ΕΚΠΑ | Elearning: Εφαρμοσμένη Σχολική Ψυχολογία

Σκοπός του προγράμματος είναι η αναλυτική παρουσίαση θεματικών περιοχών που συμπεριλαμβάνονται στις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας. Το πρόγραμμα υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα που έχει ο εν λόγω κλάδος, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο του σχολικού ψυχολόγου, ο οποίος καλείται να εξασφαλίζει ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον για τους μαθητές.

εφαρμοσμένη σχολική ψυχολογία

Για τον λόγο αυτό, κρίνεται απαραίτητο να είναι κατάλληλα καταρτισμένος, τόσο με θεωρητικές όσο και με πρακτικές γνώσεις και δεξιότητες.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να προσφέρει στους εκπαιδευόμενους εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την εφαρμοσμένη σχολική ψυχολογία, συνδέοντας τη θεωρία με την πράξη. Δίνεται έμφαση στην πορεία και εξέλιξη του κλάδου μέχρι σήμερα, καθώς και στην πρακτική εφαρμογή και ανάλυση των καθηκόντων των σχολικών ψυχολόγων. Παράλληλα, αναδεικνύονται σύγχρονες παρεμβάσεις και προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στο σχολικό πλαίσιο, παραθέτοντας τη μεθοδολογία και αποτελεσματικότητά τους.

Θεματικές όπως η πολυπολιτισμική σχολική ψυχολογία και η διαχείριση εξειδικευμένων περιστατικών (π.χ. ψυχοπαθολογία παιδιών και εφήβων, διαχείριση κρίσιμων γεγονότων) συνιστούν κομβικές έννοιες στο πρόγραμμα λόγω του συνεχώς μεταβαλλόμενου σύγχρονου περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται προσπάθεια να εφοδιαστούν οι εκπαιδευόμενοι με τις σύγχρονες πρακτικές γνώσεις για τις εφαρμογές της σχολικής ψυχολογίας σε διαφορετικές περιστάσεις. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι εξοικειωμένοι με τις νεότερες πρακτικές και προσεγγίσεις για την αξιολόγηση παιδιών και εφήβων, την υλοποίηση παρεμβάσεων και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης στο σχολικό περιβάλλον.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε:
α) πτυχιούχους τμημάτων ψυχολογίας, παιδαγωγικής, φιλολογιών, ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών,
β)   επαγγελματίες ψυχικής υγείας,
γ)  εκπαιδευτικούς διαφόρων βαθμίδων, οι οποίοι επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διαχειρίζονται πολύπλευρα ζητήματα του σχολικού πληθυσμού,
δ)  επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και τις δεξιότητές τους για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

Προαπαιτούμενα: Απαιτείται πτυχίο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης