Menu

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση», από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών

Η σχέση του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Πανεπιστημίου Πατρών, μετράει ήδη 6 χρόνια συνεργασίας και συνεχίζεται αδιάκοπα!

δρ. αθανάσιος μπαλερμπας

Η αρχή της συνεργασίας σηματοδοτήθηκε το 2016, και πλέον τα δύο Πανεπιστήμια, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στα 1000 κορυφαία Πανεπιστήμια παγκοσμίως, σύμφωνα με την διεθνή κατάταξη Πανεπιστημίων του Times Higher Education World University Rankings, προσφέρουν δύο διαπανεπιστημιακά Μεταπτυχιακά Προγράμματα σπουδών.

Τα προσφερόμενα διαπανεπιστημιακά Μεταπτυχιακά Πρόγραμμα είναι τα: “Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση” και “Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση”. Εντούτοις, η συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων δεν περιορίζεται αποκλειστικά στη διεξαγωγή Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων. Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Πανεπιστήμιο Πατρών, συνεργάζονται σε χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα, πραγματοποιούν κοινές δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, και τέλος, η πρακτική άσκηση που πραγματοποιούν οι φοιτητές και φοιτήτριες των προγραμμάτων, αποτελεί όφελος προς την κοινωνία. Σε αυτό το σημείο, να τονιστεί πως στις 12 Ιουλίου 2022 ανακοινώθηκε η συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Πατρών και την Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προσφοράς του Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση.

Έχοντας αναφερθεί στα δύο ιδρύματα, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε λίγο για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης. Αρχικά, το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 ετών, τα οποία χωρίζονται σε 4 εξάμηνα. Η διδασκαλία πραγματοποιείται στην ελληνική γλώσσα και διενεργείται εξ’ αποστάσεως. Το γεγονός αυτό, διευκολύνει πολύ τους εργαζόμενους φοιτητές καθώς δεν απαιτείται η φυσική τους παρουσία στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα. Ο κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πλήρη ή μερική φοίτηση ανάλογα με τις ανάγκες του/της.

Οι απόφοιτοι και απόφοιτες του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε εκπαιδευτικές μονάδες, σε οργανισμούς, σε εταιρείες, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις καθώς και στην κρατική ή την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, τους δίνεται η ευκαιρία να επιλέξουν αν θέλουν να ασκήσουν την εργασία τους σε τοπικό ή σε διεθνές επίπεδο. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ετοιμάσει κατάλληλα τους φοιτητές ώστε να μπορούν να πετύχουν στον χώρο εργασίας τους, την κοινωνική συνοχή και τη συμπερίληψη.

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης προάγει τον σεβασμό στον πλουραλισμό και τη διαφορετικότητα, τη διαπολιτισμική επίγνωση και ικανότητα, τη διαπολιτισμική επικοινωνία, τον διάλογο και τη διαμεσολάβηση, τη συνεργατική διαπολιτισμική μάθηση, καθώς και δεξιότητες διαφοροποιημένης διδασκαλίας/σχεδιασμού. Όλα τα παραπάνω επιτυγχάνονται μέσω παρακολούθησης σχετικών μαθημάτων καθώς και μέσω της μελέτης ελληνικής και ξενόγλωσσης βιβλιογραφίας.

Επίσης, μέσω του προγράμματος, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια προκειμένου να είναι σε θέση να διενεργήσουν ποσοτικές και ποιοτικές έρευνες. Επιπλέον, η πρακτική άσκηση θα προετοιμάσει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουν μια συνολική εικόνα για τις πραγματικές απαιτήσεις της εργασίας τους. Ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Τύπου πως θα σταθεί έμπρακτα αρωγός αυτού του μεταπτυχιακού προγράμματος, αποδεσμεύοντας ένα κονδύλι από τον προϋπολογισμό της, ώστε να χρηματοδοτηθεί η πρακτική άσκηση σε όλες τις δομές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γραμματείας.

Συνοψίζοντας παρουσιάζουμε συνοπτικά τους λόγους για να επιλέξει κάποιος/α το μεταπτυχιακό της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Διαμεσολάβησης:

  • Δεν απαιτείται αναγνώριση του Τίτλου Σπουδών από τον ΔΟΑΤΑΠ, καθώς διενεργείται από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
  • Δίνει μοριοδότηση στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ. Ειδικά, αναφερόμενοι στον κλάδο των εκπαιδευτικών, όπου το προσοντολόγιο πρέπει να αποτελείται από πληθώρα προσόντων, ώστε ο κάθε υποψήφιος να έχει την δυνατότητα να ανελιχθεί στους πίνακες και να διεκδικήσει μια θέση εργασίας σε δημόσιο σχολείο. Το μεταπτυχιακό αυτό πέρα από μόρια, προσφέρει και την τεχνογνωσία σε θέματα που απασχολούν πολλούς εκπαιδευτικούς ανά την επικράτεια.
  • Μειωμένα δίδακτρα με πολλές υποτροφίες βάσει κριτηρίων. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές με ΑΡΙΣΤΑ στο πτυχίο τους, δικαιούνται 20% υποτροφία, οι φοιτητές με ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ, 15% και οι φοιτητές με ειδικά οικονομικά ή κοινωνικά κριτήρια, 10%.
  • Πιθανή αμοιβή φοιτητών κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης.

Περισσότερες πληροφορίες για το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εδώ (https://www.unic.ac.cy/el/intercultural-education-and-mediation-med-2-years-or-4-semesters-joint-degree-with-the-university-of-patras-distance-learning/ )

Κλείνοντας, να αναφέρουμε πως τον Αύγουστο θα πραγματοποιηθούν ημερίδες γνωριμίας με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας στις ακόλουθες πόλεις: Λάρισα, Αλεξανδρούπολη, Ρόδο, Έδεσσα, Καβάλα, Ξάνθη και Κομοτηνή. Στόχος αυτών των συναντήσεων είναι η ενημέρωση υποψηφίων φοιτητών για τα προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, τα πλεονεκτήματα του και την φοιτητική ζωή της Κύπρου. Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατόπιν διευθέτησης συνάντησης μέσω email ή μέσω τηλεφώνου. Για τις ακριβείς ημερομηνίες και τα σημεία συνάντησης και επικοινωνίας, επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο (https://www.unic.ac.cy/dia-zosis-synantiseis-me-to-panepistimio-leykosias-stin-ellada-august2022/ ).

Leave a Reply

Exit mobile version