Πανσέληνος Αυγούστου: εκδηλώσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού σε όλη τη χώρα

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και φέτος, για μία ακόμη χρονιά, τις εκδηλώσεις της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προσφέροντας ελεύθερη είσοδο για το κοινό σε επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς τόπους και μνημεία, τη νύχτα της Πανσελήνου, την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, σύμφωνα με το αναρτημένο πρόγραμμα.

αυγουστιάτικη πανσέληνος

Φέτος, εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η διοργάνωση θα είναι αφιερωμένη στο γεγονός της Εξόδου του ελληνισμού από τη Μικρασία και του ίχνους που αυτό άφησε στη συλλογική μνήμη.

Ως θέμα της αφίσας των φετινών εκδηλώσεων, επιλέξαμε μία φωτογραφία του Boissonnas με τίτλο «Η Αχειροποίητος ως καταυλισμός Ελλήνων προσφύγων από τη Θράκη και τη Μικρά Ασία». Η φωτογραφία είναι λήψη του 1919, και τα προσφυγόπουλα που απαθανατίζονται, βρέθηκαν εκεί από άλλες καταστροφές που έφερε ο πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ωστόσο, η φωτογραφία αυτή αποτελεί, μία διαχρονική καταγραφή του ξεριζωμού, της αναπάντεχης απώλειας, της φυγής και της απορίας μπροστά σε μια επιβεβλημένη μοίρα.

Την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022, 105 αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μουσεία και μνημεία, σε ολόκληρη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό κάτω από το φως της πανσελήνου. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 50 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, ενώ 55 θα παραμείνουν ανοιχτοί για το κοινό με ελεύθερη είσοδο.

Στο Μουσείο Ακρόπολης, απόψε, θα γιορταστεί η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος με ελληνικά τραγούδια για το φεγγάρι και γνωστά ξένα τραγούδια από το μουσικό σχήμα της Μπάντας της Πολεμικής Αεροπορίας, στις 21.00. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό έως τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη από τις 9 το βράδυ.

Η φετινή διοργάνωση, θα πλαισιωθεί και από εκδηλώσεις στις 11 Αυγούστου, καθώς επίσης και στις 13, 19, 20 και 27 Αυγούστου. Το πρόγραμμα, περιλαμβάνει κυρίως συναυλίες αλλά και θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, προβολές, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, πολλές εκ των οποίων σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους.

Οι εκδηλώσεις και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοιού COVID 19 και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.

Για μία ακόμη, χρονιά, ευχαριστούμε τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και τις Υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων που μετέχει φέτος για πρώτη φορά στη διοργάνωση, καθώς και όλους τους εργαζομένους τους, για την συνέχιση του θεσμού των εκδηλώσεων της Πανσελήνου του Αυγούστου στα μνημεία μας, που μετρά ήδη είκοσι δύο χρόνια αδιάλειπτης διεξαγωγής, σε καλοκαίρια ανέμελα και σε καλοκαίρια δύσκολα, όπως τα χρόνια της κρίσης, της πανδημίας αλλά και φέτος ενός πολέμου, θυμίζοντας ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες υπάρχει «πάνω ἀπ’ ὅλα, ἕνας καθάριος Αὐγουστιάτικος οὐρανός, γεμᾶτος φῶς καί ζωή».. (λόγια του Κώστα Μισαηλίδη, πολεμικού ανταποκριτή στη Σμύρνη, το 1922).

Σας προσκαλούμε λοιπόν την Παρασκευή 12 Αυγούστου, στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία, την πιο φεγγερή νύχτα του φετινού καλοκαιριού.