Ο αήττητος – 21 Ιουλίου στους κινηματογράφους

Η άγνωστη και αληθινή ιστορία ενός χαρισματικού νεαρού πυγμάχου που πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις και κατάφερε να γίνει πρωταθλητής Αγγλίας. Ο «Αήττητος» μας ταξιδεύει στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η πυγμαχία ήταν ακόμα ένα πρωτόγονο άθλημα, και μέσα από τη καθηλωτική της ατμόσφαιρα και τη γοητευτική αναπαράσταση της εποχής ξετυλίγει μία συναρπαστική διαδρομή.

ο αήττητος

Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Ματ Χούκινγκς, Ρέι Γουίνστον (Ερωτικό Κτήνος) και ο βραβευμένος με Όσκαρ Ράσελ Κρόου (Ο Μονομάχος).

Official Trailer (YouTube Link): https://youtu.be/3_-XOaZayWo

Σύνοψη

Μπρίστολ, Αγγλία, 1800: Ο Τζεμ Μπέλτσερ μεταμορφώνει τη μέχρι τότε πρωτόγονη πυγμαχία σε άθλημα των βασιλιάδων, σε μία ασύλληπτη πορεία που ξετυλίγει την άνοδο και την πτώση ενός καθαρόαιμου ταλέντου και ενός γεννημένου πρωταθλητή.

Ποιος ήταν ο Τζεμ Μπέλτσερ

Στα σκοτεινά στενά και τα πανηγύρια του Μπρίστολ αναδύεται ένα νέο είδος λαϊκού ήρωα. Το όνομά του είναι Τζεμ Μπέλτσερ, ένα φτωχόπαιδο του δρόμου, με έναν διαβόητο και βάναυσο παππού που καταστρέφει τον εαυτό του και τους άλλους εξαιτίας των εθισμών του.

Ο παππούς του εκτός από προπονητής είναι και μία πατρική φιγούρα για τον Τζεμ. Τον διδάσκει την πειθαρχία και την τέχνη της πυγμαχίας και τον πείθει ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος πυγμάχος στον κόσμο. Αυτό που ακολουθεί είναι η ανοδική πορεία του νεότερου πρωταθλητή Αγγλίας.

Ο Τζεμ επικρατεί εύκολα στους πρώτους αγώνες του, εξαιτίας της μοναδικής ικανότητας, ταχύτητας και προσέγγισης του. Είναι ένα φυσικό ταλέντο, με γοητεία, στυλ και χάρη. Ο τρόπος ζωής του αλλάζει δραματικά όταν ξεκινάει να κερδίζει και σύντομα βρίσκεται από τη φτώχεια του Μπρίστολ στους κύκλους της υψηλής κοινωνίας του Λονδίνου.

Ο Τζεμ υπερασπίζεται αήττητος τον τίτλο του για πέντε χρόνια μέχρι που ένα ατύχημα τον αφήνει τυφλό στο αριστερό του μάτι. Μην μπορώντας πλέον να αγωνιστεί, καταλήγει στο αλκοόλ, πυροδοτώντας μια καταστροφική πτώση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα από πρωταθλητής να βρεθεί στη φυλακή. O εγκλεισμός του τον βοηθάει να αναρρώσει και να παλέψει για έναν ακόμη τίτλο απέναντι στον νέο πρωταθλητή. Με ένα καλό μάτι καταφέρνει να φτάσει τους δεκαοκτώ γύρους σε έναν βάναυσο αγώνα που παραλίγο να τον σκοτώσει.

Μέχρι σήμερα, ο Τζεμ θεωρείται ο νεότερος πρωταθλητής στην ιστορία της πυγμαχίας και ο τελευταίος αγώνας του, διάρκειας  δεκαοκτώ γύρων,  έχει χαρακτηριστεί ως ο ξεχασμένος αγώνας του 19ου αιώνα.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Ντάνιελ Γκράχαμ

Ο Τζεμ Μπέλτσερ ήταν ένα καθαρόαιμο ταλέντο και ένας χαρισματικός πυγμάχος της ύστερης γεωργιανής εποχής της Αγγλίας. Καταγόταν από μία γενιά παλαιστών και ήταν εσωστρεφής, αλλά και ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός, όταν ανέβαινε στο ρινγκ. Υπήρξε μία συναρπαστική προσωπικότητα στην ιστορία του αθλήματος και το τραγικό του τέλος αντικατοπτρίζει το συμβολικό πεπρωμένο του Ίκαρου.

Ο καταλύτης για να εμπνευστώ το όραμα μου για την ταινία ήταν το πορτρέτο του Μπέλτσερ, που εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη Πορτρέτων του Λονδίνου. Ήταν ένας γοητευτικός, νεαρός άντρας, στα πρότυπα του Λόρδου Μπάιρον, ένας αδιαμφισβήτητα χαρισματικός αθλητής αλλά και ένας απροετοίμαστος άντρας μπροστά στην ξαφνική δόξα και επιτυχία.

Έχω αδυναμία στους ευφυείς, αυτοκαταστροφικούς χαρακτήρες και ο Τζεμ Μπέλτσερ ήταν το επόμενο μου βήμα. Αυτή την ταινία την προσέγγισα με μία πρωτόγνωρη αισθητική, όπως δεν την έχουμε ξαναδεί σε ταινία για το άθλημα της πυγμαχίας, καθώς εμπνεύστηκα από ταινίες όπως το Μπάρρυ Λύντον και την Πύλη της Δύσεως. Ταινίες που συνδυάζουν άρτια τον Γολγοθά ενός καταδικασμένου ατομικιστή με τη σαρωτική ροή της ιστορίας. Η ταινία είναι ένα έπος για την πυγμαχία μέσα στον ιστό ενός σκοτεινού οικογενειακού δράματος. Με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Ρέι Γουίνστον, Τζόντι Μέι, Μάρτον Τσόκας και Ράσελ Κρόου καθώς και την αφοπλιστική ερμηνεία του Ματ Χούκινγκς, κατάφερα να σκαλίσω το πλούσιο υλικό του σεναρίου και να μεταφέρω στη μεγάλη οθόνη την καταιγιστική ζωή του Τζεμ Μπέλτσερ. Τη συναρπαστική πορεία ενός πυγμάχου που έζησε  για λίγο, αλλά με ασίγαστο πάθος, που αντιμετώπισε πολλούς κινδύνους και άφησε πίσω του μία απίστευτη καριέρα με ανεπανάληπτες επιδόσεις