Ίδρυμα Ωνάση: Εκπαιδευτικά Προγράμματα για τον Μάϊο 2022

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζουν δυναμικά μέσα από μια πολυθεματική σειρά εργαστηρίων γεμάτα εκπλήξεις.

εκπαιδευτικά προγράματα ωνάση

Βιωματικά εργαστήρια ξεκλειδώνουν συναισθήματα μέσα από τη μουσική και εκπαιδευτικοί μέσα από ήχους και μουσικά όργανα, δείχνουν στα παιδιά με αυτισμό πώς να απελευθερώνουν συναισθήματα και να αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες. Στο πλαίσιο της έκθεσης της Στέγης, Weather Engines, τα παιδιά μαθαίνουν ότι οι πλαστικές συσκευασίες με λίγη φαντασία και μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση μπορούν να αποκτήσουν χίλιες και μία νέες χρήσεις, ενώ οι Οργανούληδες μπαίνουν και πάλι στις σχολικές αίθουσες.
Το Ίδρυμα Ωνάση δημιουργεί και μοιράζεται διαρκώς με όλους, καινούρια παιδαγωγικά εργαλεία και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες σε υβριδική
 και φυσική μορφή, με στόχο να αναδιαμορφώσει το περιεχόμενο, να εξελίξει αλλά και να επιμορφώσει.
Ανακαλύψτε τον μοναδικό κόσμο των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος Ωνάση, σήμερα.
 

ΖΩΓΡΑΦΗΓΗΣΗ: ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ

12.05.22 | 10:30 – 12:30

Απευθύνεται σε:Τάξεις της Γ΄, Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού

Η Χάρτα του Ρήγα γίνεται αφορμή για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι γρίφων, αποκρυπτογράφησης, ζωγραφικής και ιστορίας. Μέσα από το πρόγραμμα θα ανακαλύψετε τα μυστικά ενός χάρτη που φτιάχτηκε για να ξεκινήσει η Επανάσταση του 1821.

Ο Ρήγας Βελεστινλής, αυτός που έγραψε τον «Θούριο» ύμνο και προετοίμασε τους Έλληνες για την Επανάσταση του 1821, κατάφερε έξυπνα να «κρύψει» το όνειρό του για μια Ελλάδα ανεξάρτητη μέσα σε έναν χάρτη.

Με αφορμή ένα αντίτυπο της Χάρτας της Ελλάδας που βρίσκεται στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη, οι μαθητές θα λύσουν γρίφους και θα αποκρυπτογραφήσουν τα μηνύματα που ήθελε να μεταφέρει ο Ρήγας στους υπόδουλους Έλληνες.

Ετοιμαστείτε να ταξιδέψετε μέσα στον χάρτη, ακολουθώντας μια διαδρομή γεμάτη άγνωστες ιστορίες νομισμάτων, αρχαίων μνημείων, ιστορικών μαχών, μυθικών ηρώων, βασιλιάδων και φιλοσόφων, και εμπνευστείτε για να δημιουργήσετε τα γεμάτα νόημα δικά σας σύμβολα.

Συντελεστές

Συγγραφέας και Εικονογράφος: Λήδα Βαρβαρούση

Δρ. Ιστορίας της Χαρτογραφίας, Αρχείο Χαρτογραφικής Κληρονομιάς, Γενικά Αρχεία του Κράτους: Μαρία Παζαρλή

Ιστορικός Επιστήμης και Τεχνολογίας, Υπεύθυνη Ωνασείου Βιβλιοθήκης: Βίκυ Γεροντοπούλου

Διαδικασία Αίτησης και Επιλογής

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες: T. 210 3713000
Email: 
education@onassis.org

Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Κατεβάστε το παιδικό βιβλίο «Ο μικρός Ρήγας και τα μυστικά σύμβολα της Χάρτας»

ΜΗΔΕΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: ΟΙ ΝΕΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ

14.05.22 | 10:00 – 11:30 & 12:00 – 13:30

Απευθύνεται σε:Παιδιά 8-12 ετών

Οι πλαστικές συσκευασίες με λίγη φαντασία και μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση μπορούν να αποκτήσουν χίλιες και μία νέες χρήσεις. Σε αυτό το δημιουργικό εργαστήριο για παιδιά θα μάθουμε να φτιάχνουμε το δικό μας βιοπλαστικό από καλαμπόκι στο σπίτι, βίγκαν δέρμα από κομπούχα αλλά και εδώδιμα κουτάλια και μαχαιροπήρουνα από ζύμη σιταριού.

Σε αυτό το δημιουργικό, αυτοσχέδιο εργαστήριο, οι συμμετέχοντας θα μάθουν, θα σκεφτούν και θα σχεδιάσουν μια νέα, βιώσιμη προσέγγιση στα καταναλωτικά αγαθά, τις συσκευασίες και τα αντικείμενα μίας χρήσης. Μια μεγάλη ποσότητα της ρύπανσης από απόβλητα στους ωκεανούς αφορά συσκευασίες καταναλωτικών αγαθών και πλαστικά μίας χρήσης. Σε μια προσπάθεια ολοκλήρωσης της επικοινωνίας του προβλήματος (η οποία ήδη περιλαμβάνει τη χρήση περισυλλεχθέντων θαλάσσιων αποβλήτων σε μια πρόταση βιώσιμου σχεδιασμού), αυτό το αυτοσχέδιο εργαστήριο θα προσπαθήσει να στοχεύσει στην πηγή του προβλήματος των πλαστικών.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά, παρουσιάζοντας διάφορα εμπνευσμένα παραδείγματα μηχανικής και σχεδιασμού από όλο τον κόσμο, τα οποία αντιμετωπίζουν το ζήτημα των συσκευασιών, από βιοδιασπώμενα βιοπλαστικά, επαναχρησιμοποιήσιμα και ανακυκλώσιμα υλικά, μέχρι εδώδιμες λύσεις ή νέα σχήματα και μορφές που μειώνουν τη χρήση υλικών κ.λπ. Κατόπιν, θα δοθούν μερικά απτά παραδείγματα και ασκήσεις που διερευνούν τις παρουσιαζόμενες νέες μεθόδους και θα παροτρυνθούν οι συμμετέχοντες να πειραματιστούν με βιώσιμες λύσεις υλικών και σχεδιασμού και με εναλλακτικές σημερινών αντικειμένων και πρακτικών. Θα συζητηθεί επίσης το πότε μπορεί να αποφευχθεί εντελώς η συσκευασία και πώς αντιμετωπίζονται οι καταστάσεις στις οποίες δεν είναι εφικτό να εξαλειφθεί.

Τα απτά παραδείγματα θα είναι επιδείξεις για το πώς φτιάχνουμε βιοπλαστικό από καλαμπόκι στο σπίτι, πώς φτιάχνουμε/καλλιεργούμε βίγκαν δέρμα από κομπούχα και μια άσκηση κατασκευής εδώδιμων κουταλιών και μαχαιροπίρουνων από ζύμη σιταριού.

Πρόγραμμα

  • Παρουσίαση του προγράμματος Studiotopia και του μωσαϊκού terrazzo βιώσιμου σχεδιασμού // Εισαγωγή στις εναλλακτικές συσκευασίες και στις έννοιες και τα υλικά με τα οποία θα έρθουν σε επαφή τα παιδιά, μέσα από μια σύντομη παρουσίαση slideshow (15 λεπτά). Λέξεις-κλειδιά βίντεο/παρουσίασης: Πρόκληση βιώσιμων συσκευασιών·βιώσιμες συσκευασίες·πλαστικό από κάκτο·σαγιονάρες από φύκη·ψώνια με μηδενικά απόβλητα
  • Ζωντανή επίδειξη για το πώς φτιάχνουμε στο σπίτι βιοπλαστικό από καλαμποκάλευρο και βίγκαν δέρμα από κομπούχα (20 λεπτά).
  • Φτιάξε τα δικά σου εδώδιμα κουτάλια μίας χρήσης (10-15 λεπτά) (τα οποία θα μαγειρευτούν στο επόμενο μέρος).
  • Τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες και σχεδιάζουν μια νέα εμπειρία ή επινοούν μια εναλλακτική συσκευασία για ένα προϊόν ή αντικείμενο μίας χρήσης (15 λεπτά σχεδίαση/σκέψη/δημιουργία)
  • Παρουσιάσεις/συζήτηση σχεδιαστικών προτάσεων και στο τέλος τα παιδιά παίρνουν σπίτι τα μαγειρεμένα κουτάλια τους (15 λεπτά).

Διαδικασία Αίτησης και Επιλογής

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, μετά από διαδικτυακή εγγραφή

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Πληροφορίες: Τ. 210 3713000
Email: education@onassis.org

Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ:
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

18 & 25.05.22 | 17:00 – 19:00 & 19:00 – 21:00

Απευθύνεται σε:Εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ειδικούς παιδαγωγούς, θεραπευτές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας

Πώς μπορεί το Κλειδί του Σολ να ξεκλειδώσει συναισθήματα και δεξιότητες παιδιών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού; Ένα εργαστήριο μουσικής για γονείς και παιδιά, το οποίο απελευθερώνει την επικοινωνία με νότες και ρυθμό.

Για ένατη χρονιά, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση, «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», φέρνει σε επαφή με τη μουσική μεικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς διαταραχή αυτιστικού φάσματος, μαζί με τους γονείς τους. Εδώ, «γλώσσα επικοινωνίας» γίνονται οι νότες, οι ήχοι και ο ρυθμός, ενώ το πιάνο, η φλογέρα ή το σαξόφωνο αποτελούν τα μέσα αυτής της επικοινωνίας.

Άκου, δες και μπες στο ειδικά μελετημένο μουσικό παιχνίδι με όλες τις αισθήσεις σου. Οι μουσικοί και οι εκπαιδευτικοί είναι δίπλα σου για να προσαρμόσουν όλες τις μουσικές δραστηριότητες στις δικές σου επιθυμίες και ικανότητες. Στο εργαστήριο αυτό, οι ήχοι και τα μουσικά όργανα βοηθούν κάθε παιδί να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες. Στόχος του εργαστηρίου είναι να μπορέσουν τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, μέσα από την εμπειρία της ομαδικότητας, να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους και να ενσωματωθούν στην ομάδα.

Η τέχνη της μουσικής ξεπερνά τη λεκτική επικοινωνία, ταξιδεύει και φέτος σε νέους προορισμούς, σε πόλεις της περιφέρειας, και ενισχύει την πρόσβαση όλων στην εκπαίδευση και στο παιχνίδι.

Συντελεστές

Ειδική Παιδαγωγός: Γεωργία Παπαμιχαήλ

Πιανίστρια: Χριστίνα Παπανδρέου

Ειδική Παιδαγωγός: Δέσποινα Ροδοπούλου, Δήμητρα Τόκα

Σαξοφωνίστας: Guido De Flaviis, Ilia Samsonov

Υπεύθυνη Σχεδιασμού Δράσεων, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Ιδρύματος Ωνάση: Χριστίνα Παναγιωτάκου

Τα βιωματικά εργαστήρια των εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθούν σε 4 αυτοτελής συναντήσεις:

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 | 17:00-19:00 & 19:00-21:00

Την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 | 17:00- 19:00 & 19:00 – 21:00

Χώρος:

Τα βιωματικά εργαστήρια των εκπαιδευτικών στην Αττική πραγματοποιούνται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ στην περιφέρεια στα Ειδικά Νηπιαγωγεία και Ειδικά Δημοτικά σχολεία

Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Πριν δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλώ διαβάστε προσεκτικά το πρωτόκολλο ασφάλειας που ακολουθείται, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Στο τέλος των βιωματικών εργαστηρίων θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής στους εκπαιδευτικούς και ένα αντίγραφο με τα τραγούδια και τις μελωδίες από το CD « Ένα παράθυρο μικρό».

Διαδικασία Αίτησης και Επιλογής

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Για τη συμμετοχή σας στα βιωματικά εργαστήρια των εκπαιδευτικών στην Αθήνα, παρακαλούμε συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος.

Πληροφορίες: Τ. 210 3713000

Email: education@onassis.org

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

ΟΙ ΟΡΓΑΝΟΥΛΗΔΕΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

18.05.22 | 10:00 – 10:45

Απευθύνεται σε:Εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Οι Οργανούληδες, τo μοναδικό, καινοτόμο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού (τάξεις Β’, Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’), που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν τα πάντα για τη λειτουργία και τη φροντίδα των οργάνων τους, και παράλληλα να ανοίξει τον διάλογο γύρω από τη δωρεά οργάνων μέσα στην οικογένεια, ξεκίνησε τις διαδικτυακές παρουσιάσεις του στα Δημοτικά Σχολεία τον Ιανουάριο του 2022. Οι τέσσερις πρώτες παρουσιάσεις αγκαλιάστηκαν από τα σχολεία καθώς συμμετείχαν σε αυτές περισσότεροι από 2500 μαθητές, αλλά και 200 εκπαιδευτικοί. 

Ένας κόσμος γεμάτος υπερήρωες που σώζουν ζωές. Με τα πιο απλά λόγια και με τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», τα παιδιά του Δημοτικού μαθαίνουν το σώμα τους, αλλά και τον τρόπο που η δωρεά οργάνων αλλάζει τον κόσμο. Ποια είναι τα βασικά όργανα στο ανθρώπινο σώμα; Ποια είναι η λειτουργία τους; Πώς τα φροντίζουμε; Αλλά και πώς ένας γιατρός μπορεί να αντικαταστήσει ένα όργανο, όταν αυτό δεν λειτουργεί σωστά; Αυτές οι δύσκολες ερωτήσεις γίνονται εύκολες ιστορίες μέσα από τους χαρακτήρες των «Οργανούληδων», που σχεδιάστηκαν ειδικά για τα παιδιά και μπορούμε να τους «συναντήσουμε» στα εκπαιδευτικά υλικά που συμπεριλαμβάνονται στις δράσεις και παρεμβάσεις των προγραμμάτων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2021-2022 (ΙΘ Θεματικός άξονας).

Συντελεστές

Δημιουργός:Roydon Turner, All Good Co. (Cic)

Μεικτό Κλιμάκιο καταρτισμένων επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ιδρύματος Ωνάση

Η επόμενη online παρουσίαση για μαθητές Δημοτικών Σχολείων, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 (10:00 π.μ.).

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν, μετά από διαδικτυακή εγγραφή

Διάρκεια: 45 λεπτά

Για περισσότερες πληροφορίες στείλτε μήνυμα στο education@onassis.org

Το πρόγραμμα περιλαμβάνεται στις δράσεις και παρεμβάσεις Αγωγής της Υγείας του Υπουργείου Υγείας για το σχολικό έτος 2021-2022 (ΙΘ Θεματικός άξονας) και πραγματοποιείται με την επιστημονική αιγίδα του ΕΟΜ και την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Μάθετε περισσότερα εδώ

Για τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την αίτηση ενδιαφέροντος