Τρεις χιλιάδες χρόνια προσμονής: 1η Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους

Η Τίλντα Σουίντον (Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν) και ο Ίντρις Έλμπα (TV Luther) πρωταγωνιστούν στη θεαματική, μαγική περιπέτεια του εξαιρετικού Τζορτζ Μίλερ (Mad Max: Ο Δρόμος της Οργής). Το καταιγιστικό και εντυπωσιακό θέαμα θυμίζει τις Χίλιες και Μία Νύχτες σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή με την παραμυθένια διάσταση της ιστορίας να απογειώνεται από το σουρεαλιστικό όραμα του δημιουργού.

τρεις χιλιάδες χρόνια προσμονής

Ένα σαγηνευτικό, επικό ψηφιδωτό από ιστορίες που μας ταξιδεύουν από την Κωνσταντινούπολη μέχρι το παλάτι του Σουλεϊμάν και την αυλή της βασίλισσας του Σαβά.

Official Trailer (YouTube Link): https://youtu.be/Kv2FhEAgvdE

Σύνοψη

Η Δρ. Αλήθεια Μπίνι (Τίλντα Σουίντον) είναι μία ακαδημαϊκός ικανοποιημένη από τη ζωή της, ένα πλάσμα ταγμένο στη λογική. Ενώ βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για ένα συνέδριο, συναντά ένα Τζίνι (Ίντρις Έλμπα) που της προσφέρει τρεις ευχές με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Όμως, η πρόταση του πέφτει πάνω σε δύο εμπόδια. Πρώτον, εκείνη αμφιβάλλει ότι είναι αληθινός και δεύτερον, ούσα ακαδημαϊκός στον τομέα των μύθων και της ιστορίας, γνωρίζει καλά ότι όλες οι διηγήσεις με τις ευχές που εκπληρώνονται δεν έχουν καλό τέλος. Το Τζίνι υπερασπίζεται τη θέση του εξιστορούμενο φανταστικές ιστορίες από το παρελθόν του. Τελικά, την παρασύρει και εκείνη κάνει μια ευχή που εκπλήσσει και τους δύο.

Το αληθινό και το φανταστικό

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Τζορτζ Μίλερ συνάντησε για πρώτη φορά την Αλήθεια κα το Τζίνι όταν διάβασε το διήγημα τις βρετανίδας Αντόνια Σούζαν Μπάιατ με τίτλο The Djinn in the Nightingale’s Eye, στα τέλη των 1990s.

«Είναι μία ιστορία που εξετάζει πολλά μυστήρια και παράδοξα της ζωής και μάλιστα πολύ περιεκτικά» επισημαίνει ο Μίλερ. «Μόλις το διάβασα έμεινε στο μυαλό μου, όπως συμβαίνει με ορισμένες ιστορίες… μετά, μια μέρα σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να γίνει ταινία».

«Έχει κάτι μοναδικό, κάτι που δεν μπορείς χωρέσεις σε κάποιο άλλο είδος και έχει όλα τα σημαντικά στοιχεία. Έχει ιστορίες μέσα σε άλλες ιστορίες, όπως το Χίλιες και Μία Νύχτες» εξηγεί ο Μίλερ, που συνεργάστηκε για το σενάριο με την Ογκάστα Γκορ. Για παράδειγμα, το Τζίνι παραδέχεται ότι του αρέσουν οι γυναίκες και μέσα από τις εξιστορήσεις του γνωρίζουμε τη βασίλισσα του Σαβά, μία ιδιοφυή σκλάβα. Η Οκγάστα Γκορ λέει: «Το διήγημα σχολιάζει το γεγονός ότι οι γυναίκες λειτουργούν με ισχύ από ανίσχυρες θέσεις».

Είναι μία πρωτότυπη ταινία με στοιχεία δράσης, περιπέτειας και ιστορικού έπους. Στον πυρήνα της εξετάζει τι είναι αληθινό και τι φανταστικό. Και πάνω απ’ όλα η ταινία μιλάει για την αγάπη, το μυστήριο της αγάπης.

Ο σκηνοθέτης Τζορτζ Μίλερ δεν επαναλαμβάνεται από ταινία σε ταινία. Δοκιμάζει πάντα κάτι νέο, μετά από πολλή μελέτη. Είναι ένας εκπληκτικός εικαστικός καλλιτέχνης με ευφράδεια.

Σκηνοθεσία: Τζορτζ Μίλερ

Σενάριο (βασισμένο σε διήγημα της Αντόνια Σούζαν Μπάιατ): Τζορτζ Μίλερ, Ογκάστα Γκορ

Πρωταγωνιστούν: Ίντρις Έλμπα, Τίλντα Σουίντον, Ααμίτο Λαγκούμ, Νικολά Μουάβαντ

Ημερομηνία Εξόδου: 1 Σεπτεμβρίου 2022

Διάρκεια: 1 ώρα και 48 λεπτά