Σπούδασε Κτηνίατρος στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας!

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις! Με πάνω από 14.000 φοιτητές από περισσότερες από 100 χώρες, 7 σχολές, περισσότερα από 100 προπτυχιακά-μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα σπουδών, σύγχρονες υποδομές και μια καινοτόμα πλατφόρμα e-learning, δεν είναι τυχαίο που το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας βρίσκεται ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου. Παρακάτω θέσαμε 6 ερωτήσεις για το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, που αφορούν τη νεοϊδρυθείσα Κτηνιατρική Σχολή του και σας παρουσιάζουμε τα συμπεράσματά μας.

πανεπιστήμιο λευκωσίας

Τι κάνει τόσο ξεχωριστή τη δημιουργία Κτηνιατρικής σχολής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας;

Αρχικά, είναι η πρώτη κτηνιατρική σχολή στην Κύπρο, και η μοναδική στην ανατολική πλευρά της Μεσογείου, όπου τα μαθήματα διδάσκονται στα Αγγλικά. Για να τονίσουμε την σπουδαιότητα της διδασκαλίας στην αγγλική γλώσσα, οφείλουμε να παραθέσουμε πως στην Ελλάδα τα μαθήματα διδάσκονται στα ελληνικά, στο Ισραήλ στα εβραϊκά, στον Λίβανο και στην Αίγυπτο στα αραβικά. Οπότε, αν κάποιος μαθητής στόχευε να σπουδάσει κτηνιατρική, θα έπρεπε να κινηθεί προς τα Βαλκάνια και σε πιο βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπου το πρόγραμμα σπουδών υποστήριζε την αγγλική γλώσσα.

Τι έχει να κερδίσει η Κύπρος από τη δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής;

Η Κύπρος διαθέτει ένα ευρύ φάσμα κτηνιατρικών δραστηριοτήτων, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αναφορικά με το δημόσιο τομέα, απαιτούνται κτηνίατροι οι οποίοι ασχολούνται με τη δημόσια υγεία καθώς και με τις σχετικές ρυθμίσεις που αφορούν κτηνιατρικές δραστηριότητες. Ο ιδιωτικός τομέας, από την άλλη μεριά, ασχολείται με μικρά ζώα (ζώα συντροφιάς – κατοικίδια), ζώα παραγωγής καθώς και άλογα, κτλ. Εύκολα συμπεραίνεται πως, η ύπαρξη Κτηνιατρικής Σχολής στην Κύπρο, ενισχύει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας τόσο στα ζώα παραγωγής, όσο και στα κατοικίδια. Μέσω του προγράμματος σπουδών, θα ενισχυθεί η έρευνα στον τομέα της κτηνοτροφίας, τομέας ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο, καθώς εκεί παράγεται το ξακουστό χαλούμι.

Πως είναι δομημένο το πρόγραμμα σπουδών της Κτηνιατρικής Σχολής;

Το πρόγραμμα σπουδών βασίζεται στα πρότυπα των Αγγλικών προγραμμάτων και είναι 5ετές. Κατά τη διάρκεια των πρώτων 2 ετών, διδάσκονται οι βασικές επιστημονικές γνώσεις, τα επόμενα 2 έτη αφορούν κλινικές γνώσεις, και το τελευταίο έτος είναι αφιερωμένο στην κλινική εκπαίδευση σε μικρά ζώα (16 εβδ.), παραγωγικά ζώα (6 εβδ.) και στα άλογα (4 εβδ.). Επιπλέον, προβλέπεται εκπαίδευση τους καλοκαιρινούς μήνες, στις χώρες διαμονής των φοιτητών, υπό την επιτήρηση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Επιπλέον, ο τίτλος σπουδών «Doctor of Veterinary Medicine – DVM», είναι αναγνωρισμένο από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οδηγία 2005/36/EC που αναφέρεται στη διασυνοριακή αναγνώριση επαγγελματικών πτυχίων.

Πού και πώς διεξάγονται τα μαθήματα;

Τα μαθήματα διεξάγονται στο τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το Τμήμα προσφέρει τόσο τις εγκαταστάσεις για τις διοικητικές δομές της σχολής, όσο και τις δομές εκπαίδευσης. Επίσης, υπάρχουν υποδομές τόσο στο χώρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας (προκλινική εκπαίδευση, νοσοκομείο μικρών ζώων, νοσοκομείο ιπποειδών), όσο και εξωτερικές δομές οι οποίες συνεργάζονται με το τμήμα Κτηνιατρικής (φάρμες μεγάλων ζώων, κτηνιατρικές κλινικές, ινστιτούτο γεωργικών ερευνών, κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεργαζόμενα εργαστήρια). Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δια ζώσης στις εγκαταστάσεις της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

πανεπιστήμιο λευκωσίας

Γιατί να επιλέξω τη σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας;

Οι βασικοί λόγοι που κάνουν την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας να ξεχωρίζει είναι 7 και τους παραθέτουμε στην συνέχεια:

  1. Διαπιστευμένο πτυχίο κτηνιατρικής από την ΕΕ που επιτρέπει την εξάσκηση του επαγγέλματος παγκοσμίως,
  2. Πρώιμη έκθεση στη φροντίδα ζώων ήδη από το πρώτο έτος φοίτησης,
  3. Εκπαίδευση σε φάρμες που αποφεύγεται η χρήση αντιβιοτικών και εκπαίδευση στην ποσοτική γενετική,
  4. Παγκόσμιας εμβέλειας τεχνογνωσία στην ιατρική μικρών και μεγάλων ζώων,
  5. Πρόγραμμα σπουδών ευθυγραμμισμένο με το Day 1 Skills and Competences, όπως απαιτείται από το RCVS, το AVMA, το EAEVE και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων,
  6. Προηγμένες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν εργαστήριο ανατομίας και εργαστήριο ανάπτυξης κλινικών δεξιοτήτων,
  7. Αφοσιωμένη ομάδα ειδικών (προσωπικός μέντορας, σύμβουλος σταδιοδρομίας), που διευκολύνουν την μετάβαση από την φοιτητική ιδιότητα σε αυτήν του επαγγελματία Κτηνιάτρου.

Ποιες προοπτικές καριέρας μου ανοίγονται μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου;

Η ομάδα «Student Success Team», του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τους φοιτητές, μέσω προσωπικών συμβούλων και συμβούλων σταδιοδρομίας, από την πρώτη στιγμή της φοίτησής τους, μέχρι και μετά την αποφοίτηση. Ο τίτλος σπουδών που παραλαμβάνει ο κάθε φοιτητής μετά το τέλος της παρακολούθησης των 5 ετών, είναι ένα ευρωπαϊκό πτυχίο και ως εκ τούτου, κάθε απόφοιτος που προέρχεται από χώρες που συμμετέχουν στην ΕΕ/ΕΟΧ, καθώς και την Ελβετία, μπορούν να υποβάλουν αίτηση ασκήσεως του επαγγέλματος στην χώρα προέλευσής τους. Βέβαια, κάθε κράτος έχει τους δικούς του κανονισμούς και ίσως χρειαστούν μερικά επιπρόσθετα προσόντα που θα πρέπει να επιδείξει ο εκάστοτε απόφοιτος (για παράδειγμα, άριστη γνώση μιας γλώσσας).

Το πτυχίο DVM αναγνωρίζεται από πολλές χώρες διεθνώς, αλλά συνίσταται στους αιτούντες να επικοινωνήσουν με τις εθνικές αρχές της χώρας τους, εάν επιθυμούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους εκεί. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους, οι φοιτητές λαμβάνουν υποστήριξη και για τις εθνικές εξετάσεις αδειοδότησης, όπως είναι αυτές της NAVLE.

Η ομάδα Careers & Alumni, παρέχει εξατομικευμένη καθοδήγηση στους φοιτητές που ονειρεύονται να ασκήσουν την Κτηνιατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, στο Ισραήλ και σε πολλές ακόμα χώρες. Η ατομική συμβουλευτική στοχεύει σε μια προσέγγιση, όπου αναγνωρίζεται πως κάθε φοιτητής έχει διαφορετικές φιλοδοξίες και όνειρα.

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Σχολή Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, μπείτε στην ιστοσελίδα: https://www.unic.ac.cy/vet/ .