεχνών, ήταν αυτονόητη.
Η πρώτη αυτή διοργάνωση, με τη συνδρομή του Philosophie magazine που, κάθε μήνα, εστιάζει στη φιλοσοφική διάσταση των μεγάλων προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου και συστήνει στο γαλλόφωνο αναγνωστικό κοινό έργα συγγραφέων, διερευνά τις «Μεταμορφώσεις της αγάπης».
Η αγάπη, κυρίαρχο στοιχείο της ύπαρξής μας και των πιο κρυφών ελπίδων μας, βασικό θέμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, του κινηματογράφου, των τηλεοπτικών σειρών και των reality-shows, επιστρέφει δυναμικά τον τελευταίο καιρό στο πεδίο της φιλοσοφίας.
Σε αντίθεση με τον Πλάτωνα που συμπεριέλαβε το συναίσθημα της αγάπης στον στοχασμό του, η δυτική φιλοσοφική παράδοση επέλεξε να αποστασιοποιηθεί από αυτό, κρίνοντάς το ιδιαίτερα ακατανόητο, στενά συνδεδεμένο με τις ιδιοτροπίες της σάρκας και τις ασυναρτησίες της ψυχής, απομακρυσμένο κατά πολύ από την μοναδική και πραγματική αγάπη του Θεού. Ωστόσο, η εξέλιξη των ηθών, η επικράτηση των ανθρωπιστικών επιστημών, το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ψυχανάλυσης για τα δαιδαλώδη μονοπάτια της επιθυμίας, οδηγούν στην αναζήτηση νέων προσεγγίσεων.
Από την αγάπη του Θεού στην ανίερη αγάπη: αμέτρητες διακυμάνσεις του πάθους, της επιθυμίας και της σεξουαλικότητας. Η αγάπη δείχνει ωστόσο να αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια ορισμού, κατάκτησης, διατήρησης, χαρακτηρισμού, εκ μέρους της λογικής που πλέον καταργείται (« η καρδιά έχει τους λόγους της…») στην προσπάθειά της να συλλάβει ένα αντικείμενο που της διαφεύγει ενώ αυτό πολλαπλασιάζεται. Στις κοινωνίες όπου ο ατομικισμός και ο ηδονισμός δείχνουν να έχουν διευρύνει το πεδίο των δυνατοτήτων τους και σε μία στιγμή όπου η πανδημία επιταχύνει τη μετάβαση στις ψηφιακές συναντήσεις και πρακτικές, θα πρέπει άραγε να επιδοκιμάσουμε αυτή την άνθηση ή να προβληματιστούμε απέναντι σε μία επικείμενη απογοήτευση;
Στόχος του Φεστιβάλ φιλοσοφίας είναι να ανατροφοδοτήσει τον στοχασμό, με τη συνδρομή Γάλλων και Ελλήνων στοχαστών, καλλιτεχνών και προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης από τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα!