Menu

Διαλέξεις: «Ο Λουί Παστέρ σήμερα»

Το έτος 2022 εορτάζουμε τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ, του διάσημου Γάλλου χημικού και βιολόγου που θεωρείται ο πατέρας της μικροβιολογίας. Ο ίδιος μάλιστα δημιούργησε το πρώτο εμβόλιο για τη λύσσα.

λουι παστερ

Με την ευκαιρία αυτή, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και το Ινστιτούτο Παστέρ στο Παρίσι, διοργανώνει δύο διαλέξεις για το ευρύ κοινό με θέμα «Ο Λουί Παστέρ σήμερα».

O Λουί Παστέρ

O Λουί Παστέρ (27 Δεκεμβρίου 1822-28 Σεπτεμβρίου 1895) θεωρείται δικαίως ο πατέρας της μικροβιολογίας. Επιστημολογικά ανέδειξε την ύπαρξη μικροοργανισμών, που προκαλούν τη διαδικασία ζύμωσης και είναι υπεύθυνοι για τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών. Έτσι αμφισβήτησε τη θεωρία της αυτόματης γένεσης.

Από ιατρικής άποψης, ο Παστέρ κατέστησε δυνατή την ανάπτυξη της ανοσολογίας και της οροθεραπείας, αλλά προκάλεσε επίσης μια πρακτική επανάσταση στην υγιεινή και τη θεραπεία. Αυτές οι επαναστάσεις θα μεταλλάξουν την ιατρική και ιδιαίτερα τον ρόλο του γιατρού στην κοινωνία, αλλάζοντας το νομοθετικό πλαίσιο για τη δημόσια υγεία και τη γενικευμένη προφύλαξη από ενδημικές και επιδημικές νόσους.

Στη σημερινή εποχή, σημαδεμένη από την πανδημία Covid 19, το επιστημονικό του έργο παραμένει ζωντανό.

Διαλέξεις και ξενάγηση στην έκθεση

Οι δύο σύντομες διαλέξεις των καθηγητών Stewart Cole και Αριστοτέλη Τύμπα θα εστιάσουν στη συμβολή του Παστέρ στις μέρες μας, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης θα ακολουθήσει ξενάγηση στα ελληνικά της έκθεσης «1822-1895: Από τον Λουί στον Παστέρ» που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο – Μουσείο Παστέρ στο Παρίσι, για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Λουί Παστέρ και θα φιλοξενείται στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος από τις 20 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου 2022.

Πρόγραμμα:

► 19.10: Χαιρετισμός από τον Philippe Grieu, Ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας, Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα / Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

► 19.10-19.20: Εναρκτήρια ομιλία του Στάθη Γκόνου, Γενικού Διευθυντή του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ

► 19.20-19.40: Διάλεξη του καθηγητή Stewart Cole, Γενικού Διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι
Τίτλος: Το να είσαι σήμερα “Παστεριανός” παντού στον κόσμο

► 19.40-20.00: Διάλεξη του καθηγητή Αριστοτέλη Τύμπα, καθηγητή Ιστορίας της Τεχνολογίας στη νεωτερικότητα, Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Τίτλος: Το πρωτοπόρο εργαστήριο του Παστέρ, ο καθημερινός δικός μας κόσμος

► 20:00-20:30: Ξενάγηση στην έκθεση «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ», στην ελληνική γλώσσα, από τη Δρ. Σίσσυ Κολυβά, Βιολόγο, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Βιογραφικά των ομιλητών:

Στάθης Γκόνος: Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του εστιάζουν στα βιοϊατρικά αίτια της γήρανσης, έχουν δημοσιευθεί σε περισσότερες από 150 ερευνητικές εργασίες σε διακεκριμένες διεθνείς επιθεωρήσεις και μονογραφές. Ειδικότερα, έχει αναδείξει καινοτόμους μηχανισμούς αντιγήρανσης, τους οποίους έχει κατοχυρώσει και περαιτέρω αξιοποιήσει με την κυκλοφορία στην παγκόσμια αγορά σειρών φυσικών προϊόντων με βάση ελληνικά φυτά.

Stewart Cole: Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ και καθηγητής Μικροβιακής Παθογένειας. Είναι συγγραφέας περισσότερων από 350 επιστημονικών δημοσιεύσεων στον τομέα των μολυσματικών ασθενειών, ιδίως της φυματίωσης και της λέπρας, και έχει λάβει πολυάριθμα εθνικά και διεθνή βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και την πολυανθεκτική φυματίωση.

Αριστοτέλης Τύμπας: Καθηγητής στο ΙΦΕ/ΕΚΠΑ, Αντιπρόεδρος του Τμήματος Διευθυντής του International Master’s Programme on Society, Science and Technology (ESST), έχει διατελέσει και Πρόεδρος του Management Committee του « Tensions of Europe: Research Network on History, Technology and Europe ». Η έρευνά του έχει υποστηριχθεί από διεθνείς υποτροφίες και ερευνητικά προγράμματα.

Έκθεση «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ»

► Η έκθεση «1822-1895 Από τον Λουί στον Παστέρ» θα φιλοξενείται:

Πληροφορίες

  • Ταυτόχρονη μετάφραση

→ Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω της σελίδας ifg.gr/live-streaming

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ.

Leave a Reply

Exit mobile version