Διεθνής Ημέρα Μουσείων | «Η δύναμη των μουσείων» | To MOMus τιμώμενος φορέας του ICOM για το 2022

Τιμώμενος φορέας για το 2022 είναι ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, το MOMus, από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων ICOM, ως μια κίνηση αναγνώρισης του έργου όλων των μουσείων/τμημάτων που απαρτίζουν τον μεγαλύτερο μουσειακό οργανισμό στην χώρα από το 2018, έτος ίδρυσής του, αποτυπώνοντας το φετινό θέμα που είναι «Η δύναμη των μουσείων».

διεθνής ημέρα μουσείων

Οι έννοιες της βιώσιμης ανάπτυξης, της γόνιμης συνύπαρξης της ψηφιακής συνθήκης με την προσβασιμότητα στο πολιτιστικό αγαθό, και της ενδυνάμωσης των κοινωνικών δεσμών μέσα από την εκπαίδευση, που θέτει φέτος ως ζητούμενα και πυλώνες ανάπτυξης το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων ICOM, αποτελούν εν πολλοίς ιδρυτικούς στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του MOMus, γύρω από τους οποίους γίνεται προσπάθεια να συνδεθούν όλες οι δραστηριότητες όλων των μουσείων /τμημάτων του Οργανισμού, τα τελευταία σχεδόν τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, με βασικό άξονα την ίδια την κοινωνία.

Με βάση τις ίδιες έννοιες οργανώθηκε από τα στελέχη του MOMus ένα εξαήμερο εορταστικό-πανηγυρικό πρόγραμμα δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει δωρεάν είσοδο στις 18 και 21 Μαΐου σε όλους τους χώρους του, στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, ξεναγήσεις σε όλες τις τρέχουσες εκθέσεις, εργαστήρια για ενήλικες, παιδιά, εφήβους και οικογενειακό κοινό, δημόσιες παρουσιάσεις καλλιτεχνικών εργασιών, κινηματογραφικών ταινιών, και καινοτόμων ψηφιακών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μουσική και συναντήσεις.

Η κεντρική εκδήλωση του εορταστικού προγράμματος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου 2022, στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Η δύναμη των μουσείων είναι εδώ! Τα μουσεία είναι η δύναμή τους!

Δείτε το πρόγραμμα εδώ.