ΕΚΠΑ: Elearning | Νανοϋλικά: Τεχνικές Χαρακτηρισμού και Σύγχρονες Εφαρμογές

Η Νανοεπιστήμη είναι η μελέτη των δομών και των υλικών στην κλίμακα των νανομέτρων. Οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τα εργαλεία που απαιτούνται για την ανάπτυξη και τη διαχείριση των δομών στη νανοκλίμακα.

eka elearning

Η καινοτόμος αυτή τεχνολογία φαίνεται να συμβάλλει καθοριστικά στην ολοένα και πιο ραγδαία πρόοδο σε τομείς-στόχους της σύγχρονης επιστημονικής κοινότητας, όπως το περιβάλλον και οι επιστήμες υγείας, καθώς επίσης και στην επιστήμη των υλικών, την ενέργεια, τη βιομηχανία τροφίμων, κ.ά.


Σκοπός του προγράμματος είναι να εφοδιάσει τους εκπαιδευόμενους με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται, προκειμένου να κατανοήσουν σε βάθος τις κυριότερες μεθοδολογίες σύνθεσης και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα των νανοϋλικών σε περιβαλλοντικές εφαρμογές, όπως η απορρύπανση εδαφών και υδάτων από βαρέα μέταλλα με χρήση φωτοκαταλυτικών νανοσωματιδίων ημιαγωγών και η ανίχνευση τοξικών αερίων, καθώς και σε εφαρμογές στους τομείς της ιατρικής και της φαρμακευτικής, όπως η ανάπτυξη αντιμικροβιακών επιφανειών και η αντικαρκινική θεραπεία (φωτοδυναμική θεραπεία, drug delivery).

Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι η ανάπτυξη των κατάλληλων επαγγελματικών δεξιοτήτων για τη μελλοντική απασχόληση

και απορρόφηση των εκπαιδευόμενων σε αυτούς τους τομείς.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε απόφοιτους Πανεπιστημίου/ΤΕΙ της ημεδαπής ή της αλλοδαπής και σε απόφοιτους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία.


Το πρόγραμμα ειδικότερα απευθύνεται σε:
•    χημικούς μηχανικούς και μηχανικούς ασχολούμενους με τον τομέα των νανοϋλικών,
•    πτυχιούχους επιστημών μηχανικής, υλικών και περιβάλλοντος,
•    πτυχιούχους φυσικής, χημείας, βιολογίας, βιοχημείας, φαρμακευτικής και γενικότερα των θετικών επιστημών,
•    ερευνητές στον τομέα των νανοϋλικών,
•    επαγγελματίες και υποψήφιους επενδυτές που σχετίζονται με τους κλάδους του περιβάλλοντος, της βιομηχανίας πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων, της ιατρικής/βιολογίας, της φαρμακο-βιομηχανίας και της διαχείρισης αποβλήτων,
•    εργαζόμενους στη δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση σε τομείς περιβαλλοντικού και βιομηχανικού σχεδιασμού, καθώς και στον τομέα της υγείας,
•    εκπαιδευτικούς
Απαιτείται γνώση της Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2

Οδηγός Σπουδών

Δείτε και τα υπόλοιπα προγράμματα του Elearning του ΕΚΠΑ εδώ.