Εγκαίνια μία νέας αίθουσας βιβλιοθήκης στο Παρίσι με σημασία για την Ελλάδα

Έπειτα από εκτενείς εργασίες ανακαίνισης, η αίθουσα Louis XV Salon (ωδή στην Ελληνική Αρχαιότητα), στη βιβλιοθήκη Richelieu της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, άνοιξε ξανά τις πόρτες της στο κοινό, καθιστώντας και πάλι προσβάσιμη την αξιόλογη συλλογή αρχαιοτήτων της, που περιλαμβάνει αντικείμενα από την αρχαία Ελλάδα.

εγκαίνια βιβλιοθήκης

Η μεγάλη ανακαίνιση της βιβλιοθήκης χρειάστηκε 12 χρόνια για να ολοκληρωθεί και υλοποιήθηκε σε πολλαπλά στάδια. Η Louis XV Salon ήταν κλειστή για τους επισκέπτες από το 2016, καθώς πραγματοποιούνταν εργασίες για την αποκατάσταση στην αρχική μορφή, που είχε στα μέσα του 18ου αιώνα, δίνοντας σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια όπως, για παράδειγμα, στο σχολαστικά προσεγμένο χρώμα βαφής που χρησιμοποιήθηκε: ένα απαλό ροζ. Πλέον, οι μούσες μέσα στις επίχρυσες κορνίζες ατενίζουν, για μία ακόμη φορά, τη συλλογή εξαίσιων νομισμάτων του 1742, σε μία αίθουσα εποχής, στην οποία προΐσταται ο ίδιος ο Λουδοβίκος ΙΕ΄, ζωγραφισμένος ως Απόλλων.

Η αίθουσα ήταν αρχικά εξοπλισμένη, ώστε να φιλοξενεί μία συλλογή νομισμάτων, μενταγιόν και χαραγμένων λίθων, ενώ σήμερα είναι κομμάτι του Μουσείου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. Καθώς είναι ανοικτή για τους επισκέπτες από τα μέσα του 18ου αιώνα, διεκδικεί τον τίτλο του παλαιότερου μουσείου του Παρισιού.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το οποίο βοήθησε στην υποστήριξη των εργασιών αποκατάστασης, τιμήθηκε με τον τίτλο του Grand Mécène de la Culture από την Υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.